Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Európa magyar kiválósága

Tegnap Helsinkiben az Európai Kiválóság Díj ünnepélyes átadásán a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium képviselte a magyar közoktatást. A Lajta-parti intézmény a közszolgálati kategóriában a harmadik díjszintet nyerte el a döntősök között.
A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium minőségfejlesztési folyamata 1995-ben intenzív iskolai szervezetfejlesztéssel indult. Bár több tanoda is foglalkozott a minőségfejlesztéssel, kész tervekkel itthon csak a mosonmagyaróváriak rendelkeznek. Az úgynevezett KLG-modell a Lajta-parti város oktatási intézményének védett szellemi terméke.

A rendszer megbecsülésének első hivatalos kifejezése volt, hogy a gimnázium a közszolgálati kategóriában elnyerte a legnagyobb hazai szakmai elismerést, az IIASA-Shiba nemzetközi minőségfejlesztési alapítványi díjat. Tavaly pedig a Közoktatás Minőségéért Díj kiválóság kategóriájának arany fokozatát. Az intézménynek így lehetősége nyílt arra – Magyarországon egyedüliként –, hogy az Európai Kiválóság Díjra is pályázzon.

Az Európai Kiválóság Díjat (EQA) 1991-ben alapította az European Foundation for Quality Management (EFQM), az Európai Minőségfejlesztési Alapítvány. A minőségelkötelezett cégek jutalmazására alapított elismerést 1996-ban bővítették ki a „közszféra" kategóriájával.
Az EQA minden kategóriájában sajátos önértékelési modellt alkalmaznak a pályázók. Amint azt dr. Tóth Tiborné dr. igazgatótól megtudtuk, a Kossuthnak ezen feltételek mentén kellett elkészítenie az intézmény önértékelését.

A gimnáziumnak hosszú távú, nyolc-tíz éves egyenletes fejlődési-fejlesztési folyamatot kellett adatokkal alátámasztva bemutatnia, más hasonló szervezethez viszonyítva. Az igazgató szerint nehéz volt olyan intézményt találniuk, amivel összehasonlítható a Kossuth-gimnázium. Adatbázisukba tizenöt hazai iskola mutatóit gyűjtötték össze öt évre visszamenően.

A nemzetközi adatokat pedig a 2001-ben Európai Minőség Díjat nyert angol Mary College iskola pályázati anyaga nyújtotta.
A szigorú pályázati feltételeket kielégítő írásos pályaműveket nemzetközi bizottság bírálta el. A 450 pontnál többet elérőkhöz – így a Kossuth-gimnáziumhoz is – hattagú nemzetközi szakértőből álló bizottságot küldött ki az EFQM. A végső értékelést a helyszíni szemle dokumentációi alapján az EFQM-központ végezte.

Ezután a legjobb öt európai: két spanyol, török, angol és a Kossuth-gimnázium került Helsinkibe. Az EQA döntősei közt három díjszintet határozott meg a kuratórium. Ezek közül pénteken a harmadiknak járó elismerést kapta meg a Lajta-parti intézmény.
„ Az elmúlt tizenkét évben több száz szervezet pályázott az EQA-ra Európa szinte minden országából. Ez idő alatt mindössze két oktatási intézmény került a döntőbe és kapott díjat.

A Kossuth-gimnázium most elnyert elismerése is bizonyítja a magyar közoktatás európai színvonalát. Sőt, azt is, hogy az megfelelő autonómiát biztosít az iskoláknak ahhoz, hogy a legjobb intézmények saját programokat dolgozhassanak ki."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Molnak nem kell a benzinkút

Értetlenül és felháborodva fogadta a hédervári és néhány környékbeli polgármester, hogy előzetes… Tovább olvasom