Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Exportzuhanás: nem kell a magyar méz az uniónak

A hazai mézfogyasztás népszerűsítését tűzte ki céljául a Szent Ambrus Mézlovagrend, ami a hétvégén Mosonmagyaróváron is bemutatkozott. Tevékenységüknek köszönhetően a belföldi értékesítés ugyan javult, ám a mézexport soha nem látott mértékben esett vissza.
Az első alkalommal megrendezett EU-Regionális Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakkiállítás és Vásár nyugat-magyarországi méhészeti szakmai fórumán mutatkozott be a Szent Ambrus Mézlovagrend a hétvégén Mosonmagyaróváron. Amint azt Fehér Péter a szervezet nagymestere lapunknak elmondta: a méhészek védőszentjének nevét viselő lovagrend fő célja a minőségi méz eladásának segítése.

Tevékenységük eredményeként már bizonyíthatóan emelkedett a belföldi mézfogyasztás. Fehér Péter szerint az igényes vásárló kizárólag a termelőtől vásárol mézet, hiszen ez ugyanolyan bizalmi termék, mint például a bor. Számos marketingtevékenysége mellett a Szent Ambrus Mézlovagrend szervezi többek közt az egyetlen hazai országos mézversenyt is.

A szakmai programok sorában Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke elmondta: átlagos évet zártak a magyar méhészek, a mézminőség pedig kiváló, ezzel szemben viszont rég nem látott értékesítési gondokkal küzdenek. Az országban megtermelt méz mintegy nyolcvan százalékát évek óta hordóban külföldre értékesítik. Idén azonban az export területén jelentős a visszaesés.

Az ez évi akácméz mintegy nyolcvan százaléka például még mindig a termelőknél van. A méz ára a felére esett vissza, ezzel szemben a cukor – amit takarmányként használnak – és az üzemanyag ára a duplájára nőtt. A nehéz helyzetbe került méhészek az uniós csatlakozástól várták a megoldást, ám hiába. A jó minőségű magyar méz nem kell az uniós kiszerelőknek, helyette a silányabb, ám olcsóbb ázsiai és dél-amerikai mézet választják. Eközben az uniós termelőket az élelmiszer nyomon követési szabályozás miatt jelentős beruházásokra kényszerítették. Az OMME a mézre vonatkozó rendkívül laza uniós előírások szigorítását javasolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervek vannak, komplex program nincs a Szigetközre

A Szigetköz jövőjéről folyt a szó tegnap és tegnapelőtt a helyi vezetők és szakemberek, valamint a… Tovább olvasom