Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Évfordulós enyészeti leltár a határátkelőn

Bizonyára sokan emlékeznek még a 2007. december 20-ra virradó éjszakára, amikor pontban éjfélkor óriási népünnepély közepette az akkori külügyminiszter, kormányfő és igazságügyi, rendészeti miniszter leemelte az utolsó határőrsorompót a tartóoszlopról Hegyeshalomban. Két éve az átkelő gazdátlan, az állapota leromlott.

Két évvel ezelőtt Hegyeshalomban, a schengeni csatlakozási ünnepséget követően éjfél után néhány perccel az útlevélkezelők kiléptek a fülkéből.

Kulcsra zárták, majd a jelentéstételt követően átadták a kulcsokat a határőrség országos parancsnokának. A kulcsok vélhetően azóta sem kerültek elő, hiszen az ünnepség helyszíne két év elteltével mára méltatlanul elfeledett, elhanyagolt, gazdátlan.

A bajok már a schengeni csatlakozás előtt néhány nappal kezdődtek, amikor az átkelő átalakításával – minden előzetes egyeztetés nélkül – kizárták saját üzleteikből az ott működő vállalkozások tulajdonosait. Az átkelő az állam tulajdona, ám akkor még a vám- és pénzügyőrség (VPOP) kezelésében volt. A vállalkozók több körben tárgyaltak és vitáztak a VPOP illetékeseivel, míg végül köztes megoldásként kaptak helyet néhány konténernek az egykori piros folyosó mellett, ahol folytathatták a pénzváltást és a matricaárusítást. Az öröm azonban nem tartott sokáig, új forgalmi rendet alakítottak ki az átkelőn, az új kihajtót nem találták meg az utazók, így szinte senki sem tudott itt megállni, így a vállalkozók bevétel, az autósok pedig matrica nélkül maradtak, holott elvileg már az országhatártól fizetős az autópálya. Újabb egyeztetések és viták eredményeként többször is változott az átkelő forgalmi rendje, ám a mai napig nem rendeződött megnyugtatóan a helyzet. A vállalkozók forgalma mára a korábbi tizedére csökkent, ami szerintük bizonyíthatóan a hibásan kialakított forgalmi rendnek köszönhető. Volt, aki birtokháborításért be is perelte a pénzügyőrséget, a pereskedés jelenleg is tart.

Két év után teljesen gazdátlan hazánk egykoron legnagyobb határátkelője.
Két év után teljesen gazdátlan hazánk egykoron legnagyobb határátkelője.

Közben változott a terület kezelője is, így mára valóban gazdátlanná vált az átkelő. A pénzügyőrség elviekben már az év első felében átadta a terület kezelését a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, az átadási procedúra azonban igencsak elhúzódott s még mindig tart. Hazánk legnagyobb nyugati kapuja pedig így az ország szégyenfoltjává vált.

A két éve használaton kívüli központi épület állapota egyre romlik, a környékét teljesen felverte a gaz, az egykori útlevélkezelő bódékon pedig igencsak látszik az enyészet. A gyakori rendőri jelenlétnek köszönhetően ezt az átkelőt még nem kezdték el dézsmálni a fémtolvajok, ám annál nagyobb károkat okoz benne egy-egy figyelmetlen autós. Átlagosan heti egy átutazó valamilyen oknál fogva későn észleli a csak részben akadálymentesített objektumot és nagy sebességgel tarol le egy bódét vagy a betonterelőket. A közelmúltban tragédia is történt már emiatt az átkelőn.

Pontosan két év elteltével tehát gyakorlatilag semmi nem történt Hegyeshalomnál. Ennyi idő után sem találtak végleges megoldást az akadálytalan átvezetésre Európa egyik legforgalmasabb tranzitútvonalán. Bizakodásra adhat okot viszont, hogy a közelmúltban megindulhatott végre az átkelő akadálymentesítésének tervezése, ám erre is csaknem két évet kellett várni.

