Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Érettségire összefogó iskolák

A kisebb városokban nehézségeket okozhat a felkészítés az emelt szintű érettségire. Mivel egy középiskola nem tud minden tárgyból kiemelkedő szinten oktatni.
A tizedikes gimnáziumi vagy szakközépiskolai diákoknak május 20-ig dönteniük kell, hogy jövőre az egyes tárgyakból milyen szintű érettségire felkészítő csoportba szeretnének járni. Az emelt szintű felkészítés azonban komolyabb problémákat okozhat. Ha egy diákot a saját iskolájában nem tudnak felkészíteni egyes tárgyakból emelt szinten az érettségire, akkor keresnie kell egy másik iskolát a városban, ahol van ilyen szintű oktatás.

Ezért fel kell erősíteniük az intézményeknek az egymás közötti kapcsolatot. Az iskolák közötti összefogásnak azonban nincs hagyománya és azt is nehéz lesz el dönteni, hogy melyik intézmény finanszírozza ezeket a tanórákat. Ez a nagyvárosokban megoldható, ám ott, ahol csak egy vagy két középiskola van, előfordulhat, hogy egyes tárgyakból nem tudnak magasabb szintű felkészítést tartani.

A Kossuthban nincs veszély

A mosonmagyaróvári Kossuth-gimnáziumban nem áll fenn annak a veszélye, hogy az iskola nem tudja tanulóit felkészíteni az emelt szintű érettségire – mondta el a Kisalföldnek dr. Tóth Tiborné dr. igazgató. – Iskolánk volt az első, amely már 1996-ban a tervezés szintjén felvázolta a kétszintű érettségit, amit aztán a minisztérium minden középfokú intézménybe el juttatott.

A tervezetben a tantervet és a követelményrendszert is kidolgoztuk. A gimnáziumban már tíz éve működik a fakultációs rendszer, amit 2000-ben újítottunk meg, így a diákok tantárgyi programmal és tanárral együtt választhatnak maguknak fakultációs tárgyat.

„A kétszintű érettségire való felkészítés fakultációs rendszerben már évek óta működik, a jogszabály életbe lépésével csupán ez a gyakorlat legalizálódik." dr. Tóth Tiborné dr. – Mivel egy évfolyamon több osztályunk is van, így minden tantárgyból tudunk felkészítő csoportot indítani. Több éve együttműködünk a piarista gimnáziummal, így velük közösen is indítunk majd felkészítő csoportot bizonyos tárgyakból.

Igény esetén közös csoportok

Farkas István igazgató szerint a piarista gimnázium tanulóinak sem kell tartaniuk attól, hogy iskolájuk nem tudja biztosítani számukra az emelt szintű felkészítést.

– Az Oktatási Minisztérium egyházi iskolákért felelős titkárságának vezetőjeként első kézből értesülök a követelményrend szerről, így azt a mi gimnáziumunkban időben bevezethetjük. Mivel csupán egyetlen tizenkettedik évfolyamos csoportunk van, kevés jelentkező esetén közös képzést indítunk a Kossuth-gimnáziummal, így biztosított minden tárgyból az emelt szintű felkészítés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészséges megszállottság

A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesületet tíz évvel ezelőtt alapították. A természeti környezet… Tovább olvasom