Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Energiabomba Doborgaz határában

Még mindig nem jutott egyezségre a közös törpeerőmű ügyében három szlovákiai magyar település.
Koábban már beszámoltunk arról, hogy a „Kis-Csallóköz" három települése – Doborgaz, Vajka, Nagybodak – a dunacsúnyi duzzasztómű megépítése miatt elszenvedett károk kompenzálására kapott a szlovák minisztériumtól lehetőséget egy erőmű építésére Doborgaz határában.  A számítások szerint a 200 millió koronás (majdnem másfél milliárd forintos) projekt során a felvízcsatornát a csallóközi ágrendszerrel összekötő műtárgy zsilipjeibe miniturbinák szerelhetők be. A beruházás során a törpeturbinák évente 16 millió kilowattóra áramot termelnének, s tisztán közel 20 millió koronát hoznának.

Összevesztek a befektetőkön

Erőmű lehetne.
Már 1998-ban elkészültek a tervek, ám a mostani jóváhagyás után több akadályba ütköztek az önkormányzatok. Kiderült: önerőből képtelenek az építkezés megkezdésére. Az érintett terület ráadásul a Vízügyi Építővállalat tulajdonában van. Ők viszont kikötötték, hogy csak akkor adják el, ha a földekkel együtt hárommillió koronáért az erőmű terveit is megvásárolják. Emiatt a polgármesterek befektetők után néztek: először Miroslav Wöllner és néhány társa vállalta, hogy hárommilliós hitelt adnak a településeknek, cserébe megkapják a minierőmű tulajdonjogát és üzemeltetését.

A befektető az éves haszon tíz százalékát ígérte a községeknek. Akik ezen rögtön össze is vesztek: Vajka és Nagybodak jónak találta az üzletet, ám Doborgaz előnyösebb feltételeket remélt. A huzavona lassan egy éve tart, megegyezés nincs, s amíg a turbinákat nem lehet felállítani, hasznot sem hoz a falvaknak. Boráros József  doborgazi polgármester szerint több, sokkal kedvezőbb lehetőségei  vannak a községeknek.

„Inkább kockáztatok, mint hogy átverjenek"

– Néhány lehetséges beruházóval tárgyaltam, többek közt egy magyar céggel is:  egyik a kitermelt haszon ötven-, a másik kilencven százalékát ígérte a településeknek. Utóbbit a zöldszervezetek is támogatják, ugyanis környezetbarát módon valósulhatna meg a vízi energia hasznosítása, ráadásul harmada lenne a beruházási költség. Uniós támogatás nélkül is két és fél év alatt megtérülne a befektetés. Nagybodak és Vajka azonban köti az ebet a karóhoz, s a korábbi, csak 10 százalékot ígérő beruházót akarja: úgy tűnik, ebben a Környezetvédelmi Minisztérium is támogatja őket.

Szerintem viszont nem mindegy, hogy 200 ezer vagy ötmillió koronához jut a falu évente. Még ebben a hónapban mindenesetre falufórumot szervezek. Én is látom, hogy amíg nincs megegyezés, addig nem tudunk előrelépni az ügyben. Ráadásul ha a minisztérium megunja a huzavonát, vissza is vonhatja tőlünk ezt a lehetőséget. Ennek ellenére tartom álláspontomat: inkább kockáztatok, mint hogy átverve érezzem magam – mondta a polgármester.

A Kisalföld információi

A Kisalföld információi szerint a magyar oldalon is elindultak olyan kezdeményezések, miszerint uniós pályázatokat adnának be törpeturbinák telepítésére. A tervek részletei még nem szivárogtak ki. Mindenesetre 2003 őszén egy külföldi konzorcium már szeretett volna felállítani Dunakilitin ilyen energiatermelőket. Három köbméter víz felhasználásával  fél megawattnyi hasznot hoztak volna. A beruházás akkor a szakhatóságok hozzájárulása miatt hiúsult meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépéskényszerben a Karolina Kórház

Legutóbbi ülésén tárgyalta Mosonmagyaróvár képviselő-testülete a Karolina Kórház átvilágítása kapcsán hozandó rövid- és középtávú intézkedéseket. A testület határozatában a kórház vezetőségét utasította az intézkedési terv kidolgozására a költségvetési egyensúly érdekében. Az igazgató szerint az alacsony központi támogatás miatt lépéskényszerbe kerültek. Tovább olvasom