Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Esőzések után omladozik a vakolat - segítségre szorul a család

A márialigeti Cellár Lászlóért még 2003-ban összefogtak az olvasók. A vesebeteg fiatalember családja most újból bajba került: az esőzések miatt ázik a lakásuk, penészednek a falak.

A Hegyeshalomhoz tartozó Márialigeten élő Cellár László tragédiájáról hét évvel ezelőtt írtunk. Az akkor 23 éves fiatalember életveszélybe került, az akkori eseményeket édesanyja eleveníti fel.

– Az orvosok azt jósolták, hogy két hete van még a fiamnak. Számára új vese jelentette volna az életet – kezdi a hét évvel korábbi történetet Tuba Istvánné Sipos Gyöngyi, aki donorként az egyik veséjét fiának ajánlotta.

Az édesanya szerint azonban a donált szerv csupán egy évig működött a fiatalemberben, azóta újra vesedialízisre szorul. Hetente három alkalommal járja a kórházakat a most 30 éves László, akinek magas vérnyomással, kisebb rosszullétekkel is küzdenie kell.

Közben édesanyja egészségi állapota is megromlott: cukorbetegséget diagnosztizáltak nála. Fia műtéte után próbált 4 órás munkát vállalni, de mára ápolásin otthon maradt László mellett.

Tuba Istvánné az omladozó vakolatot mutatja Ress Mariettának, a mosonmagyaróvári lionok soros elnökének.
Tuba Istvánné az omladozó vakolatot mutatja Ress Mariettának, a mosonmagyaróvári lionok soros elnökének.

– Igyekeztünk a rendelkezésünkre álló szűkös anyagiakat beosztani. Megélhetésre a számlák, a gyógyszerek kifizetése után 5–6 ezer forintunk marad hetente – panaszolja az édesanya.

S a nehezén még mindig nincsenek túl. Az utóbbi hetek esőzése miatt az otthonuk már-már lakhatatlanná vált. A tetőzet cserére vár, ami közel félmillió forintba kerülne.

– A család jelenlegi helyzetében nem tudunk kölcsönt felvenni, a megtakarított pénzünk is kevés – magyarázza Gyöngyi, miközben a málladozó vakolatot, a penészedő falakat mutatja. – Ha nem lenne a beteg fiam, nem aggasztana ennyire a ház állapota, valahogy csak megbirkóznánk vele, idővel rendbe tennénk. De a penész az ő szervezetére fokozottan káros, gyorsan lépnünk kell.

Megélhetésre a számlák, a gyógyszerek kifizetése után 5–6 ezer forintunk marad hetente – panaszolja az édesanya.
A bajba jutott márialigeti családot az önkormányzat 40 ezer forinttal segítette. Ebből valamennyi építőanyagot sikerült már beszerezniük, amit tudtak, maguk próbáltak ˝foltozgatni˝. Ottjártunkkor Ress Marietta a hegyeshalmi önkormányzat szociális bizottsága és a Mosonmagyaróvári Lions Club soros elnökeként újabb támogatást nyújtott át az édesanyának. A karitatív szervezet egyébként hét évvel ezelőtt is a család segítségére sietett. Tuba Istvánné elmondta: a lionok támogatásából szigetelőanyagot vásárolnak, de az életveszélyessé vált kéményre is fordítanak. A családnak az anyagi támogatás mellett nagy segítség lenne az építőanyag, de a bontott ajtónak, ablaknak is hasznát látnák, sőt, a szakmai útmutatásnak, munkaerőnek is örülnének a felújításnál.

Olvasóink írták

 • 11. deadcode 2010. június 05. 15:11
  „vagyis ez nem is vélemény,ezek puszta tények, mit tudtok ti rólam? semmit,csak okoskodtok össze vissza, hogy nem tudom milyen érzés bla bla bla, és mi van akkor ha sokkal nagyobb poklokat éltem át? jó nektek nehéz elképzelni,mert épp ti nem tudjátok miről is beszélek.”
 • 10. deadcode 2010. június 05. 15:06
  „lehet ugrabugrálni meg durrogni,de a véleményemen egyikőtök se tud változtatni, és még mindig az a véleményem hogy 1000 hasonló,és még 1000 rosszabb helyzetben lévő család lehet a környéken,akik nem sírnak a napilapokban,próbálják megoldani maguk a gondot,ha megy ha nem.”
 • 9. mindegyki 2010. június 04. 20:11
  „Rózsi TELJESEN IGAZAD VAN.”
 • 8. Rózsi 2010. június 04. 18:46
  „deadcode
  Valóban nem tudod mi a vesebetegség de nem is kívánom, hogy megtud. De ne feled bármikor cserélnének veled csak ne legyen beteg a gyerek. És akkor Ő is és a szülő is tudna rendesen dolgozni.Feltudod Te egyáltalán fogni milyen az amikor egy édesanya felajánlja a szervét és mégsem tud soká segíteni rajta? Nekünk még eddig szerencsénk volt mert már 5. évé él fiam a vesémmel de örökös aggodalomba vagyunk azon, hogy meddig fog még működni neki? Ráadásul a munkába állása is igen nehéz mert már 4 éve próbálkozunk de még csak most kapott egy 4 órás állást. Ő még csak 25 éves.
  Ma ő, holnap ki tudja ki lesz hasonló sorban.”
 • 7. mindegyki 2010. június 04. 17:05
  „ki vagyok én??? ki vagy te ? ennyi....... ha megvan saját dolgod azzal törördj létszives. segitséget kértek nem észosztást... bárcsak nekik és akár a 4szeresére ugrott volna a fizetni valo de itt ember életéröl van szo.. sztem nem mindegy....”
 • 6. deadcode 2010. június 04. 16:36
  „mindegyki elárulom megvan minden amit soroltál,csak még + annyi hogy két és félszeresére ugrott a törlesztése a háznak, de ki vagy te hogy beszámolóval tartozok? én azt mondom legyen ez a legnagyobb baj a környéken és mindenki őt támogassa,de sajnos nem, van ennél ezerszer szarabbul járt emberek is.”
 • 5. sicc 2010. június 04. 14:21
  „Nagymenő építési vállalkozók, lehet segíteni, megcsinálni a tetőt ! Lehet jótékonykodni !”
 • 4. mindegyki 2010. június 04. 14:12
  „örüljönk h van ház... örüljünk h tudsz olvasni..... te mit szolnál hozzá forditott esteben ha neked lenne beteg a fiad dolgozni nem tudnál és a házad aminek örülni kell penészesedik a fala sajnos... tudod mi az hogy vesebetegség??? ezek szerint nem. azért köszönjük szépen a hozzászolásodat.”
 • 3. picher 2010. június 04. 12:07
  „Betegséget ne magyarázzunk válsággal! Akár milyen jó világ lenne, a betegség halmozottan igénybe veszi az anyagiakat, válság ide, vagy oda.”
 • 2. picher 2010. június 04. 11:56
  „Van egy 90 x 150-es mahagóni színű új hőszigetelt fa ablakom, azt oda tudnám adni. picher@freemail.hu”
 • 1. deadcode 2010. június 04. 10:52
  „válság van,emberek,családok kerülnek az utcára ezér meg azér, meg sem szólalnék hogy potyog a vakolat,örülnék hogy van házam”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadják az államnak a Lajta-zsilipet

Ingyen átadja az államnak – a vízügyi igazgatóság kezelésébe – a Lajta-zsilipet a… Tovább olvasom