Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Erősítenék a szakképzést

Számos szakmai, üzleti és szakember-utánpótlás megoldását támogató program valósult meg a megyei kereskedelmi és iparkamara Mosonmagyaróvár térségi elnökségének idei munkaprogramjában. Kiemelt feladat volt a szakképzés helyzetének javítása.
„A legfontosabb feladat szakképzési bizottsági tagjaink
(Leitner László, Jáger Tibor, Szűcs Róbert, Pénzes László, Czakó Csaba, Kulacs Zoltán, Stasztny Péter és dr. Horváthné Fülöp Krisztina) számára szakképzési koncepciónk kidolgozása volt, melyet eljuttattunk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához" – mondja Tibori Pál-Levente térségi elnök. „Nagyon fontos szembenéznünk a jelenlegi térségi realitással szakember-utánpótlás terén. Feketén-fehéren kellett bemutatnunk ezt a helyzetet és eljutnunk azokhoz, akikkel közösen megtaláljuk a kivezető utat és a hosszú távú megoldás lehetőségét. A kétirányú tapasztalat összevetésével egy közös anyag összeállításán dolgoztunk. Kértük a vállalkozásokat, hogy juttassák el javaslataikat a szakképzés közös jobbítása érdekében. Május végén elkészült a %BBJavaslat a Mosonmagyaróvári kistérség szakmunkáshiányának megoldására%AB című összefoglaló anyag a bizottság féléves munkája alapján" – tette hozzá az elnök.

Ez a szakmai anyag részletesen tartalmazza az elemzéseket és az elvégzendő feladatokat. „Ma már nem az a kérdés, hogy adott szakmában ki a jó szakember, hanem hogy van-e. A megfelelő marketingeszközökkel kell eljuttatnunk az üzenetet a célközönséghez, rugalmas oktatást kell szerveznünk szakmacsoportok szerinti összevonással. A jelenlegi helyzet megváltoztatásához a vállalatok és az iskolák összefogására van szükség. Mindezekhez pontos lépéseket határoztunk meg, és a megyei kereskedelmi és iparkamara segítségével véghezvisszük terveinket" – hangsúlyozta Tibori Pál-Levente.

A kamara folyamatos egyeztetéseket kezdeményezett a Hunyadi-iskola és a Haller-iskola vezetőivel szakképzés témakörben. Jelenleg a legfontosabb feladat a 2015-ben indítandó szakmák átbeszélése, ezen belül is kiemelt fontosságú a fröccsöntőszakképzés, amely térségünkben hiányszakmának számít.

A térségi kamara szakképzési bizottsági tagjainak legfontosabb feladata volt a képzési koncepció kidolgozása.
A térségi kamara szakképzési bizottsági tagjainak legfontosabb feladata volt a képzési koncepció kidolgozása.

A szakképzési tevékenységeken túl a kamara nagy eredménye volt, hogy csatlakoztak egy országosan is új kezdeményezéshez, a Kiválósággal Mosonmagyaróvárért Díj elnevezésű programhoz, melynek keretében hat cég mérette meg magát. Ebben az évben a térségben harminchét rendezvényt szervezett a kamara, amiken összességében több mint nyolcszázan vettek részt. A térségi elnökség tizenegy alkalommal ülésezett, a szakképzési bizottság pedig nyolc megbeszélést, találkozót szervezett. Novemberben elkészült a Kisalföldi Gazdaság című kamarai magazin pályaválasztási különszáma, amiben helyet kapott a mosonmagyaróvári térség hiányszakmáinak bemutatása is. Több céggel együttesen részt vettek Győrben a pályaorientációs napon, ahol kiemelt figyelmet szenteltek a hiányszakmák megismertetésére.

A térségi elnökség határozata szerint a kevesebb, de annál tartalmasabb rendezvények megszervezését helyezték előtérbe, amiken nagyobb létszámmal képviseltették magukat a vállalkozások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az országhatár közelében az M1-esen

A Hegyeshalom felé vezető oldalon történt a baleset az országhatár közelében. A forgalom félpályán… Tovább olvasom