Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Érvek és ellenérvek a telekadóról

Mosonmagyaróvár - A helyi adórendszer átalakításának lehetőségeit vitatták meg a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az építményadó számításának megváltoztatása mellett felmerült a telekadó kivetése is.
A helyi adózási rendszer átalakításának lehetőségeiről is tárgyalt legutóbbi ülésén Mosonmagyaróvár képviselő-testülete. Egy törvénymódosítás értelmében a jövő évtől az ingatlanok adóalapjának számítása az önkormányzat döntésétől függően lehet az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete vagy korrigált forgalmi értéke, illetve számított értéke is. Mosonmagyaróváron jelenleg a hasznos alapterület alapján számítják az adót.

Az adó mértéke folyamatosan változott az évek folyamán a törvényi maximum figyelembevételével. A törvényes felső határ 2007-ben 1042,6 forint volt négyzetméterenként. A adómérték jelenleg lakások esetén 400, garázs esetén 300, egyéb építmény esetében pedig 700 forint négyzetméterenként. Az adó alapjának kiszámítása viszonylag egyszerű, előnye, hogy könnyen tervezhető, a bevallások feldolgozása viszonylag egyszerű. Hátránya viszont, hogy nem tesz különbséget az építmények kora, állaga, komfortfokozata között. Az elmúlt évben a városban 7340 adózónak összesen 442,8 millió forintnyi építményadót írt elő az adóhatóság, amiből 421 milliót a nem lakás céljára szolgáló építmények után vetettek ki, 660.324 négyzetméter hasznos alapterület után.

Amennyiben a képviselő-testület úgy dönt, hogy az építményeket továbbra is négyzetméter alapján kívánja adóztatni, akkor lehetősége van az adómérték-emelésre.

Négyzetméterenként minden 100 forint emelés 60 millió többletbevételt eredményez a városnak. Mivel 11.519 lakás van városban, az adóztatható alapterülete összesen 843.510 négyzetméter.

Másik lehetőség az építmény korrigált forgalmi értéke alapján kivetett taksa. Ezt a módszert jelenleg mindössze négy település alkalmazza, szabályai kidolgozatlanok. Minden ingatlan esetében külön értékbecslést kell végezni, ami rendkívül költséges. Az adómérték felső határa ebben az esetben a korrigált forgalmi érték 3 százaléka. Lehetőség van továbbá az építmény számított értéke alapján történő adóztatásra. A számítás alapja az építmény hasznos alapterülete, korrigálva a figyelembe vehető korrekciós tényezőkkel – az épület kora, állapota, az alkalmazott építési technológia, közművesítettség és egyéb tényezők. Ebben az esetben a törvény szerinti adómérték felső határai lakás esetén az adóalap 0,5 százaléka, minden más építmény esetén 1,5 százaléka.

Az önkormányzatnak lehetősége van továbbá a telekadó bevezetésére is a beépítetlen ingatlanokra. A földhivatal adatai szerint a városban 1278 telken egyáltalán nincs építmény, ezek alapterülete 1.505.029 négyzetméter.

A képviselő-testületnek mindezek alapján kell majd döntenie arról, hogy 2009-től bevezeti-e a számított értéken alapuló építmény- és telekadót. Az önkormányzat szakbizottsága elvetette az építményadó növelését, valamint az esetleges kommunális adó bevezetését, a telekadóval pedig csak abban az esetben értenek egyet, ha az a beépítést szorgalmazza. Az adórendszer átalakításával ősszel foglalkoznak ismét a képviselők.

Olvasóink írták

  • 3. Hm!!! 2008. július 01. 18:04
    „A telkek egy része pénz befektetés,egy részük /nem kevés/engedély nélkül beépített,egy részük elhanyagolt,egy részük rendben tartott.Szerintem a háromnegyed megérdemelné hogy fizessen adót.Persze az engedély nélkül beépitettek /amely többségéről a hivatal tud,csak nem akar semmit tenni/más odafigyelést is érdemelnének.A lényeg ,bizony az adó valakik érdekét nagyon sértené.Mindenesetre azokat akik építkezni akarnak/törvényesen/segíteni kell.”
  • 2. pan.cser 2008. július 01. 17:31
    „A pénzbefektetésnek használt telkeket nyugodtan adóztassák, rendes összeggel. Sok telket tudok, amely üres, a gaz nő rajta rendesen, 6-8 millát ér, mégsem törődnek vele. A üres telkek adójával két dolgot lehet elérni: gyorsabb beépítést, adóbevételt. Akkor a beltelekké nyilvánítási láz is alábhagyna. Jó ötletnek látszik a több lakással, házzal rendelkezők megadóztatása is. Ez is befektetés, amelynek rendszeresen adóznia kéne. VISZONT A LAKÁSOKAT, HÁZAKAT kíméljék!”
  • 1. Lakos222 2008. július 01. 12:03
    „Fizessen az, akinek 2-3-20 telke van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világörökség-világökörség - vízi fesztivál Dunakilitin

Dunakiliti - A pénteken kezdődő Vízi Fesztivál idén a „Világörökség-világökörség" szlogent… Tovább olvasom