Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Falvak költségvetése – Nehéz volt a tervezés

Sok még a kérdőjel és bizonytalanság az önkormányzatok jövő évi költségvetési koncepciójának összeállítása kapcsán.
A költségvetési törvényt ugyan még nem fogadta el az Országgyűlés, ám az önkormányzatok képviselő-testületeinek legkésőbb decemberig el kell fogadniuk a helyi tervezetet. Így sarokszámok nélkül, csupán irányelvekre hagyatkozva állították össze elképzeléseik lenyomatát.

Nehéz volt a tervezés, hiszen hozzávetőlegesen tudják csak a sarokszámokat. Sőt, inkább csak a jövő évre várható irányelvek ismertek – mondja Kiss Vince, Rajka polgármestere. Stabil és kiszámítható gazdálkodásra törekszenek a következő évben is. Egyelőre nem tudják, hogy pontosan milyen bevételekkel gazdálkodhatnak majd. Változás a tavalyihoz képest, hogy a koncepció összeállításánál az iskola fenntartásával már nem számoltak, hiszen ez már nem önkormányzati feladat. A polgármester szerint a számos bizonytalanság miatt vélhetően nagy lesz az eltérés a koncepció és a végleges költségvetés között.
Hasonló nehézségek közepette rakták össze a jövő évi tervezetet Halászin is. Amint azt Majthényi Tamás polgármester elmondta: noha azt még pontosan nem tudni, hogy a helyi adókból milyen mértékben gazdálkodhat majd az önkormányzat, mégis a várható bevételeket ez alapján tervezték. A kiadási oldalon továbbra is számolnak az is-
kola működtetésével, valamint számba vették a nyertes pályázataikhoz szükséges önrész biztosítását. A polgármester szerint korábban is minden évben változott a költségvetés az eredetileg kidolgozott koncepcióhoz képest, így lesz ez idén is.

A sarokszámokat nem, csupán az irányelvek ismeretében állították össze Mecsér 2013-as büdzsétervezetét is. Csaplár Zoltán polgármester mint mondja: a törvény elfogadását követően tudják majd a büdzsé konkrét számait összeállítani. Ám abban bízik, hogy jövőre is takarékosan tudnak majd gazdálkodni. A polgármester hozzátette: már előre lehetett tudni, hogy nagy változások lesznek a közigazgatásban és a közoktatásban, ami az önkormányzatok központi finanszírozására is hatással lesz. Éppen ezért a takarékos gazdálkodással próbáltak már időben felkészülni minden változásra. Csaplár Zoltán kiemelte: a körjegyzőség és az iskolai társulás kialakítása miatti kényszerkapkodás nem érinti Mecsért, mivel kellő időben felkészültek már erre és döntöttek Lébény mellett.

Sok még a kérdőjel Hegyeshalom jövő évi pénzügyi tervében is. Szőke László polgármester elmondta: az ismert törvénytervezet alapján állították össze a várható bevételeket. A várható kiadásokat a korábbi évek adataira támaszkodva próbálták tervezni. Konkrét számok ismeretében vélhetően változik majd a végleges büdzsé a tervezethez képest. Szőke László hozzátette: a kidolgozott koncepcióban egyelőre nem számolnak adóemeléssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági műsor Mosonmagyaróváron

Jótékonysági műsornak ad otthont a Fehér Ló Közösségi Ház pénteken este 6 órakor, ahol meggyújtják… Tovább olvasom