Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Esélyesként a Virágos Városok Versenyén

A zöldfelületek minősége tekintetében Mosonmagyaróvár jelesre vizsgázott.
Akár Mosonmagyaróvár is képviselheti hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, miután az ország legszebb virágos városai közé jutott. „Megnyerő az önkormányzat, a lakosság odafigyelése" – véli a Virágos Magyarországért verseny szervezőbizottságának elnöke, Prutkay János, aki szakembertársaival együtt tegnap látogatott a Lajta-parti városba.

„Az idei virágosítás alapján Mosonmagyaróvár bizonyára az ország egyik legszebb városa. Most különösen, hogy a városba várják a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny zsűrijét" – írtuk korábban.

Azóta még egy lépéssel közelebb került a Lajta-parti város az áhított célhoz – hogy akár a település képviselje hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén. Ugyanis tegnap látogatott el a városba a Virágos Magyarországért országos zsűrije: köztük kertész, turisztikai és környezetvédelmi szakemberekkel.

"Az előző zsűrizés során figyelemre méltónak találták kollégáink Mosonmagyaróvár virágosítását, környezetét. Most, hogy a város több pontjára is ellátogattunk, elmondhatom, nagyon kellemes a benyomásom a településről, megnyerő, amit itt tapasztaltunk" – emelte ki érdeklődésünkre Prutkay János, a verseny szervezőbizottságának elnöke.

"Mindkét városközpontot bejártuk, a lakóövezetek környezetéről is képet kaptunk, a családi házakéról ugyanúgy, mint a panelokéról. Az önkormányzat ugyanolyan szépen gondozza a hozzá tartozó zöldfelületeket, mint a lakosok az előkerteket" – sorolta továbbá a szakember.

Az európai trendeknek megfelelően parkosították a Régi vámház teret – vélte Prutkay János, a Virágos Magyarországért szervezőbizottságának elnöke.
Az európai trendeknek megfelelően parkosították a Régi vámház teret – vélte Prutkay János, a Virágos Magyarországért szervezőbizottságának elnöke.

Elmondása szerint számít, hogy milyen egy adott településen a zöldfelületek minősége, mennyisége, a növények összeállítása, fenntartása. E tekintetben Mosonmagyaróvár jelesre vizsgázott. Prutkay János példaként említette a Régi vámház tér parkosítását, ahol az „európai trendeknek megfelelően" az egynyáriak mellett évelők is teret kaptak.

A zsűritagok az intézmények környezetét is figyelték, így ellátogattak például a Lurkóvár Óvodába, ahol a kicsiknek külön ágyást alakítottak ki oktatási-nevelési célzattal, évelőkkel. Azt is pontozzák, mennyire járulnak hozzá a lakók, a civil szervezetek a város szépítéséhez.

A szakértők értékelték, hogy sok egyesület bekapcsolódik a zöldfelületek gondozásába, szebbé tételébe. Így az Egyesület a Városközpontért évről évre megszervezi sikeres virágosítási versenyét. Prutkay János szerint példaértékű és követendő a Belvárosi Virágút (és az, ahogyan az ágyásokat a Belvárosi Üzletkör összefogással gondozza) vagy az „Apró kezek, csodakertek" kezdeményezés. A rend és tisztaság tekintetében is elnyerte a látogatók tetszését a város.

"Mosonmagyaróvár jó helyzetben van és jó helyen szerepel a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen. Imponált számunkra az a kisfilm, melyet a városházán megtekintettünk" – hangsúlyozta érdeklődésünkre dr. Bocsi Andrea, a szervezőbizottság alelnöke.

Az egyébként a Magyar Turizmus Zrt.-nél turizmussal és marketinggel foglalkozó szakember szerint a Lajta-parti városban van létjogosultsága a turizmusnak. „Meggyőzött Mosonmagyaróvár turisztikai vonzereje" – tette hozzá dr. Bocsi Andrea, aki megjegyezte még: sokat elárul, hogy az országos zsűrizés során elsőként Mosonmagyaróvárra látogattak.

Októberben derül ki, hogy végül sikerül-e díjra váltania Mosonmagyaróvárnak az elismerő szavakat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moson újra fesztiválozóktól volt hangos

A nyári fesztivál ismét élettel töltötte meg a Szent István Király út mosoni városrészét. Tovább olvasom