Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Engedély híján betiltották

Az üzemeltető és az önkormányzat vitája a közigazgatási hivatal asztalán.

Fél évig működött, ám nemrégiben a helyi jegyző betiltotta a magánterületen lévő quadpálya működését Dunaszegen. Az ok: nem volt erre engedélye. Az üzemeltető a döntés ellen fellebbezett a közigazgatási hivatalnál.

A győri Horváth Imre quadpályának alkalmas területet keresett a Szigetközben. Dunaszegen, a település határában lévő ranchen talált is egyet, megegyezett a tulajdonosával, így tavaly szeptemberben tizenegy járművel elindulhatott a vállalkozás. Átlagban napi tíz látogatójuk volt, ami jónak mondható, lévén a szezon csak most indulhatna. Három hete azonban nem lehet quadot bérelni, hisz a tulajdonosnak vitája, sőt, jogi ügye lett a helyi önkormányzattal. De erről beszéljen Horváth Imre:

– Képviselői bejelentéssel indult az egész ügy – kezdte. – Számomra érthetetlen kifogásokkal: azt mondták, helyi üdülőövezeti részen üzemel a pálya, mely káros a település összképére.

Emellett a pálya kialakítása során kisebb földkupacokat tettünk le a quadosoknak: az önkormányzat szerint ezek földépítmények, s le kell ezeket bontatni. Az önkormányzat pályabetiltó határozata érvényben van, a közigazgatási hivatalnál fellebbeztem az ügyben. Működési engedélyt is kértem nemrégiben, melyet egyelőre nem hitelesítettek. A háttérben irigységet, gáncsoskodást érzek: testületi ülésre nem hívtak, a jegyző is csak telefonon keresett. A képviselő-testület jóváhagyására várok, működési engedélyt nem kapok, holott a Szigetközben ez az egyetlen „működő" quadpálya. Ráadásul ez főleg kezdőknek való: „visszafojtott" quadokkal mehetnek a pályán – mondta Horváth Imre.

Kapitányné Babos Irén dunaszegi jegyző mindezt másképp látja: mint mondja, az ügy másodfokon valóban a közigazgatási hivatalnál van.

– Először építéshatósági szempontból támadtuk meg a quadpálya üzemeltetését, ugyanis a járművek tulajdonosa autókölcsönzés címén folytatta a tevékenységet. Ez pedig egy 1997-es kormányrendelet szerint engedélyköteles. Ezzel nem rendelkezett, így betiltottam a működését: ezt fellebbezte meg Horváth Imre. A másik vitás kérdés az üzleti tevékenység: e területre vonatkozóan eljártunk az építésügyi hatóságnál, ugyanis üdülőterületen építették a pályát. A képviselő-testület szerint balesetveszélyes is az üzemeltetése, így megkerestem a munkavédelmi felügyelőséget, ám nem tartozott a hatáskörükbe az ügy. Ellenőrzést kértünk a fogyasztóvédelemtől is, ugyanis a quadozás mutatványostevékenységnek minősül: ennek engedélyezéséhez viszont szakértők kellenek. A talajvédelmi szolgálatnál a pálya borzasztó állapotát kifogásoljuk: gazos, nincs rendben tartva, ráadásul nem folyik ott gyepművelés. Azt is megvizsgáljuk, hogy ez a rész nem tartozik-e a Natura 2000 program által kijelölt részek közé. Azt szeretnénk, ha a quadpálya szabályszerűen működne: nem az ellehetetlenítés a célunk. Csakhogy a tulajdonosnak először az illetékes hatóságokat kellett volna megkeresnie – mondta a jegyző.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülészet-rekonstrukció első két napján tíz gyerek születe

Nagy munkában voltak hétvégén a Karolina Kórház szülészetén dolgozó orvosok, az asszisztencia, valamint a szomszéd terem szakemberei: pénteken és szombaton összesen tíz baba született, pedig az osztály az éppen elkezdődött rekonstrukciós munkálatok miatt felére zsugorodott. Dr. Barcza István főorvos elmondta: a napokban jóval az átlag feletti számban jöttek világra a kisbabák. Tovább olvasom