Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Európát már körbetáncolta a Szigetköz néptáncegyüttes

Írországtól a határon túli magyarlakta vidékekig több helyen is bemutatkozott már a több mint harmincéves Szigetköz néptáncegyüttes. Legközelebb a kárpátaljai Eszeny községbe készülnek.
1976-ban a helyi ifjúsági klub kezdeményezésére Fazekas Zoltán vezetésével, 18 középiskolás diákkal alakult meg a helyi táncegyüttes. Több mint három évtizedes pályájuk során több megyei és országos versenyen, szereplésen vettek részt, de a tehetséges táncosok a magyar népzene örömét közvetítették egész Európában: Görögországtól Lengyelországig, Törökországtól Dániáig. Repertoárjukban a Nyugat-Dunántúltól Erdélyig, Felvidéktől a Délvidékig szerepelnek táncok és más Magyarországon élő nemzetiségek néptáncai, valamint színpadi-báli, a palotás, körmagyar is. A táncaikat eredeti népviseletben, illetve saját készítésű ruháikban adják elő.

Legközelebb Kárpátaljára készülnek, Eszeny községben a Ritmus és Mic Bán együttesek meghívására lépnek fel. A kirándulás során a helyi nevezetességekkel is megismerkednek.

A harmincéves együttes tagjai egy németországi fellépésen.
A harmincéves együttes tagjai egy németországi fellépésen.

Olvasóink írták

 • 10. az eggyik fiu 2008. május 30. 21:03
  „Egy kis pontosítással szeretnék élni.
  Aaz eggyüttes 1975 telén alapította 4 fiú,KISS FERENCNÉ segítségével. Az első tánc a szigetközi kanásztánc volt. A 4 fiuhoz csatlakozott a tanárnő 8-os osztályának lányai. A tanárnő elköltözése után felkértük FAZEKAS ZOLTÁNT az eggyüttes vezetésére. Ő a GAZDÁSZ eggyüttes tagja volt. A választás mint kiderült kiváló lett. Sok sikert és kitartást kivánok a következő évtizedekre. A 4 fiú a következő: CSEH FERENC, DITRIG JÓZSEF, VARGA ISTVÁN, NAGY KÁROLY,

  Sok örömöt kivánok a tánchoz és az élethez az eggyik fiú!!!”
 • 9. H.Tomi 2008. május 30. 17:25
  „kedves kis petyafiú
  Én,csak két éve vagyok ennek a remek közösség tagja de sok mindent tanultam tüllük mer ök igazi emberek akik nem vandálkodással töltik el a szombat estéjüket hanem leülnek beszélgetni kulturáltan és nem anyit isznek hogy még másnap reggel is rosszul vannak mert valakinek van esze nem ugy mint eggyeseknek. Különben is ha te is járnál megtudnád hogy mennyi pénzt táncolunk el a saját zsebünkböl.ugyhogy nem tom min vagy felháborodva de nem is érdekel. de ha akarod meg lehet beszélni velünk mindent.
  üdv:H.Tomi”
 • 8. Fazekas Márton 2008. május 30. 17:19
  „u.i.: javítás... cikk író Hölgy. (bocsánat)”
 • 7. Fazekas Márton 2008. május 30. 17:16
  „Az előttem szólók már mindent elmondtak, amit én is szerettem volna. Akinek fogalma sincs, hogy miről beszél, az ne kiáltsa bele az éterbe... A generációk által hordott ruhák (mert - bármilyen hihetetlen, de - NINCS pénz újakra), az önzetlen társadalmi munkák (voltak és lesznek is szép számmal, és ott leszünk), a faluért tenni akarás - na EZ a Szigetköz Táncegyüttes. Mindig vannak olyanok, akik a saját kis elképzelésük alapján látják a világot, de esetleg fel kéne nőni, kinyitni a kis szemeidet, és feltűnik, hogy a világ egész másképp működik... Azokat szólod le, akik tesznek is valamit. Miért, talán fáj? Arra emlékeztet, hogy te semmit se teszel? Hogy csak élsz bele a világba, de te sem tudom, miért? Szánalmas. Mindenesetre próbaidőpontokban megtalálhatsz minket a Darnózseli Közösségi Házban, ott szívesen látunk
  Más, mert emellett nem tudok elmenni.
  Cikk író úr!
  Legyen szíves a cikkben leközölt fényképet alaposan szemügyre venni. A fényképen a két fiú között álló lány egy táblát tart. A táblán a felirat: "Szigetköz Táncegyüttes - Darnózseli, Hungary" Mert ez a csoportunk neve. SZIGETKÖZ TÁNCEGYÜTTES. Nem más. Nem néptáncegyüttest, nem népitáncos csoport. Szigetköz Táncegyüttes. A rendszeres tévesztések után (mert nem csak a jelen cikkben fordult elő) - talán mondhatom az együttes nevében is - kérnénk a nevünk helyes használatát. Köszönjük.”
 • 6. Á.-né Bertalan Ildikó 2008. május 30. 11:35
  „Kedves petyafiu!

