Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Falfirkák egy szlovák ingatlanközvetítő rajkai házán

Rajka - „A haza nem eladó" felirat került néhány rajkai kerítésre: rongálás miatt nyomoz a rendőrség. Rajkán eddig egy korábbi esettől eltekintve, amikor letéptek egy szlovák zászlót, nyugalom volt.

Húsz ott élő szlovák felnőtt délutánonként magyarul tanul. Körülbelül négyszázan telepedtek le a faluban.

Bazsó Lajos 2006-ban lett a község polgármestere: korábban a határon dolgozott, így – mint mondja – megérti, ha valaki szlovákul beszél hozzá. Márpedig nem árt a nyelvismeret: Pozsonyból vagy  környékéről érkezve mintegy négyszázan telepedtek már le a községben. A kereslet még mindig elképesztő, társasházak épülnek, az önkormányzat telkeket árul.

Fotó: Cs. A.
Fotó: Cs. A.


– Amikor két éve a polgármesteri székbe került, már látta, hogy rengeteg teendője lesz a betelepülni szándékozó szlovák állampolgárokkal?

– Dehogy. Nem látta akkor még senki, hogy ennyien akarnak majd házat, telket vásárolni. Pár éve még jó néhány olyan ház állt a faluban, ahol az idősek elhunytak, a fiataloknak viszont nem volt pénzük felújítani. Igaz, akkor is lakott már itt néhány szlovák, német és osztrák is: aztán jött az uniós, majd a schengeni csatlakozás, s Pozsony közelsége rendkívül felértékelődött. Szinte észrevétlenül egyre többen jöttek az északi határon túlról, s keresték és vették az eladó ingatlanokat. Pozsony Szlovákia minden részéről vonzza a munkaerőt, még a ligetújfalui panelházak is felértékelődtek.

– Eleinte gondot jelentett, hogy sokan be sem jelentkeztek Rajkára...

– Az önkormányzat bevezette az építményadót azokra az épületekre, amelyek nincsenek állandó lakhelyként bejelentve. Ez négyzetméterenként most nyolcszáz forint: kiszámítható, egy száz négyzetméteres lakás esetén ez már évi 80 ezer forintnyi kiadást jelentene. Ennek következtében most már 180-an bejelentkeztek.

– Hány szlovák állampolgár él a községben?

– Háromszázötven-négyszáz.

– A hatalmas vásárlói igény nyilván lehetőséget ad az ügyeskedők számára is...

– Féltucatnyi ingatlanközvetítő nyitott irodát a faluban. Hihetetlen összegbe kerülnek a külterületi szántók: azt beszélik, egyes részeken egy hektár ára húszmillió forint is lehet. Érzékelheti, micsoda pénzmozgások vannak itt.  Az önkormányzati intézmények felújítása,  működtetése rengeteg pénzbe kerül, a lakók – jogosan – egyre több szolgáltatást várnak el tőlünk, pályázati forrást nehéz találni. Kényszerpályán vagyunk, a telekkialakítás jelent a hivatal számára bevételi forrást: azonban – a törvények betartása mellett – nem mindegy, milyen üzleteket kötünk.

– Árulnak most is önkormányzati telkeket?

– Harmincnégy telek közművesítése folyik, talán idén elővételben már árulhatjuk ezeket. Több mint tíz helyi is jelentkezett, ők – feltételekkel – olcsóbban juthatnak ezekhez.

– Tervezi az önkormányzat, hogy újabb telkeket alakít ki?

– Egyelőre nem. Ingatlanközvetítő cégek négy társasházat építenek Rajkán, s az egykori benzinkútnál is vannak hasonló elképzelések. Az önkormányzat 24 millió forintért megvásárolta a határőrség egykori épületét: egy befektető itt is lakásokat alakít  ki, melyeket „elérhető" áron lehet majd megvásárolni. A hivatal is jól járhat ezzel, mert köz-
tük lesz négy önkormányzati lakás is.

– Az itt élő szlovákok régóta szeretnének napi többszöri buszjáratot Pozsonyba vagy Dunacsúnyba. Miként állnak a tárgyalások?

