Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Évente egyszer lehet telket átminősíttetni

Ezentúl évente csak egy alkalommal módosítják a településrendezési tervet Mosonmagyaróváron. A változtatásra azért volt szükség, mert a folyamatosan érkező kérelmek miatt már követhetetlen volt a rendszer. A folyamatban lévő ügyekre még nem vonatkozik a szigorítás.

Az előző ciklusban megtörtént a város településfejlesztési koncepciójának, településszerkezeti tervének, szabályozási tervének és helyi építési szabályzatának teljes körű frissítése. A rendszert az elmúlt év nyarára sikerült teljessé és naprakésszé tenni. Az építési osztályon és a főépítész által használt számítógépes lekérdező rendszer is naprakész, a június óta elfogadott, illetve hatályba lépett módosításokat is tartalmazza. A naprakészség érdekében szükség volt a településrendezési tervek módosításának eddigi gyakorlatán változtatni.

Az előző négy évben ugyanis az átfogó önkormányzati aktualizálás mellett folyamatosan érkeztek egyedi módosító kérelmek. Ezeket önállóan vagy néhány kérelmet egy csomagban véleményeztették és alkalmanként döntött róluk a képviselő-testület. Így a négy év alatt 33 módosító rendelet és 43 határozat született. Ez azonban követhetetlenné tette a rendszert. Egy-egy véleményezési eljárás során rengeteg államigazgatási szerv véleményét kell bekérni több körben. A kész dokumentációt is ugyanezen szerveknek, továbbá a közigazgatási hivatalnak, az állami főépítésznek és az Országos Dokumentációs Központnak is meg kell küldeni papíron, digitálisan. Mindez rengeteg időt és költséget jelent. Emellett az elfogadott módosításokat a számítógépes és a térinformatikai rendszerbe is át kell vezetni, ami szintén költséggel jár.

Mindezek miatt döntött úgy a képviselő-testület még decemberben, hogy ezentúl évente egy alkalommal foglalkozik a településrendezési tervek felülvizsgálatával, módosításával. A szigorítás viszont csak 2012-ben lép életbe. A hatályos törvény előírja az önkormányzatoknak településrendezési tervek készítését és azok karbantartását, ám arról nem rendelkezik, hogy minden egyedi, egyéni érdekű kérelem alapján azonnal és feltétlenül módosítson. A főépítész szerint más városokban is évi egy-kétszer lehetséges a felülvizsgálat. Korábban Mosonmagyaróváron is évente egyszer történt ez, de a rendszer folyamatosan puhult a havi rendszerességig.

A szigorítással a továbbiakban az április 30-ig beérkező kérelmeket összegyűjtve indítanak egyszeri véleményeztetési eljárást. A kérelmeket a megbízott településtervező előkészíti előzetes önkormányzati döntésre, majd a képviselő-testület a júniusi ülésén határoz. Ezt követően indul a háromfordulós véleményeztetési eljárás, amelynek reális átfutási ideje 4–5 hónap. Így a novemberi vagy decemberi testületi ülésen lehet végleges döntést hozni. A rendelet legkorábban az elfogadását követő harmincadik napon, azaz az év végén léphet hatályba. Az új szabályozásban viszont meghagyták annak a lehetőségét, hogy önkormányzati érdekből vagy törvényi okokból a képviselő-testület ezenkívül is döntsön.

Halasztott szigorítás

A folyamatban lévő ügyekre a szigorítás még nem vonatkozik. Januárban várható két ingatlant érintően előterjesztés, ezek városi cég munkahelyteremtő beruházásáról szólnak. Folyamatban van továbbá az Akadémia-dűlő harmadik ütemének szabályozása és a sportcsarnok kérdésében sem született végleges döntés. Így tehát 2012-től működik majd az új eljárási rendszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitolták a pályázati határidőt Mosonmagyaróváron

A történelmi Moson vármegye valamennyi vállalkozása részére pályázatot hirdetnek ˝Az év iparosa˝,… Tovább olvasom