Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Európai érdek lett a vízi szállítás

Szigetköz - A dunai hajózásról tartott ulmi nemzetközi konferencián elhangzott: a Fekete-tengert az Északi-tengerrel kötnék össze a vízi teherszállítás érdekében. Az orosz és a kínai piac is érdekelt ebben: a megbeszéléssorozat közös állásfoglalás aláírásával zárulhat.
A Duna Akadémia szervezetének németországi konferenciáján megyénket Széles Sándor és Pannonhalmi Miklós képviselte: előbbi a megyei önkormányzat tagjaként, utóbbi – mint vízügyi szakember – szakmai előadóként vett részt a rangos eseményen.

A „Duna, Európa életvonala" címmel meghirdetett rendezvényen a folyó jövőjéről folytattak tanácskozást: ezen minden érintett ország képviselője ott volt Németországtól kezdve egészen Romániáig. A szerbek több miniszterrel jöttek, jelezvén, fontos számukra az ügy: de „erős" delegációval érkezett Románia, Bulgária és a házigazda is. „Magyar döntéshozó részről senki sem volt jelen" – mondta Széles Sándor. – Pedig a téma a Dunához köthető közlekedési struktúraváltás volt.
Az elképzelés szerint az Északi-tengert összekötnék a Fekete-tengerrel, elsősorban a teherszállítás miatt: a közútról ugyanis a vasútra és a hajókra fektetnék a hangsúlyt.

Nagybajcsnál: Európában is tudják, a Dunán jobban ki lehetne használni a vízi szállítás előnyeit.

A klímaváltozás hatásait érzékelve európai érdek lett a vízi közlekedés fejlesztése: mint kiderült, Oroszországnak is fontos, hogy a Fekete-tenger felől elérjék Európát. Sőt – bár senki sem mondta ki – egyértelmű volt, hogy a kínai kereskedelem is használná ezt a vízi útvonalat. A megbeszélésen ezen fejlesztési lehetőségekről esett szó" – mondta Széles.

A turizmus fejlesztéséről is tárgyaltak: a szerbek a Vaskaput nemzeti parkként, a románok saját területüket natúrparkként reklámozzák s közös programokat szerveznek, komplex fejlesztéseket keresnek. „Bulgária pedig az elviselhetetlen szúnyogtámadásokat védte ki összefogással: központi forrásból a vegyszeres mellett biológiai irtásokat is végeznek már évek óta. Magyarországon ezt a gondot évek óta nem tudjuk elfogadtatni a minisztériummal, nem lehet bővíteni az irtásra szánt anyagi keretet. Az ulmi konferencia zárásaként – a finomítások után – közös állásfoglalást fogadunk majd el" – mondta Széles Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatezer érettségiző a Kossuthban

Mosonmagyaróvár - A Kossuth Lajos Gimnáziumban a negyven évvel ezelőtti új épületbe költözést és a… Tovább olvasom