– Az oroszvári polgármester hívott, jött volna a pozsonyi közlekedési vállalat illetékese tárgyalni, ám végül hiába vártam őket. A Kisalföld Volán járt a hivatalban egyeztetésen, ám
egyelőre ők sem léptek.

– Szlovák befektetőkkel egy öreg-dunai kishajó beindításáról tárgyaltak. Mik a tervek?

– Interreg-pályázaton szeretnének forrást találni az elképzelésre. Egy alacsony merülési mélységű, 60–80 személyes hajó Dunakilititől egészen Dévényig közlekedne több megállóval. Múlt pénteken tárgyaltunk utoljára, egy itteni úszó kikötési lehetőségről beszéltünk: úgy tudom, Dunakiliti is támogatja a tervet.

– A szomszédos szlovákiai Dunacsúnyban ennél is nagyobb projektben gondolkodnak: hetvenmilliárd forintból 220 hektáron építenének nemzetközi sport- és turisztikai központot...

– Hétfőn jártam az ottani polgármesternél, aki elmondta, hogy az engedélyezési eljárás lezárult, s várhatóan jövőre már építik a hatalmas létesítményt. A terveket is elküldte a képviselő-testületünknek. Egyébként a környező községekkel összefogva mi is jelentős turisztikai elképzeléseket szeretnénk megvalósítani.

– Szlovák nyelvű oktatás mikor kezdődhet a helyi iskolában?

– Egyelőre ehhez nincs elég szlovák gyermek. Ha a társasházak is megépülnek, s néhány száz lakóval gyarapodunk, erre is sor kerülhet. Az óvodába kilenc szlovák gyerek már jár egy magyarokkal vegyes csoportba. Egyre többen gondolják egyébként úgy, hogy érdemes magyarul tanulniuk: minden kedden az iskolában másfél órán keresztül húsz szlovák felnőttet oktatnak magyar nyelvre. A rajkai üzletekben, éttermekben viszont már szlovák feliratokat is látni.

– Örömteli, hogy sokan szeretnének beilleszkedni: nem lehet elmenni azonban szó nélkül az egyik ingatlanközvetítő előtt letépett szlovák zászló esete mellett sem. A kevésbé vendégszerető helyieket hogyan lehet lecsillapítani?

– Rajka sosem volt „nyugodt" település: határátkelő lévén viszonylag nagy volt erre a forgalom. Pozsony közelsége most kihat mindenre: viszont mindenkinek tudomásul kell vennie, aki ide érkezik, hogy a hivatalunkban magyarul beszélnek, s az itteni törvények rájuk is vonatkoznak. Azt gondolom, aki itt telepszik le, annak kell alkalmazkodnia: ezt joggal várják el a rajkaiak. A zászlótépés? Nem nagyon foglalkoztak ezzel a faluban, a legtöbb ittenit nem zavarná az sem, ha az összes uniós ország zászlója kikerülne. Aki pedig más véleményen van, s ennek „hangot ad", az vállalja a tettéért a következményeket.

– Mit jósol, mostani mandátuma lejártakor, két év múlva hány szlovák lakója lesz Rajkának?

– Jóslásokba nem szeretnék bocsátkozni. Azt viszont szeretném, hogy aki a faluban él, az jó rajkai legyen.

Fotó: Cs. A.
Fotó: Cs. A.


 Feliratok házakon, kerítésen és irodán
Az interjúnk elkészülte után, vasárnapra virradóra ismeretlenek szlovák tulajdonban lévő házakra, azok kerítésére feliratokat festettek, melyen ez olvasható: „A haza nem eladó". A három ház mellett egy helyi ingatlanirodára is került ilyen mondat. „A rendőrség rongálás miatt nyomoz a határ menti településen" – mondta Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Információink szerint az ingatlanközvetítő egyik tulajdonosa az a helyi hölgy, akinek korábban már letépték a kitett szlovák zászlóját az irodaépülete elől (Kisalföld, 2008. augusztus 2.). Akkor Keszőcze Józsefné a Kisalföldnek úgy nyilatkozott: hamarosan pótolja ezt a zászlót (mely a magyar, az uniós és a rajkai mellett lobogott). Úgy tudjuk, erre sor is került, ám nemrégiben azt is letépték. Tegnapra mind a négy zászlót leszedték az állványról, az ingatlanközvetítő helyiség kirakatáról a tulajdonos lemosta a festéket. Ami biztos: tegnap késő esti ottjártunkkor két rendőrségi autó is folyamatosan járőrözött a faluban. A Kisalföld újra megkereste Bazsó Lajost, aki tegnap délelőtt még nem tudott a feliratokról, délután a falu jegyzője tájékoztatta a történtekről. A településvezető azt ígérte: ma egyeztet a mosonmagyaróvári rendőrkapitánnyal az ügyben.
Rápingálták: Rajkán a Szent István utcai kerítésen olvasható ez a felirat – nyomozás indult az elkövetők ellen.

