Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Fagyhaláltól mentette meg a készülék

A háziállatait indult megetetni szombaton reggel, amikor elesett az a 65 éves araki férfi, aki minden bizonnyal a jelzőrendszeres készüléknek köszönheti életét.
A többször is agyvérzésen átesett Kovács Jánoshoz még időben érkezett a segítség.

Életet mentett a jelzőrendszeres készülék egy araki idős embernél szombaton – tudatta Csiba Erzsébet, a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény vezetője.

Az Arakon élő 65 éves Kovács János – elmondása szerint – évek óta igénybe veszi a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Többszöri agyvérzés után a bal kezét nem tudja mozgatni. A kis, nyakba akasztható készüléknek köszönheti, hogy nem történt nagyobb baj egy szombat reggeli esésből.

– Szombaton reggel a tyúkjaimat mentem megetetni. Akkor még ugyan hó nem volt, de a föld síkos volt, így elestem. Alaposan megütöttem magam. Próbáltam egyedül felkelni, de sajnos nem sikerült. Jó, hogy kéznél volt a jelzőkészülék. A gombját megnyomtam és így fél órán belül jött a segítség – meséli az egyedül élő idős férfi. Mint mondja, bekísérték a házba és a tűzgyújtásban is segítettek, hogy ne fázzon.

János bácsiról Mosonmagyaróváron élő nővére mellett a halászi önkormányzat munkatársai is gondoskodnak. Úgy tudjuk, hogy ha kell, fát visznek be a lakásába, vagy a gyógyszerek kiváltásában, bevásárlásban segítik. A szomszédban élő fiatalokra is számíthat. Az önkormányzat a téli szezon elején tűzifával is kisegítette.

Kovács János igyekszik mindig magánál hordani a jelzőrendszeres segélyhívó készüléket
Kovács János igyekszik mindig magánál hordani a jelzőrendszeres segélyhívó készüléket


Arnhofferné Nagy Éva, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kistérségi koordinátora kifejtette: jelenleg 386 készülék van a kistérségben a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló időskorú, valamint fogyatékos személyeknél.

– Mindig felhívjuk a figyelmet, hogy mindenki hordja magával a nyakba akasztható készüléket, mert soha nem tudni, mikor kell azt megnyomni. Egyébként akad olyan nap, amikor négy-öt riasztás érkezik, máskor egy hívás sincs. Egy biztonsági szolgálattal állunk szerződésben, velük együtt mennek ki munkatársaink jelzések esetén. Jelenleg tízen vannak a várólistán a készülékért – foglalta össze a koordinátor.

Az igénybe vevők napi tíz forintot fizetnek a – mint a fenti példa is mutatja – sokszor életmentő berendezésért egy pályázati támogatásnak köszönhetően. Zimmerer Károlyné, az alapellátási centrum vezetője szerint idén szeptemberben újból pályáznak. Bíznak benne, hogy továbbra is támogatott lesz ez a 2006 óta szakmailag is jól működő segítségnyújtási forma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pénz mellett egyre többen igénylik a tüzelőt az önkormányzatoktól

Élelmiszer, pénz mellett egyre inkább a tűzifa a nagy segítség a rászorulóknak. Tovább olvasom