Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Energiaforrás-centrum

A már régóta forgó szélkerekek után nap- és fénykollektorokat szereltek nemrégiben a mosonszolnoki óvoda és iskola tetőzetére: energiaforrás-centrumot építenek ki.
Mosonszolnokon az elsők között valósult meg az országban az a két szélkerekes beruházás, mely az önkormányzatnak is iparűzésiadó-bevételt hoz. A tavaly őszi testületi ülésén döntött a község képviselő-testülete arról, hogy megújuló energiaforrásokra alapozott, úgynevezett „energiaforrás-centrumot" épít ki az iskolában és az óvodában. Az ily módon előállított energia besegít az intézmények energiaellátásába, valamint  gyakorlati tapasztalatokat nyújt a későbbi, esetleges magán- és intézményi fejlesztéseknél.

Energia „pelletfűtővel"

Tavaly tavasszal nemzetközi alternatív energiával kapcsolatos konferenciának is helyet adott a település Energia Napok néven. Ennek egyik eredményeként ősz óta a helyi óvoda és iskola energiaellátásába bevonták a megújuló forrásokat is. Az óvoda tetőzetére napkollektort tettek, amely az intézményi konyha melegvíz-ellátásáról gondoskodik. Az egyik közösségi helyiségben úgynevezett „pelletfűtőt" helyeztek el, mely a csoportszoba hőellátását biztosítja.

A pellet nyúltáphoz hasonló, száz százalékban természetes alapanyagokból készülő granulátum. Fűrészporból és faforgácsokból préselik össze: égetése során annyi szén-dioxidot bocsát ki, amennyit a fa „élete során" beszívott. Az önkormányzat az általános iskola tetőzetére „fénykollektort" szereltetett: ez közvetlenül az elektromos hálózatra csatlakozik, így az intézmény energiatakarékos és környezetbarát módon működik.

Osztrák mintára

Török Sándor polgármester elmondta: az ötlet még az öt évvel ezelőtti szélerőműpark felállításakor vetődött fel.
– Az önkormányzatunk akkor szeretett volna önállóan szélerőműveket létesíteni, ám források híján ez nem valósulhatott meg. Közben kapcsolatba kerültünk a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó szakemberekkel. Bernhard Lautner segítségével Ausztriában jártunk tanulmányúton: az ő egyik irodaépületére az összes megújuló energiaforrásfajtát feltették. Az osztrák szakemberek segítségével és javaslatára kísérleti és bemutató jelleggel megújuló energiaforrásokat szereltettünk két intézményünkbe, melyek novembertől működnek.

Az óvoda tetejére napkollektor került: ez a melegvíz-szükséglet hetven százalékát fedezi. Az egyik kisebb csoportszobába „kandallót" építettünk be, ahol pellettel biztosítjuk a meleget. Az iskolaépület tetejére olyan „kollektort" szereltettünk, amelynek elég a fény is, nem szükséges napsütés. Egy bizonyos luxérték felett áram termelődik, amelyet csatlakoztattunk az elektromos rendszerhez. Így kisebb lehet az intézmény villanyszámlája.

Meleg víz és klíma

– A beruházásunk kedvezményes áron hatmillió forintba került, a megtérülés hosszabb időt vesz igénybe. Mindkét felszerelt szerkezet 8–10 négyzetméteres: nagyobb kollektor esetén az ár is nagyobb lenne, viszont a áramszámlánk kevesebb. Fenntartási költsége nincs, évente egyszer ellenőrzik a szakemberek. Most érezhetjük majd, hogy a fogyasztásunk mennyivel csökkent az elmúlt néhány hónapban. Bár kísérleti jelleggel indult az energiaforrás-centrum, vannak még hasonló terveink.

Osztrák szakemberek már dolgoznak a sportcsarnok lehetőségeinek kiaknázásán. Ott a hőcserélő–hőelvezető pumpa segítségével nyáron megoldanánk a terem hűtését, vagyis klímaberendezésként funkcionálna.A hőcserélés során aztán a rendszer meleg vizet állítana elő az öltözőkbe: szintén osztrák mintára. Ezt elvileg nyáron már lehetne használni. Az önkormányzatunk emellett nem mondott le a saját szélerőműpark tervéről sem – mondta Török Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vámosok sorsára juthatnak a határőrök is

Az osztrák, szlovák, szlovén határszakasz őrizete várhatóan a schengeni egyezményhez való csatlakozással 2007 novemberében megszűnik. Uniós forrásból ötvenmilliárdot költhetünk a felkészülésre, mely lassan a célegyenesbe ér. A megyei határőrök lélekben már felkészültek az elbocsátásra, a vámosok sorsa „lebeg szemük előtt”. Tovább olvasom