Olvasóink írták

250 hozzászólás
 • 250. zola 2008. november 12. 11:28
  „józsika,mint mondtam ne hülyeségeket írj,hanem tájékozódJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  A magyarok ősei már 2700 éve a Kárpát-medencében vannak erre régészeti bizonyítékok vannak!
  Tehát máris cáfolva van az az állításod,hogy a hegyekbeli tót kecskepásztorok előbb voltak itt!
  Ajánlom figyelmedbe a Csillagösvényen című dvd sorozatot melyben ,minden bizonyítva van!!!
  De ne másolgass,hanem járj utána a dolgoknak légbőlkapott dolgokat én is tudnék írni!
  Én már többször is bizonyítottam,hogy hiteletelen és szavahihetetlen vagy! Ezt már mindenki belátta!
  de azért próbálkozz bátran,hátha sikerül valamit megcáfolnod az írásaimból,vagy igazolni az állításaid,hátha sikerül. Hajrá!
  De,mint írtam ne másolgass és hallomásból írj,hanem Tényeket. (ja,hogy azokat nem tudsz? hát van ez így)”
 • 249. joco 2008. november 12. 09:32
  „zola 2008.11.11. 12:12 :elöször is üdvözöllek mint egyetlen egy olyan szélsöjobbost ki regisztrálta magát.Másodszor:.kicsinyen amiket leirtam azok magyarországi "tankönyvekböl" stb-böl származnak. Te marha nagy okos légyszi probáld már csak az egyik általam leirt évszámot, történést cáfolni, nem tudod, ja és ne gyere nekem itt finugor meg egyéb dolgokkkal? egy én nem irtam roluk, Ja és ekkora marhaságot mint azt, hogy 2500 éve itt "élünk" !hát tudod ezeket még a Te elv-társaid sem hiszik el.
  NA KEDVES REGISZTRÁLT SZÉLSÖJOBBOS !PROBÁLKOZ MEG CSAK EGYSZER AZ ÁLTALAM LEIRTAKAT CÁFOLNI.pLD.IRD MEG, HOGY NEM VOLT mOHÁCSI VÉSZ, MAJD AZ AZT KÖVETÖ TÖRÖK URALOM, MAJD A TÖRÖK ALOL"FELSZABATO" OSZTRÁK URALOM, MAJD JÖTT EGY "KIEGYEZÉS" MELY SORÁN AKKOR SEM LETT ÖNÁLO HAZÁNK, MAJD JÖTT EG VH. ÉS UTÁNA EGY IGAZSÁGTALAN TRIANON, MELY OTA VAN ÖNÁLLO MAGYARORSZÁG. ezt csak Neked irtam le röviditve, hátha igy megértEd és meprobálod cáfolni.Ja és többezer éves marhaságokkal ne gyere, tudod annak meg föleg nincs semmi köze a slovák-magyar viszonyhoz, melyet te és elv-társaid- pld. nyilas jellmezes barátaid- isszonyá tették.Érted? olvasd már azokat is kik kint élnek, vagy olvasd el a kinti magyar politikusok VÉLEMÉNYÉT rolatok”
 • 248. EImo 2008. november 12. 01:13
  „242-nek

