Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Fákat és bokrokat ültetnek városszerte

Összesen 228 lombos fát és százötven tuját ültetnek ki az idei őszi fásítás keretében Mosonmagyaróváron. A növények egyrészt a korábban kivágott fák helyére, illetve az újonnan kialakított utcákba kerülnek.
A napokban kezdte el a szokásos őszi fásítást a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF). A társaság szakemberei a város szinte minden részén ültetnek növényeket. Összesen 228 lombos fát és 150 tuját – tudtuk meg Németh Andreától, a városháza illetékesétől.

Elmondta: idén is folyamatosan gyűjtötték a lakossági igényeket, valamint sorra vették a kiszáradt, kivágott fákat a városban. Ez alapján állították össze a fásítási listát. Ezúttal az egyik legnagyobb feladat a most elkészült Kandó Kálmán utca fásítása. Az útépítés miatt sok fát kellett kivágni, így most összesen hatvanegy csemete kerül itt a földbe. Ugyancsak sok növényt ültetnek a két új lakóparkba. Emellett az év során kivágott növényeket is pótolják városszerte.

A városüzemeltető munkatársai összesen 228 lombos fát ültetnek el a közterületeken az őszi fásítás alkalmával.
A városüzemeltető munkatársai összesen 228 lombos fát ültetnek el a közterületeken az őszi fásítás alkalmával.

Németh Andrea hozzátette: törekednek arra, hogy az újonnan létesült utcákban egységes fasorokat alakítsanak ki. Szinte mindenütt gond, hogy évtizedekkel ezelőtt a villanyvezetékek alá magasra növő fákat ültettek. Ezeket folyamatosan botolni kell, aminek következtében sok kipusztul. Helyükre azonban már más, alacsonyabbra növő fajtákat, így például gömbmeggyet, gömbjuhart vagy gömbkőrist raknak.

A fafajták kiválasztásakor figyelemmel kell lenniük az átalakuló városi környezeti hatásokra. Olyan fajokat ültetnek, amik jobban alkalmazkodnak ezekhez a körülményekhez, ám valamennyire az itteni tájra is jellemzőek. Ilyen például a szilfa, a kőrisfélék, az ostorfa, a vérszilva vagy az oszlopos gyertyán. A vízpartok mellé, szabad strandokra pedig fűzfák kerülnek.

A város idei kasszájából 20 millió áll rendelkezésre a zöldfelületek fejlesztésére. Ebből mintegy 7 milliót fordítanak fásításra, növénypótlásokra. Tavasztól folyamatosan kell pótolni városszerte a kipusztult vagy ellopott növényeket. Idén ebből a keretből készült el a Malom-ági Lajta mellett a Cserháti utcában a parkosítás, valamint a Vár közben a park kialakítása. Ugyancsak ebből az összegből helyezik ki a Régi vámház téri buszmegállóban az utcabútorokat a felújítás után, valamint a mosoni körforgalom-közepi parkot is ebből alakították ki.

Olvasóink írták

 • 3. kotorék 2013. november 21. 10:41
  „Pancser és a papagáj kórus többi tagja szerint , neked kell talicskával vagy kerékpárral a gyűjtőhelyre vinni!”
 • 2. Rbar 2013. november 13. 10:26
  „<moderálva>”
 • 1. 01010 2013. november 12. 22:58
  „A kiültetett fák majdan lehulló leveleit a VÜF fogja összeseperni, elvinni ???
  Vagy majd a lakók fogják ezt megtenni ?
  Pl.: a panelok közötti sok avart a VÜF összeszedi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Milyen szakértők készítették?

A zsebszerződések elleni törvényről, a helyi szakképzésről és a szociális ágazat gondjairól… Tovább olvasom