  Én, ahogy az előttem szóló Niki, mindössze 20 éve vagyok ennek a közösségnek a tagja és talán kicsit több fogalmam van arról, hogy az a bizonyos "eltáncolás" mit is jelent. Igen, eltáncoltuk az ország különböző tájegységeinek táncát, ami neked valszeg semmit sem jelent. De ennyi az az összeg, amit szerinted eltáncoltunk! Láttad már egyszer is a műsort? Ne haragudj, de kétlem.
  És amennyire a többiek, akik velem együtt viszik a falu hírnevét tovább és tovább, úgy én is, a saját (most már), korábban pedig a szüleim költségén tettem ezt. Most is van nem egy és nem kettő ember, akinek a szülei mindent megtesznek azért, hogy a gyerekük tagja lehessen egy közösségnek, ahol talán tanulhat valamit azokról a fogalmakról, mint összetartás, megbecsülés, tisztelet, barátság (és nem HAVERSÁG!!!, azt hiszem elég a nagy a különbség!), kitartás, soroljam még? Kipróbáltad már egyszer is azt, hogy tagja vagy valamilyen közösségnek? Szerintem próbáld ki egyszer! Bár, ha aláírtad volna rendes anyakönyvezett neveden a hozzászólásodat, talán könnyebben tudnék reagálni, mert talán nem kellene találgatnom, hogy tagja vagy-e valaminek vagy sem. De ez a saját döntésed, ahogy még sok minden más is. Így az is, hogy igazságtalanul ostobaságokat írsz le, és még az is lehet, hogy mire ez a hozzászólás felkerül a honlapra, te már meg sem nézed. Na, mert ugye az kérdéses, hogy érdekel-e, hogy a te hozzászólásodra, mit is fognak reagálni.

  Őszintén sajnálom, hogy talán a düh is beszél belőlem, de nem tudom véka alá rejteni a véleményem. És valóban, talán az kellene, hogy begyere valamikor a táncegyüttes próbájára, vagy esetleg megnézhetnéd egyszer a műsort vagy még jobb! Nagyon szívesen várunk új tagokat, te is lehet szívesen jönnél-ha nem gondolnád, hogy ez olyan ciki dolog vagy hogy,mit fognak szólni a haverok, pedig te tök szívesen csinálnád, csak épp a jellemed talán MÉG túl gyenge (remélhetőleg megerősödik)-, mert hát szerinted annyi a lóvé nálunk, hogy tisztán megéri itt táncolni! Vagy tévedek?

  Ja! És nagyon szívesen elolvasnám, amit ezekre reagálsz!

  Üdv: Á.-né Bertalan Ildikó”
 • 5. Fléner Nikolett 2008. május 29. 18:53
  „Tisztelt ´petyafiu´!

  16 éve vagyok tagja annak a közösségnek, amelyet Te igaztalanul vádolsz és sértegetsz, és amelyet minden bizonnyal lenézel és elítélsz. Ez utóbbi természetesen jogodban áll.

  Szerinted igaz az, amit leírtál, ezzel nem is szállok vitába, hiszen, gondolom, nem lenne értelme, úgysem értenéd. Viszont, ha valami nem tetszik, akkor nem névtelen üzeneteket kell ám írogatni, hanem oda kell állni a csoport elé (vagy talán félsz tőlünk?), és nevedet, arcodat felvállalva kell elmondani a véleményedet. Úgy, hogy mi reagálhassunk rá, elmondhassuk a saját álláspontunkat, esetleg, ha szükséges, megvédhessük magunkat.

  A Táncegyüttes tagjai nem csak "eltáncolják a falu pénzét", hogy a Te szavaiddal éljek, hanem nagyon sok társadalmi megmozdulásban is részt vettek illetve vesznek. Csak néhány, a teljesség igénye nélkül:
  - falu virágosítása
  - szemétszedés
  - rendezvényeken segítés, pl Idősek Napja
  - Zsidótemető rendezése.

