Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Erőművet építenének a szlovákok a Dunán

A szlovák gazdasági minisztérium 2015-re vízi erőmű építését tervezi a szlovák–osztrák határnál a Dunán, Wolfstahl és Pozsony között, alig tíz kilométerre a magyar határtól.

Szlovákia Ausztriát bevonva építene vízi erőművet, melynek teljesítménye 74 megawatt lenne, s évente 450 gigawattóra energiát állítana elő. A bécsi gazdasági minisztérium eddig nem reagált a szlovák felvetésre, a magyar környezetvédelmi minisztérium pedig – bár a létesítmény mindössze néhány kilométerre lenne Rajkától – nem kapott értesítést. A szlovákok múlt heti bejelentése szerint a létesítményt már 2015-ben rákapcsolnák az elektromos hálózatra.

Ausztria és Szlovákia egyébként már az ötvenes évek végén tárgyalt a Wolfstahl–Pozsony erőmű felépítéséről, ám később a kérdés lekerült a napirendről. Ausztriában – ahol kilenc vízi erőmű üzemel a Dunán – az elmúlt évtizedekben két hasonló ügy kavart viharokat. 1983-ban kormányrendelet született a Wolfstahl mellett fekvő hainburgi erőmű felépítéséről. Azonban „zöldcsoportok" és ökoaktivisták ezrei, a közvélemény támogatásától segítve, elfoglalták az építési területet, megakadályozva a kivitelezést. A szövetségi kormány felfüggesztette az építkezést, majd a bíróság formai okok miatt visszavonta a korábban kiadott vízjogi engedélyt. Végül a parti ökoszisztéma megőrzése érdekében nemzeti parkot létesítettek. A másik eset ennek ellenpéldája: a freudenaui vízi erőműről tartott népszavazáson Bécsben 72 százalékban támogatták megépítését: azóta már üzemel a létesítmény.
Hazai vízügyi szakemberek szerint a létesítmény felépülése érdemben alig változtatna a szigetközi Duna-helyzeten, hisz a dunacsúnyi gát „megfogja" a hordalékokat.
A magyar tárcát mindenesetre tájékoztatniuk kell a szlovákoknak a tervekről.

Hainburgnál és Wolfstahlnál egyébként a folyó medermélyülését kavicsfeltöltéssel próbálják kompenzálni az osztrákok.
A hír kapcsán Miklós László, a szlovák parlament környezetvédelmi bizottságának alelnöke a Kisalföldnek elmondta: ezen erőmű terve korábbi még a bős–nagymarosi vízlépcső ötleténél is.
– 1992-ben is napirendre került az ügy, ám az osztrák zöldek részéről hatalmas felzúdulás volt ellene: odakötözték magukat az osztrák Dunai Nemzeti Park fáihoz. Már környezetvédelmi miniszterségem idején is volt egy beadvány környezeti hatástanulmányra, ám ez is elmaradt. Kivitelezési tervek most sincsenek, egyelőre ez csak elképzelés. Egy határ menti dunai vízi erőmű megépítésére uniós egyezmény vonatkozik, mely alapján nem lehet azt egyoldalúan kivitelezni: határon átnyúló környezeti vizsgálatra van szükség. Úgy vélem: a wolfstahli erőmű megépítése „üzleties elképzelés", finanszírozási kérdései még nem jutottak el az unióhoz – mondta Miklós László, volt szlovák környezetvédelmi miniszter.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanösvény a Szigetközben

A Holt-Duna tanösvényt a Szigetköz legjelentősebb holtága körül alakította ki a Fertő–Hanság… Tovább olvasom