Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Euróezrek kellenek az átkeléshez

A tervezettel ellentétben – miszerint 2006–2007-re komp közlekedhet Lipót és Bős között – egyelőre jó néhány évig nem lesz még átkelő Szlovákia felé a Szigetközben. Az ok egyszerű: nemcsak az önrész hibádzik, hanem a pályázati lehetőségek sem adottak.

Vízi átjárás szükséges

Láncra verve: Még sokáig rozsdásodhat a lipóti komp.
Bár Lipóton a közlekedési koncepció elkészült, a tervezett nyomvonal már adott, egy dolog mégis hibádzik a kompátkelő működtetéséhez: a pénz. Már 1995-ben megfogalmazták az elképzelést a helyi polgármesterek: vízi átjárást kell biztosítani a térségben Szlovákia felé. Sulyok Attila lipóti polgármester másfél éve megkereste bősi kollégáját, Fenes Ivánt egy komp ügyében. P egyetértett a koncepcióval, s közös munkára buzdított. A bősi polgármester szerint jobb helyeken a Dunán húsz kilométerenként van átkelési lehetőség. A komppal közúton a felére csökkenne a Dunaszerdahely–Mosonmagyaróvár távolság, közösen kihasználhatóvá válnának az ágrendszer idegenforgalmi szolgáltatásai, és egyesíteni lehetne a lipóti és a bősi idegenforgalmi kapacitásokat.

Nem nyert

A terv jónak tűnt, a helyiek is igényelték, így az előkészületek is elkezdődtek. Közlekedési koncepció készült, kijelölték a lehetséges nyomvonalat. Gondok azonban az előkészületek közben is akadtak. Kiderült: Lipóton és Bősön ki is kell építeni az utat a kompig. A szigetközi településen egy hidat kellene építeni a hullámtéri csatorna felett, míg a csallóközi városban a kavicsos ártéri területen kellene végigvezetni az utat. Ezek nem kis összeget emésztenének fel. Természetesen, mint minden nagyberuházás során, hatástanulmányok is szükségesek. Ezek sem olcsók: 4–5 millió forintba kerülnek csak a magyar oldalon. A két település tavaly a Phare-CBC projekt elbírálásakor „nem nyert" minősítést kapott, így most még a hatástanulmányokra sincs pénz. Sulyok Attila polgármester tegnap arról számolt be lapunknak, hogy szinte bizonyos: 2006–2007-ben még nem ülhetünk fel a szigetközi kompra.

Nemzeti Fejlesztési Tervre

– Idén még egyetlen olyan pályázati kiírást sem találtunk, mellyel az átkelőnk tanulmányaira szerezhetnénk állami vagy uniós forrást – kezdte a településvezető. – Ráadásul önrészünk a beadott SAPARD-pályázat miatt erősen megcsappant. Emiatt a Nemzeti Fejlesztési Tervre küldtük el nemrégiben projektjavaslatunkat, első helyen megemlítve a kompátkelőt. A gond csak az, hogy ezt az uniós forrást, a szükséges euróezreket csak 2007 és 2013 között vehetnénk igénybe. Így szinte bizonyos, hogy 2–3 éven belül nem működhet a két régió közötti vízi átkelő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a menekültek nevesíthetnek

Miközben a szlovákiai földek nevesítése lassan politikai üggyé válik északi szomszédunknál, itthon… Tovább olvasom