Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Fába vésett vonzalom

Egy tizenhét éves püski fiút sok kortársával ellentétben nem a divatos hobbik, hanem a fa és a faragás ragadott meg. Ma már maga tervezi motívumait is. Tárgyait eddig három kiállításon mutatta be.
A püski Szentes család házában számos fából készült alkotás található. A dolog különlegességét az adja, hogy a nagyobbik fiú, István készítette őket. A fiatalember a soproni Roth Gyula Erdészeti és Faipari Szakközépiskola 12. osztályát kezdi meg szeptemberben. Három éve a Szilágyi Jenő tanár vezette szakkörön ismerkedett meg a fafaragással. Kezdetben rajzokat, motívumokat készítettek, s elsajátították a faragás alapjait. Heti három alkalommal, azóta is rendszeresen, aktívan részt vesz a foglalkozásokon.

István számos tárgyat készített: fűszertartót, ruhafogast, falilámpát, sámlikat, könyvespolcot, mángorlót, kis sulykolót. Többségüket motívumok díszíti, ezek zömét maga rajzolja, tervezi. Az alkotások többsége az iskolában születik. A fafaragáshoz speciális szerszámokra, vésőkre van szükség, amiket drágán és nehezen lehet beszerezni.

István tapasztalatai szerint a legkönnyebben megmunkálható fa a cseresznye, a juhar és a tölgy. Leginkább ezekkel dolgozik. Nagy élvezettel, teljes átéléssel mesél a munkafolyamatról, egy-egy alkotás elkészítéséről. Fiatal kora ellenére már három kiállítása volt. Tavaly szülőfalujában, Püskin és a szomszédos Kisbodakon, a közelmúltban pedig Kimlén nyílt lehetősége munkái bemutatására. A faipari érettségi és a technikum után szeretné kitanulni az asztalosszakmát is, majd felnőttként folytatni ezt a mesterséget, ami mára lételemévé vált. Tervei között szerepel például a püski és a magyar címer kifaragása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyvízcsatorna egymillió forintért?

Az egyik mosonmagyaróvári Grábner utcai ingatlan osztrák tulajdonosa szerint azért követelnek tőle… Tovább olvasom