Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Évente félezer rákot előznek meg

Évente több mint ötszáz polip eltávolításával előzi meg a vastagbélrák kialakulását a Karolina Kórház gasztroenterológia-osztálya.
Az öt éve létrehozott osztályon számos olyan beavatkozást végeznek, ami jelenleg a győri kórház mellett csak Mosonmagyaróváron érhető el.

Öt éve, 2009 szeptembere óta működik a Karolina Kórház gasztroenterológia-osztálya. A forgalom folyamatosan nő, a város és a kistérség lakói egyre nagyobb számban veszik igénybe az ellátást, sőt, a megye más részeiről, esetenként más megyékből is fogadnak betegeket, miután számos beavatkozást a régióban a megyei kórház mellett csak a Karolinában végeznek.

„Sikerült létrehoznunk egy huszonkét ágyas osztályt, ahol egy átlagos megyei kórház diagnosztikus és műtéti feladatait el tudjuk végezni" – mondja dr. Pécsi Gyula osztályvezető főorvos.

A gasztroenterológia a nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél, máj, epe és a hasnyálmirigy betegségeivel foglalkozó tudományág. Az egyes betegségek kivizsgálásának fontos része az adott szervek tükrözéses vizsgálata, az endoszkópia. Az endoszkópos vizsgálatok során nemcsak diagnózisra van lehetőség, hanem műtétek és életmentő beavatkozások elvégzésére is. Évente háromezernél is több endoszkópos vizsgálatot, több mint hétezer járóbeteg-konzíliumot és számos endoszkópos műtétet végeznek Mosonmagyaróváron.

A főorvos kiemelte az epeúti endoszkópos műtéteket, ami jelenleg a megyében a győri mellett csak a Karolinában érhető el. Ugyancsak fontos a vastagbélrákszűrés. A hatékony gyógyítás érdekében indították el szűrési programjukat. A gasztroenterológiai osztály kiemelten kezeli a háziorvosok által kiszűrt betegek gyors és szakszerű ellátását. Mindez azért fontos, mert a vastagbélrák a második leggyakoribb rákféleség mindkét nemnél – magyarázza a főorvos.

Az évente ezerhatszáz kolonoszkópiás vizsgálat során több mint ötszáz polipot távolítanak el, megelőzve a vastagbélrák kialakulását.

Dr. Pécsi Gyula osztályvezető főorvos
Dr. Pécsi Gyula osztályvezető főorvos

Dr. Pécsi Gyula hozzátette: speciális lézeres endoszkópos műtéteket is végeznek az osztályon. Az ehhez szükséges berendezést a Mosonmagyaróvári kistérség segítségével sikerült beszerezniük néhány éve. Ez vérzéscsillapításra, illetve nagyobb méretű emésztőszervi polipok műtésére is alkalmas. Huszonnégy órás sürgősségi ellátást biztosítanak a súlyos, életveszélyes állapotú betegeknek.

A főorvos kiemelte az osztály oktató és tudományos munkáját is. Az osztály akkreditációval rendelkezik belgyógyász és gasztroenterológus szakorvos képzésre, illetve endoszkópos oktatásra.

A város és a kistérség lakói mellett a megye más részeiről, esetenként más megyékből is fogadnak betegeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendbe tették a szülők a kimlei iskola udvarát

Megelégelték a szülők, hogy gyermekeik esős időben a sárt dagasztják a kimlei iskola udvarán. Tovább olvasom