  Sajnálom, hogy miattam kell elsősorban szégyenkezned!
  Sajnálom, hogy a szlovák-magyar viszonyt tovább mélyítettem!
  Sajnálom azt is továbbá, hogy a személyiségfejlődésnek olyan szintjén állsz, ahonnét a szlovákokat a hegyekbe visszazavaró, a falfirkát és zászlótépést- nem gond-nak tekintő egyének hozzászólásai, gyalázkodásai, valamiért nem bántják érzékeny lelkületed, vagy ha igen, nem adsz ennek hangot.
  Ebből kiindulva már nem is olyan meglepő az, hogy az egyik ilyen sutyeráknak írt, szlovákokkal való dorgálás lehetősége, meg mélyen megrázott és kiborított téged.
  Gondolom, az echte szlovák jóbarátod is nagyon felmérgesedett azon, hogy olyasmit feltételeztem a nemzetéről, hogy szlovák ver magyart. Na de ki hallott már ilyet?
  Arról a nemzetről egyébként, amelynek a ,,történelme,, nem más mint egykori magyar belpolitika és területének minden morzsája ősi magyar terület.
  Ugyanakkor e nemzet tagjai lassanként valahogyan mégis beszivárognak Hazánkba, a falunkba, sokunknak a szomszédjába is.
  Sokunknak ez nem is tetszik, de ráadásul némelyik betelepülő mögött akkora hatalom és pénzhegy húzódik, ami számomra több mint félelmetes.
  Ők hosszú távra jönnek ide és nem fognak totálkáros autóval és vérző fejjel eloldalogni innét, ebben biztos lehetsz!
  Lehet szidni, szapulni mindenkit, a falu vezetőit, az ingatlanosokat, lehet szlovákbérencezni másokat festékszóróval vagy anélkül.
  Lehet hangulatot kelteni és gyűlöletet szítani!
  A kérdés azonban megmarad:
  Hogyan és miként állítsuk meg a szlovák inváziót?
  A választ nem tudom, mint ahogy azt sem, hogy mi lesz itt Rajkán 15-20 év múlva, mikor majd felnövekszik itt egy új szlovák generáció.
  Abban azonban biztos vagyok, hogy az aki nem tudja megemészteni azt a tényt, hogy itt vannak és még sokkal többen is lesznek majd hamarosan az épülő új lakásokban, az jobb ha máris elüldözöttnek tekinti magát és akasztja a házára a napredajt már holnap!
  Ezt tekinthetjük is egyben a mai Rajkaiak hatalmas történelmikihívásának is egyben!
  Végezetül pedig kedves Spártai úgy gondolom, hogy alapvetően egy barátságos egyén lehetsz, de bármilyen keményre is gyúrt az élet vagy az edzőterem, mindezeket elmondanám a szemedbe is, ha adnál erre lehetőséget!
  A sommás bölcsességedet, miszerint Ésszel él az ember, nem tudom überelni.
  Ezzel én is befejezettnek tekintem a dolgot.”
 • 247. agihk 2008. november 11. 14:52
  „ezt mondjuk már hamarabb is be lehetett volna vezetni, hogy regisztrálni kell, csak azután lehet komentelgetni”
 • 246. zola 2008. november 11. 12:12
  „józsika,mint mondtam SZAVAHIHETETLEN vagy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Látom nem jutnak el a tudatodig a tények...
  Az lett elérve,hogy a média figyelme még jobban fel lett hívva a dunaszerdahelyi rendőrterrorra!!!!!!!!!!!!
  Látom felütötted vmilyik tót "tankönyvet",hogy megint csak másolgatsz.De akkor tudnod kéne,hogy a finnugor rokonság is egy hazugság és a magyarok elődei már 2700 éve a kárpát medencében élnek.
  De mindegy ugyse fog eljutni a tudatodig.
  Tudom,hogy fájdalmasak a tények,de próbálj meg megbírkózni velük,hátha sikerülni fog! Talán vagy annyira ügyes gyerek.”
 • 245. joco 2008. november 11. 10:09
  „egy kis történelem:
  Az első ismert szláv állam Szamo országa volt 623 és 658 között, amely a csehek, szorbok és morvák földje mellett a mai Szlovákia és Magyarország területét is magában foglalta. A magyarok a 10. század-ban fokozatosan birtokukba vették a mai Szlovákia területét. Az alföldi területekre (Csallóköz, Mátyusföld) nagy tömegekben költözött be a magyarság. A hegyvidéki területeken ugyanakkor a nagymorva korban épült szláv várak, városok népe és az ősi szláv kultúra a magyar törzsfők uralma alatt is tovább élt.. Mohácsi vész és majd a több évszázados török uralom végeként,1686. szeptember 2. Buda felszabadul a 145 éves török uralom alól, majd 1690 - re egész Magyarország felszabadul, de a törökök helyét mindenütt az osztrákok veszik át.1711-1848 osztrák uralom.majd 1867 a körülbelül fél évszázadig tartó Osztrák-Magyar Monarchia létrehozása.1914 Magyarország részt vesz az I. világháborúban a német birodalom oldalán- mintOsztrák-Magyar Monarchia . és jön TRIANON, ÉS LÉTTRE JÖN AZ önállo szlovák és magyar KIRÁLYSÁG.-értitek? Mohács -tol trianonig nem beszélhetünk FÜGGETLEN és ÖNÁLLO MAGYARORSZÁGROL. JA ÉS SLOVÁKOKNAK HAMARABB VOLT önállo állama itt a Kárpát-medencében, mint nekünk.Tehát nincs értelme "magyarkodni" és történelmi "jogokra" hivatkozni, az osztrák parasztnak nagyobb joga lenne "visszakövetelni "jussukat" a slovák és magyar "területeket".Én magyarként szeretnék itt élni, és nem félni másik nemzet polgáraitol, de nem akaorok félni a saját "magyarkodo" csöcselékünktöl sem.”
 • 244. joco 2008. november 11. 09:12
  „Hát amint látszik"büszke" darutollas, nyilas egyenruhát dicsöitö neonáciaink csak a "névtelenség" alatt oly nagy merészek.amiota kiirták, hogy "bejelentkezés" kötelezö, egyik neonáci sem "reagált".Miért?”
 • 243. "joco1azigazi" 2008. november 11. 06:18
  „Eszetlen barmai- jobbikos és egyéb szélsöjobbos csöcselék:- tudjátok, jelmezbálos felvonulásotokkal és utlezárásotokkal elértétek azt,hogyaz egész világ nem a dunaszerdahelyi magyar verésröl, hanem a ti neonáci/nyilas tevékenységeitekröl fogbeszélni.-már irtam-és legjobban az ot élő magyarokkal, a dolgozni átjáro anyaországi magyarokkal és az átutazokkal cseszttek ki.Én kb egy éve hetente járok "keresztül" slovákián lengyelbe, tehát ismerem a "vidéket" és az ott élöket, soha semmi problémám nem volt velük.Most lesz. ja és egy kérdés: miért mentetek el egy olyan slovákiai csapatnak drukkolni, ahol a csapat tagijainak 80-90%-a nem is magyar? miért mentetek a mecs elött turulszobrot avatni? és miért csináltatok nyilas jelmezes felvonulásokat? miért?

