Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Évi húszmillió idegenforgalmi adóból

Lipóton szeptembertől megszűnik a tagiskola, az óvodát viszont pályázati segítséggel felújítják.
Lipóton szeptembertől megszűnik a hédervári körzeti iskola tagiskolája, így a következő tanévtől a lipóti kisdiákok is Héderváron tanulnak. A hédervári iskola előtt a Kisalföld Volán létesített egy buszmegállót, így a gyermekek utaztatását biztonságosan meg tudják oldani. A felszabadult tanoda épületének további hasznosításáról még nem döntöttek, de keresik a megfelelő funkciót.

Lapunk tavaly novemberben beszámolt arról, hogy a lipóti futballpálya közelében egy 200–250 lakásból álló lakópark építését tervezi egy befektetőcsoport. Sulyok Attila polgármester elmondta: a befektetők eljuttatták a belterületbe vonás iránti kérelmüket a földhivatalba. Jelenleg a közművesítési tervek készülnek, a közművesítési munkálatokat pedig várhatóan a jövő évben kezdik el.

A termálfürdő folyamatosan szépül, tavasszal átadták a bejárati épületet, s a fürdő környezete is nagyon szép. Tavaly 82 ezer fürdővendég fordult meg a községben. Idén – a polgármester véleménye szerint – ennél is több várható. Az idegenforgalom fellendítése a település számára is fontos, hiszen az ebből befolyt adó jelentős bevételt hoz a település kasszájába. A szállodának még téli időszakban is 60–70 százalékos a kihasználtsága, és havi 200–250 ezer forint idegenforgalmi adójával jelentősen növeli a község bevételeit. Lipót éves költségvetése 84 millió forint. Ennek csaknem egynegyedét a saját adóbevételek teszik ki. A költségvetés biztos lábakon áll, napi fizetési gondjaik nincsenek – tudtuk meg Sulyok Attila polgármestertől. Nem jogosultak önhikire, sőt, kisebb fejlesztésekre is futja.

Több sikeres pályázatuk is volt az elmúlt időszakban. A Nagy-gyöpi-övcsatorna kivitelezésére még tavaly 21,6 millió forintos támogatást kaptak. Az előkészítő munkálatokat a közelmúltban kezdték el. A Holt-Duna-parti, majdnem egy kilométeres természetvédelmi tanösvény folytatásaként rendezett sétányt is szeretnének kialakítani, hiszen egyre nagyobb igény mutatkozik a természetes környezet iránt. A vízparton is igyekeznek megőrizni az eredeti flórát, a régóta díszlő vízinövényeket. Jelenleg folynak a termálfürdő nyugati határa mellett húzódó Szénafűi-csatorna tervezési munkálatai, pályázati segítséggel szeretnék ott a vízpótlást megoldani.

A megyei területfejlesztési tanácstól kétmillió forint támogatást kaptak az óvoda felújítására. 5,1 millióból idén az épület tetőszerkezetét, jövőre pedig a padozatát újítják fel. Az önkormányzati szilárd burkolatú utak felújítására kiírt pályázaton is nyertek: a Kossuth és az Ady utcákat újítják fel 11,6 millió forintból. Most folyik a közbeszerzési eljárás, az útépítés várhatóan július végén indul és augusztusban be is fejeződik.

A községszépítési program keretében pedig 2000 futómuskátlit helyeztek ki. Ám forráshiány miatt háromszor is visszautasították már a Darnózseli–Lipót közötti gesztenyesor felújítására – 40 fa pótlására – benyújtott igényüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanuszodát álmodott Hédervár

A mosonmagyaróvári Többcélú Társulás tanácsa korábban támogatta Hédervárt, hogy a Nemzeti Sporthivatal tanuszoda építésére pályázzon. Az Oktatási Minisztérium (OM) Közoktatási Helyettes Államtitkársága a mosonmagyaróvári kistérséget oktatási mintatérségnek jelölte ki – a megyéből egyedüliként –, amely alapján tanuszodai programra is szükség van. Tovább olvasom