Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Engedély nélküli zsilipnyitás

Mintegy 16 kilométeres szakaszon tűnt el a víz az egyik Lajta-ágból, miután Márialigeten a vízi erőmű osztrák tulajdonosa önhatalmúlag megnyitotta a zsilipet. A horgászok szerint a százmillió forintot is elérheti a kár és hígítatlan szennyvíz kerülhet a Mosoni-Dunába.

A környékbeli horgászok kétségbeesve futottak össze kedden este, miután szinte teljes egészében eltűnt a víz a Lajta jobb parti csatornájából. Az ág Hegyeshalomnál, az országhatártól néhány száz méterre csatlakozik le a főmederből. A csatornát már hosszú ideje két szivornya táplálja, így alacsony vízállás esetén is folyamatosan biztosított a szükséges mennyiség.

– Márialiget térségében üzemel egy kis vízi erőmű, amit évekkel ezelőtt egy osztrák férfi vásárolt meg – mondta el dr. Késmárki István, a megyei horgászszövetség alelnöke. – A turbinák megfelelő működése miatt az osztrák tulajdonos több alkalommal elterelte már kisebb mértékben a folyó vizét, ám ekkora kárt ez idáig még nem okozott.

– Többször érdeklődtünk már az erőmű tulajdonosával kötött szerződések iránt, ám minden fórumon kizárólag annyit sikerült megtudnunk, hogy az osztrák hosszú távon jogosult a vízhasználatra, szerződést azonban nem láttunk, s azt sem tudjuk, kivel kötötte és mit tartalmaz valójában – mondta el az esettel kapcsolatban a Kisalföldnek dr. Késmárki István, a megyei horgászszövetség alelnöke.

Halpusztulás, vízszennyezés

– Úgy tudjuk, hogy az erőműben turbinákat akar cserélni, amihez száraz meder szükséges. Erre azonban nem kapott engedélyt, ám ennek ellenére kedden délután teljesen kinyitotta a zsilipet, így a Lajta medréből mintegy két kilométeres szakaszon szinte teljesen elfolyt a víz a bal parti csatornába.

– A szivornyák szárazra kerültek, így a jobb parti csatorna is szinte teljesen kiszáradt. Ez a probléma közel ezernyolcszáz horgászt érint a környéken és ha még néhány napig marad ez az állapot, akár a 100 millió forintot is elérheti a keletkező kár. A tulajdonos szerint a turbinacsere akár két hónapig is eltarthat, így attól tartunk, hogy visszafordíthatatlan károk keletkeznek az élővilágban. Mindezen túl ebből a csatornából történik az öblítővíz-kivétel a mosonmagyaróvári szennyvíztelepen. A vízhiány miatt jelentős mennyiségű szennyvíz juthat hígítatlanul a Mosoni-Dunába – állítja dr. Késmárki István.

Több mázsa telepítés elúszott

– A jobb parti csatorna mellett a Lajta-mederben is hatalmas kár érte a horgászokat – vette át a szót Fekete Tamás, a Hegyeshalmi Vasutas Horgászegyesület elnöke. Az erőmű felett mintegy két kilométeres szakaszon felduzzasztott vízben az egyesületek rengeteg halat telepítettek az elmúlt években. A zsilip kinyitásával többmázsányi azonnal leúszott. Ausztriában volt egy nagyobb szennyezés 1999-ben a Lajtán. Akkor a halállomány szinte teljesen elpusztult, mostanra kezdett helyreállni a rend, ám ezzel a meggondolatlan cselekedettel újabb évekre ment itt tönkre a vízi élővilág.

– Amikor néhány hete tudomást szereztünk arról, hogy az osztrák tulajdonos mire készül, próbáltunk egyeztetni vele az ügyben. P azonban úgy gondolta és ennek hangot is adott, hogy a horgászok érdeke, hogy elegendő víz legyen a mederben. Ezért azt tanácsolta, hogy a saját költségünkre építsünk egy gátat az erőmű előtt, így nekünk vizünk lesz, neki meg száraz meder.

– Ez idáig semmiféle engedélynek és ilyen jellegű kérelemnek a nyomát nem találtuk – mondta el lapuknak Gratzl Ervin, az Észak-dunántúli Vízügyi Felügyelet főtanácsosa, aki tegnap a helyszínen személyesen győződött meg a történtekről. A jogszabály szerint az erőmű tulajdonosa ugyan kezelheti az érintett zsilipet, ám erről naplót kell vezetnie és minden beavatkozást jelentenie. Az üzemeltetési szabályzat szerint minden, a turbinacsere is engedélyköteles, ám ezt nem tudták bemutatni.

A tapasztalatok alapján azonnali hatállyal kötelezést adunk ki a tulajdonosnak, hogy hagyjon fel a munkával és állítsa vissza a normális állapotot. Amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy végrehajtási bírságot szabhatunk ki rá. A tulajdonosnak a szükséges és jóváhagyott tervek birtokában kell majd kérelmeznie az engedélyt – tájékoztatott a főtanácsos.

Sem építési napló, sem iratok

Ottjártunkkor az erőműnél már több osztrák rendszámú teherautó és munkagép állt, bent pedig már nagy erőkkel folyt a munka. Az osztrák tulajdonos fia csupán annyit volt hajlandó mondani, hogy álljunk öt méterrel távolabb, mert ez a magánterületük. A vízügyi felügyelet főtanácsosával azonban kénytelen volt szóba állni, ám a bent zajló munkákról nem tudott építési naplót, sem engedélyeket mutatni.

Kiérkezésünkkor még szinte száraz lábbal átkelhettünk volna az érintett szakaszon a Lajta medrében. Vélhetően a tulajdonosnak feltűnt az „idegenek" megjelenése a környéken, így alig tíz percen belül már újra csörgedezett a víz a mederben, alig fél óra elteltével pedig már közel egy méter magasan állt – igaz, normális esetben itt három méter körüli a vízszint.

Segíti a vízügy a visszaduzzasztást

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a Kisalföldnek elmondta: a helyi horgászok jelezték, hogy gondok adódtak a duzzasztómű kezelésével. Az igazgatóság felvette a kapcsolatot az erőmű osztrák tulajdonosával, aki megértette, hogy hibázott és megkezdte az eredeti állapot visszaállítását. Ígéretet tett továbbá arra is, hogy beszerzi a szükséges engedélyeket és ezek birtokában és előírásai alapján végzi el a munkát. Az igazgatóság szaktanáccsal segíti a tulajdonost a visszaduzzasztásban, nehogy ennek következtében a folyó más szakaszain keletkezzenek problémák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztulóban Lucsony legkorábbi épülete

Egy éve porlik, pusztul Mosonmagyaróváron a Lucsony utca első épülettömbje. Önkormányzatiból egy éve… Tovább olvasom