Olvasóink írták

 • 10. miro132 2009. december 23. 10:06
  „hedon : igen eppen erre gondoltam :) csak azt nem ertem hogy ez masnak miert nem jutott eszebe ..”
 • 9. lackomacko 2009. december 22. 20:32
  „Szóval lehetett volna úgy is.Hogy a határmegszünés tervével együtt készül a hasznosítás is.De lehet hogy tényleg tudatos az enyészet az értékcsökkenés.Aztán fillérekért magán kézbe kerül és kiderül ,lám lehet hasznosítani .Na persze az egyéni érdeket szolgálva.Hát így történt az egész privatizáció.Még mindig gazdag ország vagyunk, megtehetjük.Aztán majd valakik nevetnek a markukba .Ja elfelejtettem ,válság van .Erre aztán mindent rá lehet fogni!”
 • 8. Hedon 2009. december 22. 18:36
  „A kapukat le sem szabadott volna bontani.
  Befelé jövő oldal belső 4 sáv ellenőriz, szélső sávok matrica eladás.
  Bécs felé menő oldal: minden sáv ellenőriz, fűtött, kivilágított
  kulturált helyen.
  Most pedig külföldi rendszámmal a pofánkba lehet röhögni
  még akkor is ha uniós a rendszám.
  A szerb, ukrán stb. autók pedig egyenesen veszett fejsze nyele.
  Gondolkodni kellett volna, nem pedig erőből pusztítani.
  "kapuknak a focipályán a helye" beteges duma, aminek az ára
  ma már csak kiesett milliárdokban mérhető.
  A döntéshozók még sohasem jártak francia, olasz spanyol
  vagy éppen horvát autópályákon ??”
 • 7. miro132 2009. december 22. 08:39
  „rezi

  igen igazad van de ne fekletsd el a kulfoldi rendszamu autokkal nem tud mit kezdeni a rendszer. Igy ha ok nem vasarolnak matricat akkor siman megtehetik ....meg lehetne oldani azt hogy a kapuknal csak az mehessen at aki megvette a matriocat. aki nem az fizethene a buntetest nem ?”
 • 6. RickCartman 2009. december 20. 19:45
  „a tervezés már elkezdődött,ebben bizakodik az újságíró úr, szinkronizálva ez annyit tesz: még legalább két évig nem történik semmi, aztán a nyertes pályázatot megtámadják, újabb két év után megsemmisítik, az új nyertes csődöt jelent, két év múlva újra elkezdik a tervezést, és így tovább,ahogy lenni szokott.”
 • 5. ordenálé 2009. december 20. 11:29
  „ez magyarország!!!!sose lesz rend”
 • 4. rezi 2009. december 20. 09:49
  „miro!

  Ezekhez a műveletekhez egy-két millió forint és egy internet kell!
  Nem több miliárd forintos épület,több tízmillió forintos évi rezsivel.
  LEGALÁBBIS NÁLUNK ÉSSZERŰBBEN GONDOLKODÓ ORSZÁGOKBAN IGY MEGY.”
 • 3. sila 2009. december 19. 19:27
  „Megvárják míg szétesik minden, aztán jön x elvtárs (egyébként tuti megvan már ki az) és az értékének töredékéért megvásárolja.
  Ezek után a lakájmédia világgá kürtöli milyen jó üzletet csinált az állami vagyonkezelő, majd kormányváltás után nyomozás indul hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen....... tovább nem folytatom. Mindenki tudja akinek egy kicsit is odafigyel a dolgokra.
  Ez itten kérem Agyarország”
 • 2. vinyo 2009. december 19. 14:22
  „miro132

  hova gondolsz ????nem lenne az túl egyszerű????:)))))”
 • 1. miro132 2009. december 19. 11:43
  „miert nem veszi at az allami autopalya kezelo ? arusithatna matricakat a bodekban es ellenorizhetne azt hogy aki hasznalta a palyat az fizett e... ilyen lehetoseggel nem elni elhetetlenseg szerintem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rangos díj a mosonmagyaróvári fotósnak

Egy erdélyi kisfaluból, Zetelakáról Benedek Béla látható, tizenegy gyermeke közül néggyel azon a… Tovább olvasom