Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Európába hoznák az iráni földgázt

Mosonmagyaróváron keresztül építenék meg a Nabucco-gázvezetéket öt ország energiavállalatai 2011- ig.
A tervek szerint Mosonmagyaróvár is szerepet kap abban a programban, amiben öt ország energiavállalatai álltak össze, hogy az iráni földgázt Európába vezessék, Törökországból hazánkon keresztül az ausztriai Baumgartenbe.

Végpont Ausztriában

Kattintson a képre >>
A Nabucco-projekt kezdetét jelentő együttműködési megállapodásokat 2002-ben írta alá a török Botas, a bolgár Bulgargaz, a román Transgaz, a Mol Rt., illetve az osztrák OMV. A gázvezeték közel-keleti, illetve Kaszpi-tengeri forrásokat kötne össze Ausztriával, valamint a közép- és nyugat-európai gázpiacokkal. A tervek szerint a Nabucco a grúz–török, illetve az iráni–török határtól kezdve Kis-Ázsián, a Boszporuszon, a Balkánon és Magyarországon át egészen az ausztriai Baumgartenig épül ki, ahonnan már közvetlenül továbbítható a gáz a nyugat-európai piacokra.

Az öt ország energiavállalatai 2003 márciusában alakították meg – egyaránt húsz-húsz százalékos tulajdoni hányaddal – a bécsi székhelyű Nabucco Company Pipeline Study GmbH elnevezésű társaságot, ami kidolgozta a Kaszpi-tenger térségét Európával összekötő gázvezeték megvalósíthatósági tervét. A vállalat elsődleges feladata a gázvezeték-építés finanszírozási tervének kidolgozása volt, valamint rögzítették a gázvezeték nyomvonalát és megállapították a határokat metsző pontjait is.

Itt adják tovább

Kimerülőben az európai tartalékok

Európában folyamatosan növekszik a gázfelhasználás, miközben a közeli gázmezők kimerülőben vannak. Az EU földgázszükségletének jelenleg valamivel több mint a fele saját termelésből származik, 45 százalékát pedig három fő külső forrásból – Norvégiából, Oroszországból és Algériából – szerzik be. A jövőben azonban várhatóan ez kevés lesz, mivel a földgáz részaránya elsődleges energiahordozóként a következő húsz évben 23-ról 34 százalékra növekszik majd, s mindeközben a belső termelés drasztikusan vissza fog esni. A norvég tartalékok 83, az algériaiak 43, az orosz készletek pedig 80 év múlva merülnek ki, viszont a Közel-Keleten becslések szerint még 183 esztendeig lehet gazdaságosan kitermelni az egyre dráguló energiahordozót.
Ezekhez a szinte kimeríthetetlen közel-keleti forrásokhoz biztosítana jobb hozzáférést a Nabucco-projekt. A szakemberek szerint azért is fontos lenne, mert ezáltal Közép-Európa függetlenebbé válna az eddigi orosz beszerzési forrásoktól, amelyek a még bizonytalanabb, Ukrajnán keresztül vezető csővezetékeken továbbítják a gázt térségünkbe.
Ez utóbbi terén kap majd szerepet Mosonmagyaróvár is, a tervek szerint itt adják majd át a földgázt Ausztriába. A város határában jelenleg is működik egy úgynevezett nemzetközi átadás-átvételi pont, amiből az országban mindössze kettő üzemel. A Mol Rt. sajtóirodájánál megerősítették lapunk információit, miszerint a Nabucco-gázvezeték tervezett nyomvonalán valóban szerepel Mosonma-

gyaróvár is. Arról azonban még nem tudnak érdemben nyilatkozni, hogy pontosan milyen szerepe lesz a városnak.
A 3400 kilométer hosszú gázvezeték építési költsége a jelenlegi elképzelések szerint mintegy 4,6 milliárd euró, s a tervek szerint 2011-ig kell elkészülnie. A vezeték 20–30 milliárd köbméternyi gázt szállíthat évente. A teljes vonalból 1935 kilométer jutna Törökországra, 400 Bulgáriára, 495 Romániára, 519 Magyarországra és 46 Ausztriára. A vezeték megépítése Magyarországon 500 kilométernyi új vezetékszakaszt jelent.

Új társasági feladatok

A nemzetközi Nabucco-gázvezeték projektjének öt partnervállalata a közelmúltban írta alá a program teljes tartamára vonatkozó vegyes vállalati megállapodását, s a korábban létrehozott konzorciumot a Nabucco Gas Pipeline International Ltd. váltotta fel. Az új név alatt a társaság kiterjesztette tevékenységét és célkitűzéseit, feladata a teljes projekt finanszírozási koncepciójának kidolgozása, a projekt soron következő fázisainak összehangolása, valamint a nemzeti Nabucco-társaságok megalapítása az egyes partnerországokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dunán evezve viszik a meghívót

Evezősök indulnak a Dunán Budapest felé, hogy négy nap alatt megtéve a távot meghívót vigyenek. Tovább olvasom