Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Erősítenék a város kistérségi szerepét

Mádl Ferenc köztársasági elnök júliustól tizennyolc nagyközségnek – köztük Jánossomorjának – városi címet adományozott. A rang kötelez: a jövőben szeretnék kistérségi szerepüket növelni, s intézményfenntartói társulást kötnek Újrónafővel és Várbaloggal.
Július elsejétől nem történt nagy változás Jánossomorja életében – mondta el a Kisalföldnek dr. Kurunczi Károly polgármester. – A városi cím megszerzése egy hosszú folyamat eredménye: az elmúlt 14 év fejlődése hozta meg Jánossomorja nagyközségnek, hogy sikerrel pályázhatott erre a rangra – hangsúlyozta a városvezető. – A folyamat egyik legnagyobb eredménye az okmányiroda létrehozása, amely idén februárban kezdte meg működését. Az iroda működése ugyan még nem teljes körű, de az önkormányzat kéri a Belügyminisztériumtól az ügyintézés teljes körű lebonyolításának lehetőségét, hiszen az ott nyújtott szolgáltatások a jánossomorjaiak és a környékbeliek mindennapjait teszik könnyebbé – tette hozzá dr. Kurunczi Károly.

Földhivatalt is szeretnének

A város vezetője további előnyökre is számít, melyek közül első helyen említette Jánossomorja kistérségi szerepét. Az új város a nagyjából tízezer lakosú kistérség – Mosonszolnok, Újrónafő, Várbalog és Jánossomorja – szerepét erősítené. A közeljövőben ennek jegyében intézményfenntartói társulást kötnek Újrónafővel és Várbaloggal. A térségi szerepet kibővítenék a szomszédos Andaura (Mosontarcsa) és a többi környékbeli osztrák településre is. A törvény nem ró kötelező feladatokat a városra, az önkormányzatnak csak olyan pluszfeladatokat kell vállalnia, amelyekre igény van a lakosság részéről vagy amelyek megvalósítását az önkormányzat anyagi forrásai lehetővé teszik. A polgármester szeretné, ha a mosonmagyaróvári földhivatalnak is működne majd egy kirendeltsége Jánossomorján. Természetesen egyelőre ez is csak terv.

Új településközpontot terveznek

Dr. Kurunczi Károly lapunk kérdésére elmondta: hamarosan a szomszédos Andauval közösen pályáznak az államhatár felé vezető közút felújítására. Ezzel párhuzamosan új településközpontot alakítanak ki. Megoldásra váró feladatként említette a helyi veszélyeztetett vízbázis kiváltását, valamint a szelektív hulladékgyűjtés elindítását. Ennek első lépéseként a város több pontján már elhelyeztek műanyag flakonokat gyűjtő edényeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaadni tizenkétmilliót

Lébényben felújították a sportcsarnok tetejét és elkezdődhet a lelátók építése. Idén terveznek még… Tovább olvasom