  zolaTe nagyon...: hát nins más érved?”
 • 242. Spártai 2008. november 11. 03:05
  „220-ra!!
  Egy kérdés? Te szerinted az nagyon nagy pozitívumot jelent, akár falu színten, akár a két ország között lévő baráti viszony elősegítése, épitése szempontjából, ha fenyegeted a saját falubelidet, szlovákokra hivatkozva?! Nekem sem tetszik, hogy ennyire lebecsmérelsz, holott azt sem tudod ki vagyok!? Kíváncsi lennék, Te kinek a szemébe mernél bármit is mondani?? Én ugyanúgy szégyenkezem miattad, amiért ilyeneket írogatsz ide!! Nem ékeskedtem senki tollával, éppen arra utaltam hogy óvatossan fenyegetőzz.. Nem magam miatt, hanem bárki miatt!! Nekem is van ismerősöm, akit igazán jó embernek tartok és képzeld..ehte szlovák?! A firkálást pedig tiszta szégyennek tartom!! Igen, mégvalami: hidd el tapasztaltam már(sajnos!!), hogy milyen szar tud lenni néha az Élet!!!
  Részemről ezzel le van zárva a "vita", és emlékeztetnélek rá, hogy mit írtam a legutóbb zárásként: De jobb, ha ésszel él az ember!!”
 • 241. cepper 2008. november 11. 00:08
  „Én a magamrészéröl szégyellem magam hogy pár falfirkász miatt Rajkai Rajkainak támad :(

