Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Etetés, itatás nélkül Vámosszabadinál

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium nem vonja meg az élőállat-szállítmányok fogadására szóló engedélyt a vámosszabadi határátkelőtől. Ezt a helyettes államtitkár jelentette ki a minap az állatvédőknek.
Rajka: Állatitatás. E határállomás minden állatvédelmi és -egészségügyi előírásnak megfelel.
Az állatszállítás visszásságairól lapunkban korábban már beszámoltunk Földrajzi fekvéséből adódóan Magyarország s így Mosonmagyaróvár is az állatszállítási útvonalak csomópontja. Évente csaknem ötvenezer kamion halad keresztül hazánkon, Kelet-Közép-Európából az unió vágóhídjaiig. A tranzitok nagy része Szlovákián át érkezik, főként Rajkára és Vámosszabadira. A Phare-pénzen épített és az uniós előírásoknak mindenben megfelelő rajkai átkelő építésekor különös figyelmet kaptak az állatvédelmi szempontok, sőt, már évekkel korábban etető-itató állomás is épült a határ közelében. Vámosszabaditól viszont 2001 augusztusában a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) megvonta az élőállat-szállítási engedélyt. Szeptembertől azonban újra fogadhatott ilyen fuvart.

A fuvarozók érdekében

Egyes vélemények szerint a fuvarozók gazdasági lobbija áll az FVM megváltoztatott döntése mögött. Mivel Vámosszabadinál nincsenek meg a szükséges feltételek, így a kamionosok szívesebben választják ezt az átkelőt, hiszen elkerülik a szigorú vizsgálatokat. A jogszabály bár előírja, hogy bizonyos időközönként el kell látni az állatokat, ám Vámosszabadinál megfelelő létesítmény híján ellátás nélkül viszik tovább az esetenként már akár tíz órája is úton lévő „élő húst". Sőt, a kamionosok is megspórolhatják az itatási-etetési díjat is.

Saját érvei ellenére

A sajátos döntés hátterét kutatva a Kisalföld megkereste az FVM állat-egészségügyi főosztályának azóta menesztett vezetőjét, aki bevonta, majd újra kiadta Vámosszabadi tranzitengedélyét. Az ex-főosztályvezető akkor elmondta: az rajkai átkelő minden állatvédelmi és -egészségügyi előírásnak teljes mértékben megfelel, és a kapacitása is elég nagy, így nem látta értelmét, hogy szinte közvetlenül egymás mellett két határon menjenek a szállítmányok. Vámosszabadinál a szükséges feltételek közül szinte semmi sem adott, ezért megvonta az engedélyt az ilyen tranzitok fogadására. Ám számos reklamáció érkezett emiatt a főosztályra a fuvarozók részéről. Ezt követően a főosztályvezető minden szakmai érvét figyelmen kívül hagyva a közigazgatási államtitkár utasítást adott az átkelőt újbóli megnyitására az élőállat-szállítmányok előtt.

Az élőfuvar kétharmada

Írásunk nyomán a Fauna Állatvédő Egyesület is levelezésbe kezdett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal az ügyben. A többszöri levélváltás azonban nem vezetett eredményre, a szakminisztérium diplomatikus válaszai kikerülték a szervezet felvetéseit. Pencz Levente, az egyesület gazdasági-állatvédő csoportjának tagja a minap tárgyalt a minisztérium helyettes államtitkárával az élőállat-szállítmányokkal kapcsolatban. Pencz Levente a Kisalföldnek elmondta: a helyettes államtitkár egyértelműen kijelentette, hogy tárcája tervei közt nem szerepel az élőállat-szállítmányok fogadására szóló engedély megvonása a vámosszabadi átkelőtől. A helyettes államtitkár indoklása szerint az elmúlt egy év bebizonyította, hogy tartósan sok ilyen szállítmány halad át Vámosszabadinál.
– A statisztikák szerint az elmúlt időszakban az állatszállítmányok kétharmada valóban áttevődött Vámosszabadira, ám ennek fő oka, hogy ott nem kell itatási díjat fizetni, illetve kikerülik az állatok megfelelő ellátását – vélekedett az állatvédő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakrendelések is új helyen

A mosonmagyaróvári Karolina Kórházban egy éve folyó rekonstrukció újabb jelentős állomásához… Tovább olvasom