Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Építési telkek lesznek a húsüzem helyén

Felosztják az egykori mosoni húsüzem területét és ott építési telkeket alakítanak ki. A változtatással az Enge utcát is megnyitják majd a Vilmosrév utca felé, ezzel az ott lévő telkek felértékelődnek.
Az 1851-ben alapított mosoni húsüzem egészen 2011-ig működött. A tulajdonos akkor zárta be a mosonmagyaróvári szárazáruüzemet, ezzel a gyár kilencvenkilenc munkása veszítette el állását. A telephely azóta kihasználatlanul áll.

A tulajdonos már akkor kezdeményezte a területre vonatkozó szabályozás módosításának megindítását, azazhogy a gyár lebontását követően építési telkeket alakíthassanak ki a területen. Az önkormányzat érdekével egyező változtatást a képviselő-testület támogatta, az eljárás azonban a tulajdonos visszalépése miatt nem indult el.

Az elmúlt időszakban az önkormányzat lépéseket tett az ingatlan megszerzésére. A bizonytalanság miatt változtatási tilalmat is elrendeltek tavaly, hogy ne lehessen az ingatlant a jelenlegi besorolás szerint – ami gazdasági terület – újrahasznosítani. Mára bizonyossá vált, hogy a telephely az önkormányzat tulajdonába kerül, így megvalósíthatók a mosoni városrész fejlődését – a tömb rehabilitációját – előirányzó fejlesztések. Ennek első lépéseként a testület most meghozott döntésével elindítják azt a folyamatot, amivel módosítják az Enge utca nyomvonalát, a területen kialakuló ingatlanokat pedig a gazdasági övezet helyett olyan építési övezetbe sorolják, ami lehetővé teszi a lakáscélú és intézményi hasznosítást.

Az egykori húsüzem évek óta kihasználatlanul áll, az épületek lebontása után társasházak épülhetnek majd a területen.
Az egykori húsüzem évek óta kihasználatlanul áll, az épületek lebontása után társasházak épülhetnek majd a területen.

Alapvetően az Enge utca nyomvonalát kell módosítani, hogy az egész – a Szent István király út és az Aranyossziget utca közötti – tömb feltárható legyen. Az utat korábban „kikanyarították" az Aranyossziget utcára, hogy ne vágja ketté az üzemi területet. Ezt kell egyenesen továbbvezetni a Vilmosrév utcáig. A másik lényegi változtatás a gazdasági építési övezet megszüntetése. Az üzemi épületek elbontását követően lehetőség lesz a mintegy nyolcezer négyzetméteres ingatlan feldarabolására.

A környezethez illeszkedve az Aranyossziget utca felőli oldalon kisvárosi lakó-építési övezet kijelölését tervezi az önkormányzat. Itt társasházak épülhetnek akár zártsorúan, akár szabadonálló módon. A tervek szerint a telek középső részén lehet ugyanez a beépítés vagy kerülhet településközpont vegyes övezetbe. A Szent István utca felőli irodaépület megmaradna, ennek gépjárművel való megközelítését az Enge utca felől biztosítják majd.

Az Enge utca megnyitásával nem csak ennek a területnek a hasznosítása oldódik meg. Több önkormányzati ingatlan – köztük az egykori Korona Szálló hátsó telke is – feltárható lesz, amelyek további beépíthető területet jelentenek. Az út teljes kialakításához még három ingatlanból kell területet megszereznie az önkormányzatnak. Ez a tulajdonosok érdeke is, hiszen ott szintén önállóan kialakítható és beépíthető ingatlanok keletkeznek, emellett számos hátsó udvar is felértékelődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer fogyasztónál nem volt áram Mosonmagyaróvár térségében

A műszaki hiba mintegy 2600 fogyasztót érintett szerda délelőtt. Tovább olvasom