  öszintén megmondom ez roszab mint a CHAT:HU :(

  (egy cikhez legyen hozzászolás és ne veszekedés ! :)”
 • 240. zola 2008. november 10. 19:46
  „te kis marha nem veszed észre magad ,hogy nincs egy épkézláb érved sem??????????????
  csak a műveletlenséged bizonyítod,azzal amit innen-onnan hallasz olvasol és azt hajtod. még önálló mondatod sem volt.
  de ,mint írtam mindenki számára HITELTELENNÉ váltál!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 239. joco 2008. november 10. 18:46
  „zola 2008.11.10. 18:36 te neonáci ivadék. tudod mit irtam? nem!! a te neonáci honlapjairol idéztem, te nagyon "müvelt":tudod kik viseltek árpádsávos karszalagot? az elvi öseid, a nyilasok. na de marhája tán egy kint élö véleményét elfogadod:vagy tán azt sem-mivel nem a kinti "elv-társaid" a slota féle szélsöségessek mondták? hát ezt mondta egy kint élö MAGYAR :"A nemzetiőrség szombati királyhelmeci provokácioja és a jobbik hétföre tervezett részleges határzárlata elsösorban a szlovákiai magyarságnak árt" érted te nagyon neonáci a "szlovákiai magyarságnak" ártatok, minden lépésetekkel.Tudod te nagyon neonáci ,hány slovákiába dolgozo, átutazo magyarral basztatok ki.. és Te nagyon náci remélem , hogy a legközelebbi slovákia" " vonulgatásaitok "során téged és elv-társaidat a slovák elv-társaid fognak megruházni.Érted a slovák neonáci csapat fog benneteket elverni.
  ,
  te nagyon hüly(j)e itt az árpádsávos karszalagot használo elödeidröl van szo tudod a nyilas nagyapádrol. t tudod te nagyon marha ,probálj már meg érvelni. ne az "elirásomom örömködj. Érted te neonáci alja csürhe bamnda tagja, te is olyan kábitos lehetsz mint a haverjaid, tudod a falfirkálok? hát valoszinüÍ: -nem-BIZTOS. ÉS bocsánat a világirodalom egyik legnagyobbjátol, hogy egy ilyen neonáci faszi bitorolni probálja nevét.ha pedig csak egyszerüen a zZoltán névböl "alkottad nevedet" hát még jobban bosszant, hogy fiam "neve " alatt valaki ilyen nagy marhaságokat tud alkotni.Érted? te nagyon ...”
 • 238. zola 2008. november 10. 18:36
  „jocoka te kis szánalmas... nézz utána a dolgoknak,ne csak innen-onnan hallottam infókat írogass.
  Mint,írtam a műveletlenségedet bizonyítja,hogy azt se tudod mi az az Árpádsáv.
  vegyél egy nagy levegőt és gondolkozz el,hogy most Királyhelmecen vagy Kassán történtek a dolgok,mivel írtál ezt is azt is...
  először magadban kéne tisztáznod a dolgokat
  De,mint írtam ekkora baklövések után (egyszer Kassát írsz aztán meg Királyhelmecre teszed a műállambeli megemlékezés színhelyét)
  HITELTELTELEN lettél mindenki szemében!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 237. ´joco1azigazi´ 2008. november 10. 18:07
  „Kora 2008.11.10. 10:37 te is kábitoszer hatása alatt "firkáltál" ide? Hát nem érted? a te és bandád tevékenysége(pld235-ben leirt események)elsösorban a szlovákiai magyarságnak árt. érted? vagy tán bor-vagy kábszer.göze altt vagy már te is?”
 • 236. Kora 2008. november 10. 10:37
  „Ti keveritek tetves szlovákbérencek!!!!!!”
 • 235. ´joco1azigazi" 2008. november 10. 10:14
