Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Engedélyre várva: csúszik a kerékpárút átadása

Az eredeti tervek szerint e hét végére adta volna át a kivitelezést elnyerő magyar konzorcium a Papréttől a szlovák országhatárig elérő kerékpárútszakaszt, mely a határon túl Oroszvárig épült ki.
Közel 2,2 millió euróból (mintegy 630 millió forintból) épül meg Papréttől a szlovák országhatárig, innen Dunacsúny és Oroszvár felé a régóta tervezett kerékpárút. A Lajta-parti várostól Paprétig már korábban megépült egy szakasz, a folytatásra egészen idén tavaszig kellett várni. Három sikertelen pályázat után tudott a négy település – két magyar és két szlovák község – ugyanis támogatást szerezni. Így a magyar szakaszon Papréttől 8,7 kilométer, szlovák oldalon 7,6 kilométer aszfaltcsíkot fektettek le – fektetnek le.

Még egy mintegy négyszáz méteres szakasz aszfaltozása várat magára Paprét és Bezenye között. Utóbbi településen egy híd is készült.
Még egy mintegy négyszáz méteres szakasz aszfaltozása várat magára Paprét és Bezenye között. Utóbbi településen egy híd is készült.

Az építkezés magyar oldalon a nyertes kivitelező konzorciummal kötött szerződés szerint e hét végén zárult volna. Úgy tűnik, szerződésmódosításra lesz szükség. Egy mintegy százötven méteres szakaszon ugyanis egy erdősáv keresztezi még az utat, ahol egyelőre az aszfaltcsík helyett fák állnak és még egy kapavágás sem történt. Az erdősáv előtt és után is közvetlenül elkészült az út alapozása, ám még itt is várat magára az aszfaltozás. A miértekről kérdeztük az illetékeseket.
– Az érintett erdősáv magyar állami tulajdonban van és a Lajta–Hanság Zrt. kezelésében. Már 2007-ben, a pályázat elkészítésekor beadtuk kérelmünket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, engedélyt innen nem kaptunk. Közben a vagyonkezelő átalakítását követően a Nemzeti Földalaphoz került át az említett terület. Jelentős összegeket költöttünk az engedélyeztetésre, melyet tavaly novemberben újból benyújtottunk – tudjuk meg dr. Horváth Szabolcstól, a vezető partnerséget vállaló Bezenye jegyzőjétől.

Lőkös Zoltán a kivitelező konzorcium – melyet megyénkbeli vállalkozók alkotnak – részéről arról beszélt, hogy már közel állnak a megoldáshoz: a Nemzeti Földalap engedélye megérkezett, a fakivágást a terület kezelőjének, a Lajta–Hanság Zrt.-nek is engedélyeztetnie kell és neki is kell elvégeztetnie.

– Mi nem vágattathatjuk ki a fákat, csak a terület kezelője. Arra várunk, hogy ez megtörténjen. Ezt követően kezdődhet el a tuskótlanítás, feltöltés, készülhet el az útalap, majd végül az aszfaltozás ezen a szakaszon – tájékoztatott Lőkös Zoltán, aki azt is hozzáfűzte, hogy az ésszerűség azt kívánta, hogy a még fákkal borított területet együtt aszfaltozzák le az ide befutó és innen kifutó útcsíkkal. Azaz mintegy négyszáz méternyi kerékpárútszakaszra csak később kerülhet aszfaltréteg.

Mindeközben a további szakaszokon az utolsó simításokat végzik: bizonyos részeken az aszfalt helyett térkővel díszített úton haladhatnak a biciklisek. Rajkán és Bezenyén is egy-egy kerékpáros-pihenőt alakítottak ki. Utóbbin egy híd is épült. Az év végéig – amikor a projekt zárul – mindenképpen készen kell állnia a biztonságos közlekedést szolgáló kerékpárútnak. A projekt résztvevői a turizmus fellendülésére számítanak.

„Rendezni kell a Dózsa utca forgalmát." Rajkán tulajdonképpen átadásra kész a kerékpárút, a Dózsa György utca forgalmát azonban rendezni kell a forgalomba helyezés előtt. A kerékpárút ezen a szakaszon balesetveszélyes ebben a formában, kétszáz méteren az ingatlanok tulajdonosai nem tudnak megállni a kapu előtt – hangsúlyozta Kiss Vince rajkai polgármester.

Olvasóink írták

  • 2. Andreas72 2012. szeptember 05. 09:34
    „Rajkán a faluban lévő kerékpárút a legjobb.Akik erre rábólintottak látták egyáltalán a terveket?!!!:(”
  • 1. miracle 2012. szeptember 04. 10:41
    „5 évig kotlottak az engedélyen, gratula.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 fesztiválozónál találtak drogot Rajkán - fotók

Egy kiló mariuhána került elő, de a rendőrök ittas vezetőket is fogtak. Tovább olvasom