Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Facsemetéket ültettek a bicikliút mellé Máriakálnokon

Ugyan már a nyár elején birtokba vehették a biciklisek a kerékpárutat, azonban pénteken délután adják át ünnepélyesen. Nemrég hetven földlabdás csemetével is pótolták a korábban kivágott fákat.


Máriakálnok önkormányzata tavaly nyáron sikeresen pályázott a Nyugat-dunántúli Operatív Program kerékpárút-pályázatán. Akkor a halászi híd lezárása is sürgetővé tette a bicikliseknek alkalmas útszakasz kiépítését.

Tavaly augusztusban halálos kimenetelű kerékpáros-baleset is történt. A további balesetek megelőzése érdekében Máriakálnok vállalta a 15 százalékos saját forrást az építéshez. A beruházás költsége tervezéssel, előkészítéssel, területszerzéssel és lebonyolítással együtt közel 44 millió forintba került. Ehhez mintegy harminchétmillió forintos uniós és állami támogatást kaptak.

A máriakálnoki bicikliutat már nyár óta használják a kerékpárosok, de ma délután adják át hivatalosan.
A máriakálnoki bicikliutat már nyár óta használják a kerékpárosok, de ma délután adják át hivatalosan.

– A kivitelezőnek májusban adtuk át a munkaterületet, a teljesítési határidő július 7-e volt. A műszaki átadás-átvételi eljárás július 30-án befejeződött és a forgalomba helyezési engedélyt október 28-án kaptuk meg – összegzett dr. Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármester.

A kerékpárutat hivatalosan pénteken délután 1 órakor adják át. Az ünnepséget a kerékpárút Máriakálnok felőli végén, az 1406. sz. út mellett szervezik. A településvezető hozzáfűzte: a kerékpárosokat a biztonságos közlekedésüket elősegítő biztonsági mellénnyel, villogóval és kerékpárostérképpel ajándékozzák meg.

A beruházás költsége tervezéssel, előkészítéssel, területszerzéssel és lebonyolítással együtt közel 44 millió forintba került.
A két méter széles kerékpárút aszfalt pályaszerkezettel épült meg. Mellé kerékpártartókat is kihelyeztek és egy fedett kerékpártárolót is vásároltak.

Az út mentén kivágott fákat nemrég hetven földlabdás csemetével pótolták. Tájékoztató táblák irányítják az EuroVelo6 kerékpárút-hálózat részét képező szigetközi kerékpárút felé a turistákat. Ezenkívül az ajánlott kerékpáros-túraútvonalakat bemutató turisztikai kiadvány is készült ötezer példányban. Ennek terjesztésében a Mosonmagyaróvári Tourinform-iroda is közreműködik.

Olvasóink írták

 • 5. Flamo 2010. november 28. 11:43
  „Valóban biztonságos a kerékpárút! Már régóta kellett volna!
  A közút viszont "táblaerdőre" sikerült, itt a szakértelem kérdőjelezendő! Biztos volt sok nem használt tábla azt ki kellett tenni valahova.
  Egyébként, ha kicsit leveszed a gázt a keresztnél, és nem 90-el döngetsz, semmi gondot nem okoznak a kerékpárosok, hogy keresztezik az utat. Szerintem kifejezetten jót is tesz az átvezetés, mert így nem olyan egyhangú...
  Kíváncsi leszek, hogy majd télen ki tolja le a havat a kerékpárútról??
  Hajrá csak így tovább!”
 • 4. ladarevolution 2010. november 27. 12:12
  „1. akela4:
  Jó az így, mekkorákat fognak szakítani a zsaruk ha kiállnak oda trafizni. Kb minden második jogsit elvehetnek a helyszínen és minden arra járó autónak adnak egy 45e-200e ft-os bírságot.

  Mert hát logikus h a másfél tonnás autókat kell lefékezni és újra felgyorsítani csak azért mert lehet h egy éppen arra járó bicajos nem áll meg a táblájánál. Aki van vagy 80kg bicajjal együtt. Ez így gazdaságos energia szempontjából :D

  MO én így szeretlek.

  UI: mondjuk a táblázás is hagy némi kívánnivalót maga után mikor a 30, feloldó (tehát 90) és 50-es tábla le van ásva 20 méteren belül. Pff... legalább ha olyan táblázna aki valaha hallott a KRESZ-ről, de hát minek...”
 • 3. Csiripiszli 2010. november 27. 07:35
  „Nagyszerű, hogy végre kerékpárosok is nyugodtan közlekedhetnek ezen a szakaszon. Valóban égetően kellene a Hegyeshalom felé is ilyen, bárcsak ott tartanánk már!!!!! Reméljük a tervek valóra is válnak!!!!!!”
 • 2. GD 2010. november 26. 23:32
  „Jó lenne ilyen cikket olvasni a Mosonmagyaróvár-Levél-Hegyeshalom közötti kerékpárút ünnepi átadásáról.”
 • 1. akela4 2010. november 26. 11:27
  „Külön gratulálok annak az illetékesnek, aki úgy engedte megépíteni a nem kevés pénzen, hogy a meglévő közutat keresztezi!
  Az előny mellé mindenképpen a kockázatot is növeli a szintbeli kereszteződés!
  Vajon mit szólnak hozzá a beruházást jórészben fizető illetékesek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági műsor és gyertyagyújtás a Fehér Lóban

Jótékonysági műsornak ad otthont a Fehér Ló Közösségi Ház pénteken, a rendezvény bevételéből… Tovább olvasom