Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

˝Ez nemzetiség elleni izgatás˝

Nem hagyjuk annyiban az ügyet, melyről az ombudsmant is tájékoztatjuk. Továbbá kérdezzük: ki és miért, milyen pénzből tette ki? – hangsúlyozta Szolga József, az Országos Horvát Önkormányzat hivatalvezetője a Bezenyén nemrég megjelent „Horvát tükör" feliratú tábláról. A különös mű még kint van...
Jóval egy hét után is még mindig a „megszokott" helyén van a különös dekoráció Bezenyén. A Kisalföld 2014. augusztus 14-i számában „Sérti a homályos felirat" címmel számoltunk be arról, hogy a horvátok lakta településen angol nyelvű, hibás felirattal („Croation Mirror") jelent meg egy aranykeretes tükröt ábrázoló alkotás. Napilapunkból értesült ennek részleteiről Szolga József, az Országos Horvát Önkormányzat hivatalvezetője, aki megosztotta véleményét a témában.

– Most értesültem az ügy részleteiről, mely merőben felháborító. Ez nemzetiség elleni izgatás – fogalmazott a hivatalvezető, aki értetlenül áll az előtt, hogy a tábla még mindig a helyén maradhatott.

Mint mondta, az alábbi kérdésekre keresik a választ, amelyet hivatalos levélben is eljuttatnak a helyi önkormányzatnak.

– Nem tudom, ki az értelmi szerzője a táblának és mit akart ezzel kifejezni. Ha ez egy magánkezdeményezés, miért nem írták alá, és az önkormányzat adott-e hozzá engedélyt? Ha illegálisan helyezték ki, akkor az önkormányzat miért nem tesz ellene semmit? Amennyiben azt az önkormányzattól tették ki, milyen pénzből készült? Ha közpénzből, akkor a kormányhivatalnak mi a véleménye erről? Miért angolul szerepel a szöveg, s miért nem magyarul vagy a megszólított nemzetiség nyelvén? – sorolta a kérdéseit Szolga József.

Hozzáfűzte: megteszik a szükséges lépéseket az ügyben és az ombudsmant is tájékoztatják az esetről. A hivatalvezető érdeklődésünkre azt is hozzátette: nem jellemző, hogy a horvát közösséget hasonló sértés érje hazánkban, főleg nem olyan településen, amelyen ilyen számban (és múlttal) él ez a kisebbség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyerekek érdeke az első

„A mi gyerekeink, unokáink járnak ide, alapvető feladatunk, hogy erőnkhöz képest a legjobb körülményeket biztosítsuk számukra" – osztotta meg véleményét Jánossomorja polgármestere. Tovább olvasom