Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Európa-kő, és sajtfesztivál

Egész éven át tartó kulturális programokkal, sajtfesztivállal, Európa-kőállítással ünnepli többek közt várossá válásának 650. évfordulóját Magyaróvár. A rendezvényekre jövőre kerül sor.
„ Erzsébet királyné Óvár nevű faluját a királynéi városok rangjára emeli és ottani polgárait a királyi városok kiváltságaiban részesíti." Ez állt abban az oklevélben, amiben 1354-ben Károly Róbert özvegye, Erzsébet királyné a tulajdonát képező városkát felszabadította a vár fennhatósága alól, és a királynéi városok, így Buda jogaival ruházta fel.
Magyaróvár várossá válásának 650. évfordulóját Mosonmagyaróvár önkormányzata méltó módon kívánja megünnepelni. A programok kidolgozására munkacsoport alakult a polgármesteri hivatal munkatársai, illetve a kulturális intézmények é"s egyesületek szakembereinek részvételével, akik szeptember végéig állnak elő konkrét elképzeléseikkel.

A programszervezők célja, hogy a jubileumi ünnepséget összekapcsolják Magyarország uniós csatlakozásával. Az önkormányzat nem titkolt szándéka, hogy a programsorozattal erősítse az itt élők kötődését a városhoz, valamint a színvonalas rendezvényekkel országos és akár nemzetközi szinten is megismertessék Mosonmagyaróvárt.
A munkacsoport elsőként egy arculattervet készít, ami aztán minden, a jubileummal kapcsolatos eseménynél megjelenne.

Felvetődött egy úgynevezett Európa-kő állítása, aminek legmegfelelőbb helyét a Witmann parkban látják az illetékesek. Az évforduló alkalmából 650 facsemetét ültetnének el a városban. Elkészülne egy városláda is, amit a polgármester irodájában helyeznének el. Ide mindenki belerakhatná azt a tárgyat, dokumentumot, amit fontosnak tart a jövő nemzedék számára megőrizni. A tervek közt szerepel továbbá egy népünnepély jellegű háromnapos rendezvénysorozat – várhatóan az uniós csatlakozás idején, május első napjaiban. Ennek keretében felvetődött egy úgynevezett sajtfesztivál megrendezése a híres „óvári sajt" apropóján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányérdekeket érint a nemzeti park ügye

A megyei önkormányzat és a Nagyszombat kerületi önkormányzat képviselői a közös Szigetköz- bejáráson… Tovább olvasom