Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Ezereurós minimálbér bruttóban a földeken is

Kistérség - Burgenlandban a közel tizenkétezer külföldi munkavállalóból tízezer magyar állampolgár. Jogaikról, a munkavállalási engedélyek formáiról, adózásról Jánossomorján a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) szervezett fórumot.
A Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) egy nemrég végzett számítása szerint Jánossomorjáról és környékéről körülbelül 800, Hegyeshalomnál közel ezeregyszáz ingázó munkavállaló lépi át a határt naponta. A jánossomorjaiak többsége a mezőgazdaságban vállal munkát nyugati szomszédunknál, de sokan helyezkednek el a vendéglátóiparban és az építőiparban is.

– Az a tapasztalatunk, hogy a mezőgazdaságban dolgozóknál a legtöbb a panasz, náluk a legnagyobb a bizonytalanság és az ismerethiány a jogosultságaikról. Egy Ausztriában dolgozó osztrák és magyar állampolgár bére között akár 20–40 százalékos különbséget is észlelhetünk, ez az arány a mezőgazdaságban dolgozóknál a legmagasabb – állítja Tóth Eszter IGR-projektvezető, aki szerint visszatérő probléma, hogy a munkavállalók olyan szerződéseket is aláírnak, melyek tartalmát – nyelvtudás hiányában – nem ismerik pontosan. A kollektív szerződések nemritkán bürokratikus nyelvezete a laikusok számára nehezen érthető, még az osztrák anyanyelvű munkavállalóknak is nehézséget okozhat. Az IGR fontosnak tartja, hogy felvilágosítsa a munkavállalókat jogaikról és kötelezettségeikről.

Az egyik megkérdezett jánossomorjai férfi hét éve dolgozik a szomszédos Andauban: kezdetben mezőgazdasági munkát vállalt, mára sikerült szakmájában elhelyezkednie. Míg itthon havonta nyolcvanezer forintot vihetne az adott munkakörben haza, a sógoroknál megkeresi a kétszázezer forintot.


– Megéri az osztrák munkavállalás, igaz, munkaadónk ott spórol, ahol tud, előfordul, hogy a túlóradíjat megkurtítják – magyarázta a lakatosként dolgozó férfi.

A heti normál munkaidő negyven órát tesz ki, a túlórára az órabér másfélszerese jár – hívta fel a figyelmet Markus Szellinger, aki a munkajogi alapelveket ismertette. Kiemelte: nemrég fogadták el a bruttó ezereurós minimálbért, melyet a mezőgazdaságra is kiterjesztenének. A 3,50 eurós órabér soknak tűnhet, és sokan készek is ennyiért dolgozni, de a munkaadónak legalább 5 eurót kellene fizetnie, és ez az összeg évről évre nőhet. A szakember szerint a 13. és 14. havi fizetés is sokszor vita tárgya. A munkavállalók június 1–15. közötti szabadságpénzre jogosultak havi százszázalékos bruttó bérük összegében, és ugyanennyit kell kapniuk december 1–15. között is. Aki nem dolgozott le egy teljes naptári évet, a letöltött szolgálati idő alapján részarányosan kapja meg a kéthavi fizetést.

Olvasóink írták

  • 2. jasper 2008. november 06. 13:30
    „JÓ annak aki havi 1000EU-t hazavisz.Én is mezőgazdaságba dolgozom és heti 160-eu-t kapok.dolgozom érte napi 12-16órát ahogy a munka megkivánja,nyáron mindezt 70fokos fóliába.ÍRIGYLÉSRE MÉLTÓ.A családit meg várjuk tavaly óta.Kilehet számolni 220 volt az árfolyam mennyit kerestünk ottkint,meg mennyi itthon a fizetés.És akkor még nincs szabadszombat,és ünnepnapi pihenő.”
  • 1. joco1azigazi 2008. november 06. 08:25
    „Könnyü igy ujságban leirni, de mit csináljon az akinek nincs más lehetösége, elfogadja a kinti "ajánlatott" mely még igy is joval magasabb az itthoninál.Vagy mit csináljon az aki a mezögazdaságban dolgozik és hol bejelentik hol nem? ezer EU? ez ki is jöhet heti hatnapos és 8 ill.10 orás munkarendben. 13 és14 havi fizetés vagy szabadság? hol élnek Önnök?Az osztrák ugy jelenti be- ha egyeltalában be is jelenti- amunkásait, hogy ne "járjon" egyik sem. Na ja , könnyen "irogatok", de sem én, sem a hasonlo cipöben járok közül senki nem fogja vállalni-névvel- ezeket.Megj. én amiota a nyugdijasok keresetét és munkavállalását "szabályozták" nem dolgozom kint(ezt az APEH-nek irtam)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feliratok: felmérik a kárt

Rajka - A szlovák tulajdonban lévő, ismeretlen elkövetők által összemázolt rajkai házak ügyében a… Tovább olvasom