Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Épülőben Rajkán Pozsony kertvárosa

Rajka - Negyvennyolc lakásos társasház építését kezdik el még idén Rajkán, melyre több mint száz szlovák jelentkező van. Az ingatlanközvetítő szerint Pozsony kisebb szatellitvárosa is kialakulhat itt. Összeérhet Rajka és Oroszvár.

Évente 30–40 százalékkal nőnek az ingatlanárak Rajkán, ám a Pozsonyban dolgozó szlovákok számára így is megéri kiköltözni: a három kilométerre fekvő Rusovcén (Oroszváron) ugyanis az építési telek hétszer annyiba kerül. Mikulas Rusó, egy szlovákiai ingatlanközvetítő cég – mely Rajkán bérel irodát – vezetőjével készített interjúnkból kiderül: néhány év múlva akár „összeérhet" a magyar és a szlovák település.

– A Kisalföldben folyamatosan beszámoltunk arról, hogy a pozsonyi értelmiség ingatlanfelvásárlásba kezdett Rajkán. Legutóbb a Duna utca mögött 52 építési telket alakított ki az önkormányzat. Vannak-e újabb tervek?

– Először is: nemcsak Rajkán, hanem Bezenyén, Dunakilitin, Feketeerdőn, Dunaszigeten, Levélen és Hegyeshalomban is kelendőek a szlovák vásárlók számára az ingatlanok – kezdte Mikulas Rusó. – Mi három éve kezdtük a határszéli településen a közvetítést. A legújabb tervünk egy háromszor tizenhat lakásos társasház a falu Pozsony felőli végében – folytatta Mikulas Rusó, a szlovákiai ingatlanközvetítő cég vezetője. A tervek készen vannak, több mint száz érdeklődő van a lakásokra. Két társasház területét az önkormányzattól vásároltuk, egyet egy magánbirtokostól. Több befektetni szándékozó licitált e területre, ám mi kínáltuk érte a legmagasabb árat. Harmincmillió forintot fizettünk érte, s még idén szeretnénk elkezdeni az alapozást.

– Az érdeklődés fokozódhat a schengeni csatlakozással?


– Szerintem igen. Eddig a bátrabbak költöztek ide, akik bíztak benne, hamarosan megnyílnak a határok. Jövőre a kevésbé merészek is vehetnek majd házat a magyar oldalon. A politikai szóváltások eddig elbizonytalanították őket, attól féltek, nem nyitják meg a határokat.

– A szlovák vásárlók önerőből képesek megvenni az ingatlanokat?


– Sokan vesznek fel mosonmagyaróvári bankoktól hitelt: használt házakra általában 50–75 százalékos kölcsönt igényelnek.

– Mennyibe kerülnek majd a társasházban a lakások?


– Előzetesen úgy tűnik, 250–260 ezer forint lesz négyzetmétere: 27 és 150 négyzetméter közötti lakások épülnek. Magam sem gondoltam volna, hogy ekkora igény lesz rá, ráadásul a magyar bankoknál erre akár 20 százalékos önerő elég a hitelfelvételhez.

– A rajkai önkormányzattal milyen a kapcsolatuk?


– Úgy érzem, ezen társasházi projekt kapcsán jobb lett a viszonyunk. Próbálunk segíteni, a falunak is hasznára válnánk. Támogatjuk a focicsapatot, a falunapot, a faluszépítő egyesületet. Már útépítésekről és fejlesztésekről is tárgyaltunk.

– Azokkal a szlovák családokkal is tartják a kapcsolatot, akiknek közvetítettek?


– Közülük jó néhányan nem beszélik a nyelvet, emiatt segítségre szorulnak. Intézzük a villany-, gáz-, vízátíratást: aki rajtunk keresztül vásárol házat, bejelentkezik. Annál is inkább, mivel az önkormányzat a bejelentés nélküli házakra ingatlanadót vetett ki.

– Az óvoda, iskola kérdése sarkalatos pont...


– A korábbi polgármester már két éve felajánlotta, hogy egy szlovák csoport is indulhatna az óvodában: ennek vezetésére egy itteni szlovák óvónő vállalkozna. Jó példa: az otthon szlovákul beszélő tanár apa, s a gyermekéhez angolul szóló orvos anya a rajkai óvodába íratta gyermekét, hogy magyarul is tanuljon.

– Az ingatlanközvetítés mellett ráépülhet-e más területen is a piac a szlovák beköltözőkre?


– Az egyik szlovák család már élelmiszerboltot nyitott Rajkán, s kereskedelmi téren vannak még lehetőségek. Reméljük, hamarosan egy autóbusz-vállalkozás is lát fantáziát az ingáztatásban, most ugyanis naponta mindössze két busz és három vonatjárat megy Pozsonyba.

– A határszéli magyar települések valóban lehetnek-e úgynevezett szatellitvárosai Pozsonynak?


– Valószínű. Minden attól függ, milyen gyorsan nőnek az ingatlanárak. Ha nem emelkednek drámaian, akkor akár 3–4 éven belül mindez megtörténhet. Ha a mostani évi 30–40 százalékos drágulás megmarad, akkor akár másfél évtizedig is eltarthat.

– 30–40 százalékot
mondott?

– Igen. Amikor idejöttem néhány éve, az építési telek ára négyzetméterenként kétezer forint volt. Most 7500 körül van, de „ment már el" tízezerért is. Jelenleg a magyar tulajdonosnak megéri eladni, hisz egy használt rajkai lakás árából újat vesz Mosonmagyaróváron, bebútorozza, s még pénze is marad. Viszont a Pozsony közelségét szerető szlováknak is megéri ezeket a házakat megvenni, ugyanis a szomszédos Oroszváron több mint hétszer annyiba kerül a telek, mint három és fél kilométerrel arrébb, a határ túloldalán. Pozsonyban négyzetméterenként 46 ezer korona alatt nem találni lakást.

– Lehet, hogy hamarosan „összeér" Oroszvár és Rajka?


– Előfordulhat. Minden azon múlik, hogy az önkormányzatok meddig „nyújtják" a rendezési tervet. Annyi bizonyos: a telekárakat illetően Oroszvár és Rajka között csökkenni fog a különbség.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt helyett húsz rendőr a kisvárosban

Jánossomorja - A megszokottól eltérően Jánossomorja önkormányzata a Körzeti Általános Iskolában… Tovább olvasom