Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Erőteljes jogosítványokat kapna az ügyészség

A zsebszerződések feltárásáról és megakadályozásáról nyújtott be törvényjavaslatot a parlamentnek Nagy István.

Nagy István mosonmagyaróvári képviselő (Fidesz) törvényjavaslatát kedden tárgyalta az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága. Egyhangúlag határoztak arról, hogy napirendre veszi a T. Ház általános vita keretében.

Az ügy előzménye a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság tavaly novemberi mosonmagyaróvári kihelyezett ülése. Itt vetődött fel, hogy ugyan a júniusban hatályba lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) tartalmazza a termőföld jogellenes megszerzésének tilalmát, ám a korábban jogellenesen kötött ügyletek felderítésének gátat szabnak a jelenlegi szabályozások. Az ügyészségeknek ugyanis nincs kellő jogkörük ezek felderítésére.

Nagy István tudatta: törvényjavaslatát az Országgyűlés legkésőbb jövő héten napirendre tűzi.
Nagy István tudatta: törvényjavaslatát az Országgyűlés legkésőbb jövő héten napirendre tűzi.

„A zsebszerződést megkötő felek nyilvánvaló okokból nem motiváltak a feltárásban, ezért az ügyészség részére olyan, lehetőség szerint minél erőteljesebb eszközöket kell biztosítani, amelyek birtokában az ellentétes érdekek ellenére is képes megfelelni közérdekvédelmi feladatának" – jelentette ki lapunknak Nagy István. Az országgyűlési képviselő elmondta: köztudott, hogy ez a térség erősen érintett a zsebszerződésekben. Ezért is kezdeményezte tavaly a tárcaközi bizottság mosonmagyaróvári ülését. Itt vetődtek fel azok az adatvédelmi problémák, amikre hivatkozva az ügyészség nem tud előrelépni. Ennek megoldására állt most elő önálló törvényjavaslatával.

Nagy István kiemelte: a törvényjavaslatot az Országgyűlés legkésőbb jövő héten napirendre tűzi. „Sürget az idő, jövő év májusáig kell megoldást találni, hiszen ekkor jár le az Európai Unió által a külföldiekkel szemben alkalmazható tulajdonszerzési korlátozások fenntartására biztosított moratórium. Ez a magyar földpiac teljes megnyitásának kötelezettségével jár a tagállamok előtt. Félő, hogy minden olyan jogellenes ügylet, amire nem derül fény, ettől az időponttól legálissá válik" – fogalmazott a képviselő. Nagy István hozzátette: törvényjavaslata szervesen illeszkedik a Btk.-hoz, s eszközöket adna a felderítésekhez.

Így kötelezettséget ír elő a termőföldek tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó jogszabályok kijátszását célzó jogügyletekben érintett ügyvédeknek az együttműködésre. Az adatgyűjtésben sem gátolhatják az ügyészséget. Azaz a törvény felhatalmazást adna az ügyészségnek például arra, hogy másolatot készítsenek az ügyvédi irodák számítógépeinek adathordozóiról, még a korábban törölt adatokat is felszínre hozva.

Olvasóink írták

 • 3. abszurdisztán 2013. május 27. 06:49
  „Akkor talán kezdhetné az ügyészség a Kubatov ügy, a földbérleti ügyek és a trafikpályázatok vizsgálatával....:::)))”
 • 2. oxana 2013. május 22. 14:08
  „1. Madarász

  Engem is irritált a föcím.”
 • 1. Madarász 2013. május 22. 12:56
  „Erőteljes jogosítvány? Már megint ezt a szót ki találta ki? Nem jogosultságra gondoltak véletlenül?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés Mosonmagyaróváron

Soros ülését tartja a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön délután 1 órakor… Tovább olvasom