Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Falunap és templomfelújítás

A feketeerdei templom idén 140 éves. Az egykori uradalmi birtok büszkeségét, Frigyes főherceg adományát renoválják. A folyamatosan karbantartott épületnek most a tornya újul meg. Az előző évekhez hasonlóan tovább folytatódik Feketeerdő fejlesztése, szépítése.
Falunap: A gyerekek szívesen próbálták ki a fazekasmesterséget.
Néhány nappal a kikapcsolódásra alkalmat adó, gazdag programokkal színesített feketeerdei falunap után lendületes munka vonja magára a település lakóinak figyelmét. Butsy Lajos plébános és az egyházközség közbenjárására egy kivitelező cég körbeállványozta a templomtornyot, amelynek augusztusban kezdődik el a rekonstrukciója.

Szeptemberre elkészülhet

Bár az egyházközség két-, a püspökség másfél, valamint az önkormányzat félmilliója jelentős hányadát kiteszi a beruházás költségének, még így is hiányzik több mint kétmillió a teljes összegből. A munkálatok költségvetése ugyanis megközelítheti a hétmillió forintot.

A falu lakói azonban optimisták, bíznak a feketeerdei emberekre jellemző összetartás erejében. Így biztosra veszik, hogy a szeptemberi búcsú alkalmával a szentmisét a megújult templomban kísérhetik figyelemmel a hívek.

A jelenlegi rekonstrukcióban eddig lemosták a folyamatosan karbantartott épület tetején lévő palát, a továbbiakban rézburkolatot kap a torony és felújítják a bejárati ajtót. Tervezik a kereszt aranyozását, ám a kivitelezéshez még segítséget várnak. A rekonstrukció után az önkormányzat támogatásával és helybéli szakemberek felajánlásával lefestik a kerítést, valamint rendbe teszik a kertet, hogy a templom és környezete méltó legyen a jubileumhoz.

Fejlesztenek, szépítenek

Az előző évekhez hasonlóan tovább folytatódik Feketeerdő fejlesztése, szépítése. Annak ellenére, hogy a falu elején található köszöntőtáblák mellől több alkalommal eltűnt a virág, a szépérzékkel megáldott lakók kitartóan ültetik újra és újra a vendégváró növényeket. Idén a Dózsa és az Ady utca mentén elkészül egy járdaszakasz. A gyermekek, illetve minden közlekedő védelmében iskolakezdésig szalagkorlátokat helyeznek el a kritikusabb kanyarokban. Az önkormányzat pályázaton nyert 3 számítógépet, melyek a könyvtárban lelnek otthonra és a lakosság igényeit szolgálják. Fűtés-korszerűsítés céljával most vezetik be a gázt a könyvtárba, a klubhelyiségbe és az orvosi rendelőbe. A rendelőt hamarosan festik is. Az önkormányzat a kialakulóban lévő sportpálya mellé öltöző építését tervezi, amihez pályázati segítségre számít.

Nyárbúcsúztató a játszótéren

Psztől működik a kábeltévé a településen, a lakosság kilencven százaléka járult hozzá a beruházáshoz. Tervezik még a Fenyő utca portalanítását, fásítását és hamarosan sebességkorlátozó tábla kerül a zsákutca elejére. A Fenyő utcai játszótér lesz a helyszíne a nyárbúcsúztató rendezvénynek, ahol a felnőtteket szalonnasütés, a gyermekeket játékos programok várják. Galambos Jenőné polgármester elmondta, az esemény célja, hogy tovább erősítse Feketeerdő kis közösségének egyébként is példaértékű összetartását. A lakók ne csak akkor töltsék együtt az időt, amikor társadalmi összefogással a faluért tesznek, hanem akkor is, amikor a kikapcsolódásé, a szórakozásé a főszerep.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koraszülöttek veszélyben

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház több hónapja nem tud a szülési fájdalmakkal beérkező, de a korai… Tovább olvasom