Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Esély a jobb életre napi 200 forintból

Napi kétszáz forinttal támogat egy afrikai kisfiút, Lungelót a jelenleg Budapesten élő, de mosonmagyaróvári születésű Horváth Emese. Ezzel egy szegény gyereknek adhat esélyt.
A World Vision szervezet keretében egy afrikai fiút támogat a Mosonmagyaróváron született, kilenc éve Budapesten élő Horváth Emese.
– Nekem megvolt mindenem, amire szükségem volt. Napi 200 forinttal egy gyereknek adhattam esélyt egy jobb életre és mosolyt az arcára. Szerintem a legszebb dolgok egyike, ha az ember kinyújtja a kezét mások felé. Így jött Afrika – teszi hozzá a fiatal lány, aki a szváziföldi Lungelót karolta fel. A „havidíjból" lehetősége van a szponzorált gyereknek iskolába járni, fedelet biztosítanak a feje fölé, illetve orvosi ellátást kaphat. A lakóhelye közelében kutat fúrnak, hogy ne kelljen a fiúnak órákig víz után gyalogolnia.

– A támogatott gyerekek mind a saját családjuknál laknak, ők nem árvák. A segítség által a családja is lehetőséget kap a jobb megélhetésre. A World Vision megtanítja őket a hatékony mezőgazdaságra, állattartásra, létrehoztak varrodákat, malmot, ahol a szponzorált gyermekek hozzátartozói dolgoznak. Egy projekt tíz évig tart, de ha szükséges, akkor még egy-két évig a helyszínen tevékenykedik a szervezet – avat be a részletekbe a „keresztszülő".

Emese a kisfiúval, családjával tavaly találkozott először, azóta főként levélben tartják a kapcsolatot. Lungelo sokat mesél a mindennapjairól, illetve arról, hogy mi akar lenni, ha felnő. Magyarországon még nem járt, hiszen az utazás költséges.

Az árvaház itthon ismert formája nem létezik Szváziföldön, csak árvanapközik vannak. A felvételen egy árvanapközi gondozói és a mosonmagyaróvári származású Emese a gyerekekkel.
Az árvaház itthon ismert formája nem létezik Szváziföldön, csak árvanapközik vannak. A felvételen a mosonmagyaróvári származású Emese a gyerekekkel és egy gondozóval.


– Szváziföldön, amerre jártunk, hihetetlenül nagy a szegénység. Vízhiány van, láttunk rengeteg kiszáradt kutat, óriási kiürült víztartályokat. A helyiek elmondása szerint előfordul, hogy a pocsolyából isznak, mert más lehetőségük nincs. Nagyon magas a HIV-fertőzöttek száma, rengeteg az árva, azonban az árvaház itthon ismert formája nincs, csak árvanapközik léteznek, amelyeket a World Vision hozott létre. Ott legalább naponta egyszer kapnak főtt ételt a gyerekek. A férfilakosság nagy része vagy meghalt, vagy beteg és nem tud dolgozni, így a nők tartják el a családot. Az iskolába járás a gyermekek legnagyobb részének megfizethetetlen, hiszen ott az általános iskola sem ingyenes. Tradicionális szvázi házakban laknak, amelyekben se villany, se víz nincs. Nehéz sorsuk ellenére mindig mosolyognak. Nincs semmijük, mégis boldogabbak, mint sok fejlett világbeli ember. Bizonyos értelemben nagyon nyitottak. A legkisebb dolgoknak is tudnak örülni és rendkívül hálásak minden segítségért – sorolta a magyar lány, aki jelenleg a fővárosban egy német cég magyar leányvállalatánál dolgozik mint projektkoordinátor.

Horváth Emese felkarolta a szvázi Lungelót és családját. A képen a fiú édesanyja, valamint a World Vision egyik önkéntese is látható Emese mellett.

Afrika képekben
 
A fotókiállítás az afrikai látogatás során készült képekkel a hét végéig Mosonmagyaróváron a Fehér Ló Közösségi Házban látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hegyeshalmi határátkelőt bontották a fémgyűjtők

Eddig tizenhárom betöréssel gyanúsítják a rendőrök azt a férfit, akit társával a minap értek tetten,… Tovább olvasom