  És, csak hogy tudd, nem pénzért... Ezek közül Te melyiken voltál ott?

  Akár kapunk pénzt az Önkormányzattól, akár nem, azt gondolom, mi mindenképpen gazdagabbak vagyunk Nálad, szellemileg és erkölcsileg legalábbis...

  A legközelebbi táncpróbánk pénteken lesz, várunk szeretettel egy "mire-költjük-a-saját-pénzünket" eszmecserére, persze, csak akkor, ha fel mered vállalni a saját véleményedet. Én igen.

  Üdvözlettel: Fléner Nikolett”
 • 4. egy nagyon régi darnói család sarja 2008. május 29. 15:21
  „Kedves petyafiu, s hozzád hasonló, akinek Darnózselihez csak annyi köze van, hogy a lakcímkártyádon ez szereppel állandó lakóhelyként megjelölve.
  IGAZAD VAN! ELTÁNCOLTÁK! De nem a falu pénzét, hanem a SAJÁTJUKAT, meg a családjukét. Míg te kedves barátom a hétvégeken legalább 3 diszkót megjárva - igaz te is a saját pénzed hordod oda meg az anyádé, apádé - s 10-en évesen rendszeresen hullarészegen semmit nem csinálsz a településedért, addig ők csinálnak valamit. Egy közösségben vannak, nem farkas csordában. Közösségben vannak és a település nevét, hírét viszik ország-világ szerte. Nem úgy, mint a ,,vérbeli foci drukkerjeink" a szégyen csicskák, akiknek neve és híre megye szerte fogalom. Akik nem csak a hazai meccseken nem tudnak viselkedni, hanem akik nem átallták leugatni az előző hédervári polgármester fejét, mert rájuk mert szólni, hogy (HÉDERVÁRON!!!!) hogy ugyan má´ ne a padon állva üvöltözzenek, káromkodjanak, és szidják hol az egyik, hol a mások csapatot és a bírót. Vagy neked kedves tudatlan barátom ők a példakép?
  Azt hogy ezt a butaságodat leírtad, meglátszik, hogy semmilyen közösséghez nem tartozol Természetesen van valamiféle haveri köröd, akik a te első törvénybe ütköző bulid után, amikor is felelőségre leszel vonva, egy emberként fognak megtagadni, s nem te leszel az első, mert sok hasonló eset megtörtént már itt a faluban is. Aki elbukott azt le kell írni! Így szól a farkastörvény az ilyen közösségben. De


  1./ nem vagy a táncegyüttes tagja sem, mert nem feltételezek egyikükről sem ekkora gennyességet
  2./ nem vagy tagja a Tűzoltó Egyesületnek
  3./ nem vagy tagja a Polgárőr Egyesületnek,
  4./ nem vagy tagja a már szintén országos hírű Darnózseli Sakk egyletnek,
  5./ nem vagy focista, ha netalán mégis, akkor pedig semmi hasznodat nem veszik, mert a hétvégi részegeskedésed miatt fingod nincs arról, hogy az ellenfél kapuja merre van, de arról sem hogy netán hogyan kellene játszani;
  6./ stb., stb.
  mert ha lennél, akkor tudhatnád, hogy ki mit kap, hiszen valamennyi valamire való egyesület elnöke, vagy titkára képviselő, vagy bizottsági tag, akik naprakészen be tud számolni a saját egyesületének.
  Nézzed meg az interneten a nevüket: www.darnozseli.hu; vagy http://darnozseli.uw.hu

  hanem annak a kevés, de annál kártékonyabb rétegnek vagy a tagja akik
  1./ szétrugdalták a Zeli - Hédervári ér korlátját,
  2./akik már többször tönkretették a Mikotai parkerdőben a játszótér játékait,
  3./ akik hétvégeken éjszakánkén az óvoda játszóudvarában ,,játszotok" a játékokat felborogatjátok, s a már elhasznált gumióvszereket eldobáljátok;
  4./ akik egy kellemes ,,szülinapi bankett" után szétrugdalták az Ady utcai buszmegállót és a táblákat;
  5./ akik a Babos néni kerítését folyamatosan bontjátok;
  6./ akik néhány éve a 46-os surranójukkal szét tapostatok több min 100 rózsatövet a közterületeken,
  Én nem azt nézem, hogy ki mit kap a településtől, illetve annak önkormányzatától, hanem azt nézem ki mit tett le asztalra. Kedves petyafiu! Te mit tettél le a sörös, vagy macifröccsös poharadon kívül, vagy te voltál az aki az Ady utcában a hányásod mellé, a poharakat amit előzőleg a pizzériából kiloptál és a sörösüvegeket neki dobáltad a falnak?
  Javaslom, keressed fel bár melyik egyesületet, közösséget, s legyél a tagjuk. Akár a táncegyüttesé is. Rá fogsz jönni, hogy tenni jobb, mint csak kilesni a fejedből céltalanul, s valaki(?) uszításának felülve, mert ők ezt nem merik felvállalni, - mert úgy tudja, hogy utána lehet nézni, hogy a rejtett nevek mögött ki, vagy melyik számítógép áll - ezért egy balekot keresve, és most lassan mondom, hogy mindenki megértse: VELED HÜLYESÉGEKET ÍRATNAK!

