Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Erény, bölcsesség, alázat

Lébényben az államalapító szent király napját egyéni és nemzeti létünk születésnapjának, az „alapok ünnepének” nevezte Gőgh Tibor plébános az Árpád-kori templom kenyérszentelő szentmiséjén.
Augusztus 20-án a lébényi ünnepség fő szónoka Áder János, a térség országgyűlési képviselője volt. A nagyközség ez évi a „Közjó szolgálatáért" díját Borka Ferenc tanár-karnagy érdemelte ki. Mosonban, Szent István szobra tövében Kovács Gergely, a város alpolgármestere idézte föl István király művének értékeit.

„ Nincs kétféle, magán- és közerkölcs, és István kora óta világos a különbség az önbecsülés és az önfeladás, valamint a felemelkedés és lecsúszás erőinek gondolkodásmódja között. Az előbbiek logikája azt sugallja, hogy van értelme az erőfeszítésnek."

Áder János kalandos történelmünk kalandos ünnepének nevezte augusztus 20-át, mivel a szocializmus évtizedeiben az ünnep lényegét is ki akarták lúgozni. Ennek Szent István napja csendesen ellenállt. Ma is azt jelenti, mint korábban: a nemzet nem valamiféle tartalmatlan, ködös fogalom, hanem családjaink, hagyományaink, közösségeink munkájából és szeretetéből épülő valóság. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: István király nyomán ma is az erény, a bölcsesség, a bátorság és az alázat emel föl, nem pedig a gőg. Mint mondta, a nemzet szeretetből és összefogásból épül, és csak rajtunk múlik, hogy megint létesüljenek új munkahelyek, gyarapodjanak a családok és erősödjék a forint, s ne kelljen azt hallgatni, hogy mire miért nincsen pénz.

Az újracsatlakozás esélye

Mosonban Butsy Lajos plébános szentelte meg az új kenyeret. Ünnepi beszédében Kovács Gergely alpolgármester István erényei között a toleranciát, a belátást és realitásérzéket emelte ki. Szavai szerint jövő évi európai újracsatlakozásunk és közös munkánk sikerrel kecsegtet a magyarság számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robogós járőr cirkál a városban

Sok szabálytalankodó autósnak okozott meglepetést és egyben bosszúságot a Mosonmagyaróvár… Tovább olvasom