Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Erdők sarjadtak már a Duna-mederben

Az idei vízgazdálkodási tapasztalatokról esett szó csütörtökön Lipóton. A konferencián a szigetközi szakaszmérnökség egy önkormányzatok számára összeállított vízügyi kézikönyvet is átadott. Az előadáson a jövőbeni tervekről és a megvalósult vízpótlásokról is szó esett.
illusztráció
Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szigetközi szakaszmérnöke, Kertész József az idei tapasztalatokról és a térség vízellátását mutató kettősségről beszélt a fórumon. Mint elmondta: a tavalyi árvizes év után idén inkább aszályokról beszélhetünk, ám a megvalósult rehabilitációk nyomán jó néhány olyan holtágat – például a lipóti Holt-Dunát – sikerült kialakítani, ahol szinte állandó vízszintet tudnak tartani. Akadnak azonban olyan részek, ahol jelenleg katasztrofális a helyzet.

Dúsabb növényzet

Kedvezőtlen folyamatok játszódtak le az Öreg-Duna medrében Dunakiliti és Ásványráró között. Egyre több a benőtt szakasz, szinte erdők sarjadtak ki a meder helyén, sok hordalék rakódott le ezen a területen. Ez egy árvíznél – a meder lassú levezetése miatt – nagy gondokat okozhat. A megoldást az Öreg-Duna ökológiai célú szabályozása és vízpótlása jelentené.

A hullámtéri mellékágrendszer alsó szakaszán (Ásványráró alatt) kisvizes időszakban a kiszáradás jelei észlelhetők. Itt a hullámtéri vízpótlást ki kellene terjeszteni egészen Vámosszabadiig, az ásványrárói Árvai-torkolatot le kellene zárni. A mentett oldal alsó-szigetközi részén az aszály pusztított, a kiszáradt holtágak miatt halpusztulás is előfordult. Erre megoldást a mentett oldali vízpótló rendszer térbeli kiterjesztése jelent majd.

Meg kell emelni a vízszintet

Kertész József kiemelte: a Mosoni-Duna torkolatához műtárgy megépítése szükséges, mely a vízszint emelését biztosítaná. Sajnos a Lajtáról is kedvezőtlen képet festett a szakaszmérnök. Mint elmondta, az ausztriai részen szinte teljesen kihasznált a folyó, s így alig érkezik be víz az országhatáron.

Sikeres rehabilitáció

Pozitívumként bemutatták azokat a vizes élőhelyeket, melyeket sikerült rehabilitálni. A Mosoni-Duna felső szigetközi részén kedvezőek a vízi állapotok, a mentett oldali vízpótló rendszer, a Zátonyi-Duna az ökológiai viszonyoknak is megfelel. A püski Nováki-csatorna is vízzel teli. Ideális képet mutat a Gombócos–Bár–Duna-csatorna és a belterületi rehabilitáció is elkészült Kisbodakon. Ezek is azt mutatják, hogy a példa adott, csak további pénzügyi források szükségesek a rehabilitációs munkák folytatásához. A fórumon az önkormányzatok megjelent képviselői átvehették a települések számára összeállított, hasznos információkat tartalmazó vízügyi kézikönyvet.

Kapcsolódó cikkek >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diszkó lesz a Malomból

Mosonmagyaróvár egyik városképileg meghatározó épületében, az egykori Malom vendéglőben a napokban… Tovább olvasom