  BOCS A HOSSZÚ LEVÉLKÉÉRT!”
 • 3. Orbán József 2008. május 29. 13:05
  „Kedves petyafiu!

  Kilenc éve táncolok a darnózseli Szigetköz Táncegyüttesben. Felháborítónak tartom a feltételezést is, mely szerint bárki pénzét ,,eltáncoltuk" volna. Azt pedig, hogy lemaradásodnak mi az oka, talán tényleg nem nálunk kellene keresned.
  Többször szembesültünk vele, hogy mások is osztják a faluban a te véleményed. (bár mindig csak közvetve: elő nem állt, nevét nem vállalta senki) Tudom, sokan nem látnak bele az együttes működésébe, hidd el, sok esetben még a táncosok sem. A következőkben a tánccsoport belső működését érintő néhány ,,kulisszatitkot" osztanék meg veled, melyből a megfelelő következtetéseket nem nehéz levonni:

  1.A táncegyüttes ruhái - idősebbek mint a táncosok - 25-30 évesek; ebben lépünk a közönség elé minden alkalommal.
  2.A ruhák, jelmezek, kellékek javításának, javíttatásának költsége a táncosokat terheli.
  3.A ´művelődési házban´ sok rendezvény, összejövetel helyet kap (és ez így van rendjén), de sok esetben a táncpróbák kiszorulnak. Nincs önálló próbaterem, nincs saját helyiség.
  4.A ´próbaterem´ metlachival van burkolva, ami - ugyebár - nem egy izületkímélő megoldás.
  5.Nincs öltözőnk és zuhanyzónk se.
  (Ellentétben a focicsapattal - csatlakozva az előttem szólóhoz minden rosszindulat és rosszakarás nélkül. Természetesen nekik is szükségük van rá, de lássuk meg, hogy ez nem kizárólagos.
  Ezúton üdvözlöm őket, hiszen a ´művelődési házban´ tartott évzáró rendezvényükön, a ´fair-play´ szellemében sikerült pár kalapot, szoknyát, egyéb ruhadarabot és hangszerkelléket ,,szétfocizniuk".)
  6....

  A táncosok (az elmúlt 9 évben biztos) igyekeztek mindig legjobb tudásuk szerint szolgálni a falut, kiszolgálni az igényeket. Nem a falu ellen, hanem mellette dolgoztak, dolgoznak. Sokszor csak a saját erejükre hagyatkozva igyekeznek csírájában őrizni hagyományainkat, nagyszüleink, dédszüleink örökségét. Talán egy irónia- vagy gúnymentes ,,Köszönjük!"-öt valóban megérdemelnének a tagok. (nem én, hanem a darnózseliek)

  Azt gondolom, örüljünk ennek az együttesnek, szeressük amíg van, hiszen ilyen külső és belső támogatás mellett a jövője kérdésessé válik.


  Tisztelettel: Orbán József”
 • 2. darnozsel 2008. május 29. 11:33
  „Kedves petyafiu!
  Köszönjük szépen bíztató szavaidat! Szeretném azért, ha tudnád, h a csoport önfenntartó! Ha kapunk is támogatást a községtől, az biztosan kevesebb mint pl. a focicsapaté! És félreéertés ne essék, nem szeretném bántani őket ezért!
  Csak nem értem, hogy minket miért piszkálnak!
  Üdvözlettel!”
 • 1. petyafiu 2008. május 27. 13:45
  „Jah ezért nem maradt pénz a faluban semmire!!!! eltáncolták!!!! lemaradtunk!! köszönjük”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiataloknak telkek kedvező áron

Darnózseli - Vonzóvá tenni Szigetköz szívét, ez a darnózseli önkormányzat egyik célja. Ezért… Tovább olvasom