Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Épül a harmadik erőmű

Háromszázmillió forintból épül a harmadik szélkerék Mosonszolnok határában. A már meglévő két erőmű mellé.
Újabb széltorony építési munkálatai folynak Mosonszolnokon. A már meglévő két erőmű mellé, az eredetileg önkormányzati beruházásként tervezett munkálatokat folytatva, egy győri cég emeli a harmadik szélkereket. A megyében elsőként Mosonszolnokon építettek szélkereket még 2002 decemberében: akkor a tervezett három monstrumból kettőt állítottak fel, az önkormányzat tulajdonában lévő, engedélyekkel rendelkező harmadik akkor anyagiak hiányában nem épült meg. Török Sándor mosonszolnoki polgármester elmondta: saját szélkerekükre uniós pályázaton szerettek volna pénzt nyerni, ám erre nem kapták meg a lehetőséget. Akkor a szemközti, újrónafői beruházást támogatták brüsszeli forrásból.

Nagyobb szélprojektben dolgoznak

– Több variációt is kidolgoztunk, hogy ne akadjon el a beruházás – kezdte. – Szóba került, hogy önerőből megoldjuk a felépítést, ám abban az időben épült a sportcsarnokunk is, így erre nem volt lehetőség. A banki kölcsön felvétele pedig elvitte volna a hasznot. Végül az építési engedéllyel rendelkező projektet eladtuk egy győri vállalkozásnak. Úgy tudom, azóta ők is a pályázati lehetőségeket kutatták, nemrégiben pedig megkezdődött a harmadik létesítmény földbeli betonozása. Az újabb szélkerék a másik két torony mellé épülhet. Az eladásból származó bevételt egy nagyobb szélprojekt tervezésére és engedélyeinek beszerzésére fordítottuk. Már az építési engedélyek is a kezünkben vannak, most a csatlakozási kérelmet adtuk be – mondta Török Sándor.

Október végéig készül

A harmadik szélkeréknek október végéig kell elkészülnie, s közel háromszázmillió forintból épül.
A 0,8 megawattot termelő torony költségvetésének 80 százaléka (900 ezer euró, vagyis 234 millió forint) a vállalkozás önrésze, öt százaléka (56 ezer euró, átszámítva 14,6 millió forint) hazai támogatás, míg 15 százaléka (168 ezer euró, vagyis 43,8 millió forint) uniós pályázaton nyert összeg.

Megújuló energiával az iskolában is

Mosonszolnokon bő egy éve nap- és fénykollektorokat szereltek a helyi óvoda és iskola tetőzetére: terveik szerint egy energiaforrás-centrumot építenek ki. A konyhai meleg vizet és egy csoportszoba fűtését is megújuló energiából biztosítják az áramtermelés mellett. 2005 tavaszán nemzetközi alternatív energiával kapcsolatos konferenciának is helyet adott a település Energia Napok néven.

Tervek Jánossomorján is

Jánossomorján továbbra sincs változás a helyi erőműpark ügyében. Az először egy szélkerekes indulással tervezett, majd később újabb öt toronnyal bővülő – egyenként 1,8 megawatt energiát termelő – jánossomorjai parknál már közel egy éve húzódik a hatósági engedélyek beszerzése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefontolvajok szervezett bűnbandája

Az elmúlt év decemberétől igen elszaporodtak a mosonmagyaróvári oktatási intézmények tornatermi öltözőiben a mobiltelefon-lopások. Február elejéig összesen mintegy húsz ilyen lopást jelentettek a rendőrségnek. Az esetek többségében tanítási időn kívül, a délutáni órákban dolgoztak az öltözői „szarkák”. Tovább olvasom