Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Faluszépítő tervek Dunaszigeten

A sikeres pályázatoknak köszönhető- en Dunasziget érzékelhetően fejlő- désnek indult. A folyamat azonban csak többé-kevésbé látványos, mivel nagy hátrányt kell behoznia.
Zátonyi strand
A sajátos szerkezetű, három településrészt – Sérfenyő, Cikola és Doborgaz – magában foglaló Dunasziget az utóbbi négy évben sokat változott. A falu képe szebb lett, az odalátogatók kedvezőbb véleményt alkotnak a községről. Tóth István polgármestertől megtudtuk, Dunasziget képviselő-testülete idei legfontosabb feladataként az intézmények zavartalan működését tűzte ki. Ezen túl faluszépítő és -fejlesztő terveket fogalmazott meg, melyeket pályázatok segítségével igyekszik realizálni. Beadott pályázatainak nagy része sikert hozott, így készülhetett el a Sérfenyő utca egy szakaszának új burkolata, s épülhet 4 millió forint költséggel hamarosan járda a Fő utcában, az iskola és a posta között.
Az önkormányzat nyert egy robogót szociális munkása számára, s hamarosan érkezik három számítógép is a hivatalba. Psszel indulhat el a Hidi-tónál egy mederrekonstrukciós munka 20 millió forint fedezettel, de sikert remél a falu vezetése a szo-

ciális bérlakások építésére beadott pályázatától is, melynek keretében a sérfenyői kisiskola épületével közös szolgálati lakás és az egész épület tetőszerkezete újulna meg. Tervezik még egy, a polgármesteri hivatal átépítését célzó pályázat beadását és a kábeltévé-hálózat kiépítését is.

A híd már megújult

A település sokat emlegetett pontja a zátonyi strand. Doborgazon 350 hétvégi házat találunk, melyek tulajdonosai és a falu vendégei örömmel keresik fel a fürdőhelyet, ahol az elmúlt néhány évet leszámítva alig történt előrelépés. A strandot üzemeltető önkormányzat karbantartja a területet, tavaly szép hidat építtetett és parkolót létesített, ám nem rendelkezik annyi tőkével, hogy önerőből egy tájba illő pavilonsort is kialakítson. Ehhez tőkeerős partnerekre lenne szüksége, ám a meglévő vendéglátó-ipari egységeket még évekig szerződések kötik mostani helyükhöz, s ez idáig nem született egyezség a jövőt illetően.
Az üdülőövezetben a lakók összefogásának köszönhetően mart aszfalt felhasználásával megújult a Nefelejcs utca. A településrészre vonatkozó idei tervekben ezen túl egy fa játszótér létesítése és némi parkosítás szerepel.

Támogatás építkezőknek

Dunaszigeten fellendülőben van az építési kedv, ezt bizonyítja, hogy idén tizennégyen jelentkeztek az önkormányzatnál, hogy igényeljék az új házat építőket megillető, a testület által megszavazott százezer forint vissza nem térítendő támogatást. Az önkormányzat újabb telkek kialakításával is ezt a folyamatot kívánja erősíteni. A falu fejlesztésére vonatkozó távolabbi tervek között egy új temető kialakítása és modern sportöltöző építése szerepel.

Már bizonyítottak az önkéntes tűzoltók

Újjászerveződött a település három tűzoltóraja. Az utóbbi időben a csapatok felszerelésben, eszközökben is gyarapodtak. Igyekezetüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az önkéntesek fékezték meg nemrégiben a Sérfenyő utcában keletkezett tüzet a hivatásosok kiérkezése előtt. Az egyesület bejegyeztetése folyamatban van. A végső cél, hogy a rajok technikai tudásukat tovább csiszolva versenyen is megméressék magukat.

Augusztusban e célból Szlovákiában lépnek pályára.
A doborgazi játszótér mellett a falukép szebbé, vonzóbbá tételét szolgálná további pihenő- és játszópark kialakítása, hasonlót terveznek a „ paprétre " .

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragikus vízi túra

Egy ötvenöt éves budapesti asszony fulladt Doborgazszigetnél a Dunába vasárnap délután, miután… Tovább olvasom