Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Év végére visszaköltözhet a sürgősségi a Karolina Kórházba

Várhatóan év végére költözhet vissza régi helyére a sürgősségi a Karolina Kórházban. Az építési munkákkal már elkészültek a szakemberek, de hátravan még a CT-berendezés beszerzése.
A nyár elején kezdődtek az építkezési munkálatok a Karolina Kórház sürgősségi részlegén. Az eddigi sürgősségi fogadóhelyet 2003-ban alakították ki, ezt most teljesen átépítik. A beruházás keretében új sürgősségi osztályt alakítanak ki. Több mint 400 milliós uniós támogatást kapott az intézmény a kialakításra és egy CT telepítésére.

Cél, hogy a mosonmagyaróvári kórház is eleget tudjon tenni az egészségügyi reform keretében meghatározott egyenletes területi lefedettségnek. A jogszabályban előírt minimumfeltételeknek és a szükségleteknek megfelelő (úgynevezett triage rendszerű SO I.) sürgősségi osztályt alakítanak ki a Karolinában – magyarázza dr. Bertalan István főigazgató. Elmondta: az előírás szerint a sürgősségi ellátás nélkülözhetetlen része a CT (számítógépes rétegvizsgálat) 15–30 percen belüli helyi elérhetősége. Ezért a beruházás keretében 16 szeletes CT-berendezést is beszereznek. Ezt indokolja, hogy a Karolina sürgősségi betegellátó helyén naponta számos akut diagnosztikus teendő, illetve ellátást igénylő kórkép merül fel mind traumatológiai, mind belgyógyászati okokból. Ehhez gyakran elengedhetetlen az előírt sürgős CT-vizsgálat.

Dr. Bertalan István hangsúlyozta: legfőbb cél az úgynevezett egykapus sürgősségi belépési rendszer kiépítése. Eddig ugyanis több szinten, az intézmény több pontján történt az ellátás. A sürgősségi osztály kialakításával megszüntetik a párhuzamosságokat. Egy felelős orvos irányítja majd a beteget, míg jelenleg gyakoriak a párhuzamos vizsgálatok, ellátások.

Az építési munkákkal már elkészültek a szakemberek az átalakított és felújított új sürgősségin.
Az építési munkákkal már elkészültek a szakemberek az átalakított és felújított új sürgősségin.


A főigazgató hozzátette: az építési munkálatok mostanra befejeződtek. Kisebb javítások, a bútorok elhelyezése, az informatikai rendszer kiépítése van még hátra. A műszaki átadást követően megindítják a használatbavételi engedélyeztetési eljárást. Ezzel párhuzamosan zajlik a CT-berendezés beszerzésére kiírt közbeszerzés utólagos ellenőrzése az illetékes minisztériumban. Ezután következik a CT beszerzésére, majd a működtetéséhez szükséges egyéb hatósági engedélyeztetésekre. Az eljárásokat figyelembe véve az év végére lehetővé válik az épületrész átadása a betegek részére.

Szakrendelések
A munkálatok kezdete óta a sürgősségi ideiglenesen új helyen, a rendelőintézet földszintjén működik. Ehhez több, korábban ott lévő szakrendelést is máshová kellett költöztetni. Ezek ideiglenes helyéről a kórházban több ponton táblák, feliratok tájékoztatják a betegeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltaszított fele királyság - Sorsformálók a Szigetközről - 2. rész

Illés Zoltán volt államtitkár: „A Szigetközre semmilyen megoldás nincs, erre a Bibliára tett… Tovább olvasom