Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Falopások, terménytolvajok és utazó bűnözők

Jánossomorja - Utazó bűnözők és idényjellegű lopások adnak főként munkát az egy éve működő jánossomorjai rendőrőrsnek. A schengeni határnyitás óta teljesen megváltozott a kisváros korábbi „zsák" jellege, erre a rendőröknek is reagálniuk kellett.
Pontosan egy év működik már Jánossomorján önálló rendőrőrs a kisváros egykori határőrlaktanyájában. A szervezet a korábbi körzeti megbízotti csoportot váltotta fel, illetve bővült ki az addigi négyfős egység létszáma a jelenlegi tizenegyre. Az őrs mintegy 280 négyzetkilométeren, Jánossomorján, Újudvaron, Kisudvaron, Krisztinamajorban, Krisztinaberekben, Mosonszolnokon, Újrónafőn, Várbalogon, Albertkázmérpusztán és Hanságligeten ügyel a rendre a nap huszonnégy órájában egy járőrautóval – tudtuk meg Thury Jenő alezredestől. Az őrsparancsnok a Kisalföldnek elmondta: az őrs létrehozását a korábbi törekvések mellett hazánk schengeni csatlakozása is indokolttá tette. Jánossomorja korábban ugyanis „zsáktelepülés" volt, hiszen a határ itt nem volt átjárható, csupán a 86-os főúton lehetett megközelíteni. Most azonban gyorsan elérhető az andaui átkelőn keresztül, de Albertkázmérpusztánál és a zöldhatáron is számos ponton eljuthatunk Ausztriába.

Az alezredes kiemelte: ezt az átjárhatóságot a bűnözők is gyorsan felfedezték és megjelent az úgynevezett utazó bűnözés a városban. Az őrs munkatársainak sok feladatot adnak a besurranásos lopások és a különböző házalással kapcsolatos bűncselekmények.

A felderített elkövetők többsége nem helybeli, sőt, még csak nem is környékbeli, főként az ország távolabbi részeiről érkeznek, de találkoztak már a rendőrök külföldi bűnözőkkel is.

Jánossomorja környéke nem számít bűnügyileg fertőzött területnek. Thury Jenő alezredes.
Jánossomorja környéke nem számít bűnügyileg fertőzött területnek. Thury Jenő alezredes.

Egyre több keleti országrészből érkezett vendégmunkás lakik Jánossomorján, illetve a környéken, akikkel eddig ugyan nem sok probléma adódott, ám a helyiek nyugalma érdekében folyamatosan ellenőrzik ezeket a szálláshelyeket.

Az alezredes szerint az autópálya „elszívóereje" miatt az illegális migráció nem érezhető ezen a területen, ennek ellenére folyamatosan járőröznek a zöldhatáron. Az őrs munkatársai közül sokan korábban határőrök voltak, így kitűnő helyismeretük van a határszakaszon.

A rendőröknek sok munkát adnak a különféle idényjellegű jogsértések, termény-, illetve gázolajlopás, valamint a most aktuális falopások. A rendőrök terepjáróval folyamatosan járják a Hanságot és ellenőrzik a fakitermeléseket. Éppen a napokban értek tetten engedély nélküli favágókat Hanságliget közelében. A közlekedők „kordában tartása" is nagy feladatot ad a jánossomorjai rendőröknek. Rendkívül nagy a város tranzitforgalma, elsősorban a 86-os főúton. Ennek kezelésére egyre gyakrabban mérik az autósok sebességét, valamint ellenőrzik a kamionokat.

A schengeni határnyitás óta nem csupán a 86-os főúton, hanem az andaui átkelőhöz vezető útvonalon is lényegesen megnőtt a város átmenő forgalma. Nemcsak az Ausztriában dolgozók használják ezt az utat, hanem egyre többen a Sopronba utazók is, hiszen erre jóval rövidebb és gyorsabb az út. A környék baleseti statisztikája jónak mondható, ám vannak veszélyforrások, mint például a 86-os főút mellett lévő üzem csomópontja, ahol már több halálos baleset történt.

Olvasóink írták

 • 7. zsaru 2009. január 30. 03:56
  „Van 5 perced ?? hahaha..”
 • 6. satan 2009. január 24. 21:25
  „Minek kell kötekedni, okosok....? Ha a zsaruk felének, csak fele ennyi IQ-ja lenne, már nem anyáznának az emberek... Normális srác. -gyerek kora óta ismerem, tehát a "csak-azért-is" beszóló-pofázóknak: KUSS.”
 • 5. pumukli11 2009. január 18. 10:52
  „Azért "jóképű" csávó! :)”
 • 4. matriné 2009. január 18. 06:41
  „Lassan már a ""Gyula" a pufajkáját is hordhatják, hisz az utódját védik minden áron. Egyébként az várható volt, hogy a határnyitással meg fog nőni a bűnözés!”
 • 3. zsaru 2009. január 17. 22:55
  „Rendőr? Határőr jelzésekkel? Na a kabátról nem is beszélve. Egy év alatt igazán szerezhettél volna IGAZI rendőr egyenruhát ! A rádiónak pedig van tokja a taktikai övön !”
 • 2. 13.István 2009. január 17. 18:09
  „Szerintem a rádiónak jól elérhető helyen , tehát a kéz közelében kell lenni
  természetesen nem vezetés közben . Tudod öreg a fotó kedvéért sem fogják
  az autó tetején hagyni.
  Élj úgy közlekedj a szabályoknak megfelelően,hogy a rendőrők barátnak tekitsenek segíthessenek,
  ha bajba kerülsz!!!!”
 • 1. pumukli11 2009. január 17. 15:53
  „Annak a rádiónak ott lenne a helye?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

600 millió előkészítésre

Szigetköz - Kiírták a közbeszerzési eljárást az összesen tizenegymilliárdba kerülő alsó-szigetközi… Tovább olvasom