Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Engedély nélkül alakítják át az átkelőt?

Hegyeshalom - A vám- és pénzügyőrség – vállalva a lépés jogi következményeit – a schengeni csatlakozást követően nem biztosítja a megközelítését a határátkelőn lévő magántulajdonú épületnek. Közben az átkelő átalakításának engedélyeztetésében illetékes Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint náluk nem folyik hatósági eljárás az átalakításról.
Előzmények

A tulajdonosok elsősorban azt sérelmezik, hogy teljesen kizárták őket az átkelő átalakításával kapcsolatos egyeztetésekből. Az épület a cég tulajdonában áll, ám az alatta lévő terület – miként az egész átkelőhely – az állam tulajdona és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokága (VPOP) kezeli. A velük kötött földhasználati szerződés rögzíti, hogy a VPOP köteles biztosítani az épület megközelíthetőségét. A tulajdonosok október végén jutottak olyan értesüléshez, hogy épületüket rövid időn belül nem fogják tudni rendeltetésszerűen használni a forgalomelterelések miatt.

Az átkelő átépítésének előkészítéséből kihagyták őket, így szerintük semmiképpen nem lehet jogerős építési engedély a már egy hete zajló munkálatokra. A cég azóta folyamatosan tárgyal a VPOP illetékeseivel, bízva abban, hogy megoldás születik a kérdésben, míg végül a napokban kapott levél tett pontot az ügyre. Ebben a VPOP nyugat-dunántúli regionális parancsnoka arról tájékoztatja a cég tulajdonosait, hogy a köztük érvényben lévő földhasználati szerződésben rögzített kötelezettségüknek nem tudnak eleget tenni és számolnak ennek jogi következményeivel. Emellett – noha korábban felajánlották – az átkelő más területeit sem adják bérbe számukra a megváltozott forgalmi rend miatt.

A hatósághoz fordultak

Miután a tulajdonosok úgy vélik, nincs érvényes engedély az átalakításokra, az ebben illetékes Nemzeti Közlekedési Hatósághoz fordultak állásfoglalásért. A hatóságtól a napokban kapott válaszlevélben az áll: „A schengeni csatlakozás okán a hegyeshalmi határátkelőhely területén történő forgalmirend-változás közútkezelői hatáskörbe tartozik.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Kiemelt Ügyek Igazgatósága az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről szóló miniszteri rendelet alapján a közúti határátkelőhelyek közlekedési építményei építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezésével kapcsolatos közlekedési hatósági jogkört gyakorolja. Tekintettel arra, hogy a hegyeshalmi közúti határátkelőhelyen a schengeni csatlakozással kapcsolatban december 21-én bevezetendő forgalmirend-változással összefüggő közlekedési hatósági eljárás jelenleg nincs folyamatban az igazgatóságnál, a hatóság ez ügyben elküldte megkeresését a VPOP részére."

Állásfoglalást kértünk

Az ügyben előzőleg megjelent írásunkat megelőzően kértük a VPOP állásfoglalását is. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy miért hagyták ki a tulajdonosokat az egyeztetésből, miért nincs határozat az átalakításról, illetve mi lehet a megoldás az ügyben. A napokban érkezett válaszban Sipos Jenő ezredes, a VPOP szóvivője leírta: a teljes jogú schengeni tagság érdekében végrehajtandó feladatokról szóló jogszabályi rendelkezések előírják a belső határokon a közúti határátkelőhelyeken zajló folyamatos forgalom valamennyi akadályának, különösen a nem kizárólag a közúti közlekedésbiztonság miatt elrendelt sebességkorlátozások megszüntetését.

Az akadálymentesítés első ütemben kizárólag ideiglenes jelleggel, ideiglenes forgalmi rend bevezetése mellett és forgalomtechnikai eszközökkel történik.

A hegyeshalmi átkelő esetén a vonatkozó forgalmi és biztonsági előírások figyelembevételével nincs olyan megoldás, amellyel biztosítható lenne az autópályán zajló folyamatos akadálymentes forgalom úgy, hogy az autópálya nyomvonalai közé eső felépítmény is zavartalanul megközelíthető legyen. „Mindezekre tekintettel felmerült, hogy az érintett ingatlan helyett a vám- és pénzügyőrség vagyonkezelésében lévő kezelőépületünkben biztosítanak elhelyezést a kft. számára. A pontos feltételek kidolgozása érdekében a SAPSA Kft. és az illetékes regionális parancsnokság között jelenleg is folyik az egyeztetés" – áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi adományosztás rászorulóknak

Mosonmagyaróvár - Nagycsaládosoknak, hajléktalanoknak, nyugdíjasoknak és fiatal sportolóknak… Tovább olvasom