  „zola 2008.11.09. 19:36 te neonáci ivadék. tudod mit irtam? nem!! a te neonáci honlapjairol idéztem, te nagyon "müvelt":tudod kik viseltek árpádsávos karszalagot? az elvi öseid, a nyilasok. na de marhája tán egy kint élö véleményét elfogadod:vagy tán azt sem-mivel nem a kinti "elv-társaid" a slota féle szélsöségessek mondták? hát ezt mondta egy kint élö MAGYAR :"A nemzetiőrsreg szombati királyhelmeci provokácioja és a jobbik hétföre tervezett részleges határzárlata elsösorban a szlovákiai magyarságnak árt" érted te nagyon neonáci a "szlovákiai magyarságnak" ártatok, minden lépésetekkel.Tudod te nagyon neonáci ,hány slovákiába dolgozo, átutazo magyarral basztatok ki.. és Te nagyon náci remélem , hogy a legközelebbi slovákia" " vonulgatásaitok "során téged és elv-társaidat a slovák elv-társaid fognak megruházni.Érted a slovák neonáci csapat fog benneteket elverni.
  Elmo: miért csodálkozol? egy neonáci bandának mindegy, hogy mit is csinál, csak keverje a szart,”
 • 234. EImo 2008. november 09. 21:33
  „Kicsit kiverte a biztosítékot nálam, mikor megtudtam, hogy kik azok a pingálók itt Rajkán.
  Ezek mögé sorakoztok ti fel érzelmileg ezen a fórumon, ilyen két fing alak mellé.?
  Ezek lennének itt a rajkai hazafiak, a ti elvbarátaitok?
  Hát, nehezen találok szavakat mindezekre, de nem is erőltetem!
  Arra a zsebtévé szintre pedig, amit a N.Caféból írogattok itt alant, hát mit mondjak...
  Ennyit tudtok...”
 • 233. zola 2008. november 09. 19:36
  „jocóka te kis tudatlan!
  nézz utána a dolgoknak,ne csak hallomásból írj.szánalmas vagy
  szégyellem,hogy a magyarsághoz tartozol!!!!!!!!!!!!!!
  Állításaidról csak annyit,hogy nem is kassán volt a dolog,hanem Királyhelmecen!!! Ennyit a te hitelsségedről,innentől számomra hiteltelenek az írásaid!!!!!!!!!!
  a műveletelnséged bizonyítja ,hogy semmit nem tudzs hazánkról,az árpádsávról ,mely több,mint 1000 éves jelképünk,de iéyen baromtól nem is vártam mást.rádférne egy kis műveltség!!!!!!!!!!!!”
 • 232. ´joco1azigai´ 2008. november 09. 18:50
  „zola 2008.11.09. 14:20 Te kis hamis, tudod én elöször a 26-os "reagáloként" irtam le az esetet, mig Te az 56-ban szoltál/irtál e támában. Tudod ha a többi is ugy igaz mint az, hogy Te irtad meg"nekerm" a történetet", hát annyit is ér a "történeted" és mégegyszer: érted? én megirtam neked kis komám azt, hogy a neonáci vezéred nagy büszkén leirta a neonáci honlapon, hogy ö hogy került az "avatora" és a mecsre .Éreted? nem hát.Ja és a kassai neonáci "katonai alakzatban" melyik marha voltál? ha nem voltál ott akkor a marha "jelzö t"irányodva visszavonon, de a csürhédet továbbra is "marháknak" tartom. ja és az okádék haverjaid közül csak kb3-4 volt terepruhában a többi katonai egyenruhában , mely a képek és fotok alapján a nyilas söpredék "ruházatát" másolta. és tudod az"árpádsávos" karszalagot csak egy banda viselte ,a nyilas alja csürhe. érted.? Ja és egomi MÖmös balhéban sem voltak nyilas jelképek és nyilas indulok, tudod mikor megverték az elv-társaidat a szlovák területen.Tudod Te nagy okos azt amit cináltok az mindenkinek árt, de kedvez a hozzátok hasonlo szélsöjobbos szlovák elv-társaidnak.Érted? nem hát”
 • 231. Lemez 2008. november 09. 15:51
  „A mű!!!:)
  http://www.tenyek.hu/Belfold/TenyekCikkek/2008-11-04-szlovakmag yar”
250 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős pénzmozgások, magyarul tanuló szlovákok

Rajka - Húsz Rajkán élő szlovák felnőtt délutánonként magyarul tanul a helyi iskolában. Körülbelül… Tovább olvasom