Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Fák egyetlen rézdrótból

A mosonmagyaróvári Nagy Roland egyetemi tanulmányai alatt véletlenül fedezte fel különleges képességét: kiválóan készít rézdrót fákat. Nem is akármilyeneket: a míves alkotások egyetlen szál drótból készülnek.
Drótfa
Roland hét éve csinált drótból fát először. Ekkor látott egy rézből készült ötcentis kis virágot. Megtetszett neki, megpróbált egyet elkészíteni, s ezután derült ki, mekkora tehetsége van e művészethez. Eleinte csak az iskolán belül használta ki tehetségét, házi feladatért cserébe készített fákat. Mivel látta, hogy alkotásaira nagy az érdeklődés, ezért rézműveshez és iparművészhez is elvitte alkotásait, majd két éve a szabadalmi hivatalban is levédette.

Egy szál drótból

– Az én munkáim azért különlegesek és egyedülállóak, mert én egy szál drótból készítem el a fát – emelte ki a mosonmagyar-

óvári fiatalember. – A legkisebb negyven méter drótból készült és tíz dekát nyom, míg a legnagyobbhoz ezer méter drótra volt szükség és a súlya 13 kiló. Jelenleg is néhány művemet az Iparművészeti Múzeumban állították ki. Sokan biztattak, hogy mutassam meg a fáimat külföldön is, de egy ilyen kiállítás rendkívül sok pénzbe kerül. Szeretnék később a drótfáimból megélni, ezért keresem az ilyen irányú lehetőségeket.
Műveim témáját a valóságból merítem, lefotózok vagy lerajzolok egy-egy általam különlegesnek vélt fát, majd otthon elkészítem. Csak sárga- és vörösrezet használok, mert ezek könnyen hajlíthatók és nem törnek el. Az általam használt technika semmilyen könyvben nem olvasható, mindent én találtam ki. Időnként ma is eszembe jut egy-egy új fogás. Például alkotásaimba „ beleírom " a nevem. A kedvencem az a fa, melynek eredetijét sötétedéskor láttam a Szaharában, egy oázis előtt. Elemlámpával megvilágítottam, lefényképeztem, majd itthon elkészítettem kicsinyített, drótból készülő mását. Egyébként nagy megtiszteltetés ért nemrégiben: alkotásaim fényképei bekerültek a Négyszemközt a természettel című könyvbe.

Kétméteres, ötvenkilós

– Néha – amikor két hét elteltével sincs még látható formájuk a fáknak – nagy elszántság és kitartás kell ahhoz, hogy tovább folytassam a munkámat. Bár a legnagyobb súlyú alkotásomhoz egy hónap kellett, mégis most azt tervezem, hogy egy kétméteres, ötvenkilós fát készítek, ezt nagy kihívásnak érzem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok volt a szabálysértés

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság kétnapos közlekedési ellenőrző akciója során számos… Tovább olvasom