Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Erősödhet Jánossomorja regionális szerepe

A belügyminiszteri jóváhagyás után már csak a köztársasági elnök aláírására van szükség, hogy hivatalosan is várossá nyilváníthassák Jánossomorját.
A település a regionális szerep növelése mellett új fejlesztési forrásokat remél. A helyiek szerint azonban az életük semmiben sem változik meg a közeljövőben.

A pénteki sajtótájékoztatón dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta: reméli, hogy az uniós csatlakozás s a várossá válás új fejlesztési forrásokat teremt a településen. Az első sikertelen pályázat után az elmúlt tíz évben mindent megtettek, hogy ezt a rangot elnyerhessék.

Fontosabb szerepük lehet

A közeljövő feladatai között a polgármester megemlítette, hogy a szomszédos ausztriai Andauval közösen pályáznak az államhatár felé vezető közút felújítására. Jánossomorja központjában a közlekedési struktúrán is változtatnának: egy sétálóutca kialakítását tervezik. A szigetközi kerékpárútra is szeretnének rácsatlakozni, összekötvén ezáltal a Hanságot ezzel a térséggel. A mosonmagyaróvári ivóvízbázisra is rákötnének: az ehhez szükséges 300 millió forintot pályázat útján akarják megnyerni.

Papp József csornai polgármester ehhez hozzátette: bár a városi rang nem jelent központi többletforrásokat, a regionális szerepet növelheti. Stipkovits Pál mosonmagyaróvári polgármester kiemelte: városa támogatta Jánossomorja pályázatát, s a jövőben a kistérségi együttműködésben is fontosabb szerepet kaphat e település.

„ Ezután sem lesz jobb"

A helyiek a jövőt illetően azonban nem ennyire optimisták: Bucskóné Tóth Mária egy magánlottózót vezet Jánossomorja központjában. Mint elmondta, először a fekete foltokat – mint például a helyi piacot – kellene eltüntetni a településről, s utána beszélhetnénk a városi rangról. Az utóbbi időben sorban zárnak be a különböző üzletek. A Fő utcát is szépíthetnék, bár az asszony megjegyzi: az uszodájuk nagyon szép és modern.

Egy névtelenséget kérő helyi férfi sem vár csodákat. A jövőről kérdezve pedig így válaszol: „Amikor kérték Mosonszentpétertől, hogy egyesüljünk, s legyünk nagyközség, akkor sem változott meg semmi. Most várossá leszünk, de ezután sem lesz jobb az életünk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghúzták a vadászati határt

Hosszas huzavona után keret- megállapodást kötöttek a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. (KAEG) és a… Tovább olvasom