Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Engedély nélkül csatlakoznak

Mosonmagyaróvár - A tapasztalatok szerint az újonnan épült lakóházak többségénél a tulajdonosok nem engedélyeztetik az ingatlan közútcsatlakozását, és az árkok betemetésével oldják meg ezt a kérdést. Az önkormányzat most felülvizsgálja a várost.

A mostanában egyre gyakoribb viharok és nagyobb esőzések után folyamatosan érkeznek a bejelentések a mosonmagyaróvári városházára elöntött pincékről és az úton álló hatalmas vízről. A hirtelen lehulló csapadék ugyanis több esetben nem tud elfolyni, mivel számos utcában a lakóházak előtt a csapadékvíz-elvezető árkokat betemették, azokat kocsibeállónak használják. A rengeteg probléma miatt a városfejlesztési és -fenntartási osztály munkatársai most végigjárják a várost és az érintett lakókkal közösen keresnek megoldást a csapadékvíz-elvezetésre.

Lőpor utca: A napokban kezdődő útépítésnél itt már zárt rendszerben oldják meg a vízelvezetést, árokra így nem lesz szükség.
Lőpor utca: A napokban kezdődő útépítésnél itt már zárt rendszerben oldják meg a vízelvezetést, árokra így nem lesz szükség.

– A legnagyobb probléma, hogy a város lakóterületeinek fejlesztése közlekedési szempontból eddig koordinálatlan volt – mondta el lapunknak Kalincsák István osztályvezető. Az ingatlantulajdonosok egy joghézagot használtak ki, az újonnan épült házakhoz ugyanis a használatbavételi engedély mellett közút-csatlakozási engedélyeztetést is előír a jogszabály. Míg az előbbit az építési iroda adja ki, addig a közút-csatlakozási engedély ügyében a városfejlesztési és -fenntartási osztály az illetékes. A szabályozás szerint az építési irodának csak akkor kell megkeresnie az osztályt ez ügyben, ha az adott ingatlanon valamiféle szolgáltatás, üzlet is működik majd. Csupán lakóházaknál ezt az engedélyt a tulajdonosnak kell kérnie. Azonban miután ez nem feltétele a használatbavételi engedélynek, a lakók ezt a joghézagot kihasználva az esetek többségében „elfelejtik" engedélyeztetni a közúti csatlakozást. Az osztályvezető szerint ez mára oda vezetett, hogy egy-egy nagyobb esőzés után pincéket és utcákat önt el a víz, mivel a tulajdonosok az árkok betemetésével oldották meg a közútcsatlakozást, illetve a parkolóhelyeket is így alakították ki.

Kalincsák István elmondta: az osztály munkatársai a közeljövőben felülvizsgálják a várost ebben a tekintetben és a lakókkal közösen találnak megoldást a vízelvezetésre úgy, hogy a közútcsatlakozás és a gépkocsibeállók is megmaradhassanak. Az osztály a szükséges szakmai segítséget megadja, ám a kivitelezés költségeit az ingatlanok tulajdonosainak kell fedezni. Az új lakóutca-építéseknél egyébként már a tervezéskor előtérbe kerül ez a szempont is. Jó példája ennek a Lőpor utca, ahol a napokban kezdik a kivitelezést, és ahol már zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetést építenek ki.

Olvasóink írták

 • 7. dinó 2008. augusztus 12. 20:47
  „Pffff...........................Te hol élsz?????????????”
 • 6. mérleg49 2008. augusztus 09. 20:29
  „Nagyon örülök a hírnek, ami szerint bejárást végeznek,mert nagyon remélem, hogy feltünnek a mély gödrök is az utcákon. Itt többször kellene menniük és belátnák hogy be kell temetni a gödröket.Addig nem intézkednek még komolyabb baj nem történik. Ez különösen jellemző a Lajta-lakókertre.Kérjük mielőbbi intézkedést!”
 • 5. pfff 2008. augusztus 08. 12:31
  „Sok nagyokos tulaj...
  Akkor obégatnak, ha beáznak, meg ha árkot raknak a portájuk elé, de ha a parkolásukról van szó, akkor inkább betemetik az árkot, ami mellesleg nem az ő tulajdonukban lévő területen van. Legalább egy védőcsövet dobnának le, hogy elfolyjon a csapadék.pfff

  gerki
  Ne keverj ide olyan dolgokat, ami nem tartozik ide, és látszólag fogalmad sincs. Az önkormányzat nem fogja kifizetni a légvezeték hálózat átépítését, csak abban az esetben, ha az a saját érdekében lenne. Amúgy vagy az E.ON fizetheti, (akinek szintén nincs érdekében, illetve nincsen rá elkülönített pénz) vagy az utca lakói akiket zavar (de ők meg nem hajlandók fizetni). Esetleg egy nagyobb beruházó, ha odatévedne, és kérné az átépítést. De ezek hiányában marad minden úgy ahogy van.”
 • 4. lako 2008. augusztus 07. 16:27
  „DP igazad van ,hogy úgy áll mint 1-éve ezért lennék kiváncsi,hogy az "elkövetkezö napokban" az mikor következik be:)))
  DE véégülis jó,hogy ilyen c...r az ut azóta a kamionok nem itt mennek átttttttttttttttttttttttttttttt:)”
 • 3. DP 2008. augusztus 07. 13:49
  „a lőpor utcán ugyan nem csinálnak semmit!
  úgy áll mint egy éve! nyárvan mindenki nyaral!”
 • 2. gerki 2008. augusztus 07. 12:31
  „Napokban kezdik a kivitelezést ? Ha már ennyi pénzt költenek rá nem kellene hosszú távra tervezni, s a légkábeleket elteszik a földalá ? Vagy majd egy pár év múlva újra feltúrják jó magyar szokás szerint ? Érdemes elmenni mert a pók megirigyelhetné a telefon illetve kábeltévébekötéseket. Mikor lessz már hogy kicsit jobban átgondolt dolgok születnek ebben a városban ?”
 • 1. egy lako 2008. augusztus 07. 11:04
  „Remélem úgy is lesz minthogy a lőpor utat megkezdik rendbe tenni..mivel az már 1-éve huzodik...csak azt nemm értem ,hogy ehez a cikkhez ,hogy jön a lőpor????
  Itt az utcában ami árok jelenleg van azt 1-éve!!!!! csinálták!!
  Itt a 80 egynéhány éves ház elött ami a nagymamámé volt az életben nem volt árok!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága robogót loptak

Az egyik mosonmagyaróvári tömbház előtt lezáratlanul hagyott, nagy értékű robogót vitték el… Tovább olvasom