Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Épül az út a kompkikötőhöz

Már elkezdődött az útépítés Dunaremetén és Lipóton is azokon a szakaszokon, melyek a várhatóan jövő év nyarától induló, Bős és Dunaremete között közlekedő kompjárathoz vezetnek.
Jövő nyáron indulhat a kompjárat Bős és Dunaremete között, mi-
után a 3,2 millió eurós magyar–szlovák közös projekt hazai oldalon állami segítséget kapott. Már megtörtént az első tényleges „kapavágás" is. A két szigetközi kistelepülésen ugyanis a napokban elkezdődött a komphoz vezető utak kialakítása. A szlovák fél (Bős és Nagyszombat megye) lépéselőnyben van, hiszen ott már elkészült a kerékpárút. Míg északi szomszédunknál a már említett bicikliút mellett rámpát és fogadóépületet készítenek még, addig a magyar oldalon Dunaremetén és Lipóton aszfaltos utat fektetnek le a Dunáig. Előbbinél létrehoznak egy kikötőépületet, a két település között felújítják a töltést.

Útépítéssel indult a régóta húzódó kompprojekt. A felvételen éppen
Útépítéssel indult a régóta húzódó kompprojekt. A felvételen éppen

– Másfél éve elindíthattuk volna a közbeszerzést, ám akadályt jelentett, hogy a pályázatunk utófinanszírozott. A közel 450 millió forint biztosítása a mintegy 27 millió forintos éves költségvetésű Dunaremete és a 100 milliós éves büdzséjű Lipót számára erőn felüli vállalás lett volna. Ha fedezetet is tudtunk volna felmutatni egy esetleges hitelfelvételhez, a kamatok megfizetése túl nagy terhet jelentett volna számunkra, ami akár a beruházást is meghiúsíthatta volna. Nagy örömünkre ez a fejlesztés kiemelt projekt lett, így állami segítséget kaptunk. A tárgyalások értelmében két részletben valósítjuk meg a beruházást – mutatott rá a megoldásra Tóth József Péter lipóti településvezető.

A tervek szerint a komp jövő év nyarán tehetné meg első útját Bős és Dunaremete között. A hajót Lipót fogja üzemeltetni. Marovics Géza dunaremetei polgármester szerint ároktisztítással kezdődött a hajóállomási útépítés, és várhatóan egy hónap alatt végezhetnek vele. Késő ősszel – alacsony vízállásnál – indulhat a rámpák kialakítása. A dunaremetei fogadóépület kivitelezésére a későbbiekben írnak ki közbeszerzést. A dunaremetei faluvezető szerint márciusban kezdődhet el az építkezés, melynek során egy száz négyzetméteres, akadálymentesített épületet emelnek (napkollektorokkal, szélturbinával). A hajót a közbeszerzésen nyertes bajai cég gyártja.

Dunaremetének 9,8 millió forintos önrészt, Lipótnak 11,3 millió forintot kell hozzáadnia a projekthez. Marovics Géza elmondta: a község már korábban tartalékolt a beruházásra, a befolyt adókból és egy telek értékesítéséből fizetik ki a rájuk eső önrészt.

Kerékpáros turistákra számítanak elsősorban a komp fedélzetén, illetve a termálfürdő vendégeire. Fakultatív programok is megvalósulhatnak a vízi járművön: a dunai hajókázástól akár rendezvények megszervezéséig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taxival, vonattal vagy akár gyalog mennének Ausztriába

Az elmúlt másfél hónapban 22 olyan fiatalkorút állítottak meg a mosonmagyaróvári határrendészek,… Tovább olvasom