Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Energia nyolcezer háztartásnak

Jánossomorja - Várhatóan tíz év alatt térül meg annak a 3,2 milliárd forintos beruházásnak összege, melynek során Jánossomorja határában szélerőműparkot alakítottak ki. A vállalkozók gondolkodnak a további bővítésen. A befogadó település nyitott e tekintetben, hiszen módosították rendezési tervüket, és Csorna irányában egy nagyobb terület jelöltek ki erre a célra.
Az újonnan létesített szélerőműpark négy, egyenként 2 megawatt teljesítményű, Vestas V90-es típusú szélkerekei már elkezdték a próbaüzemet. Az előzetes számítások szerint évente 5–5 ezer megawatt villamos energiát termelnek majd, ez a mennyiség mintegy nyolcezer háztartás fogyasztását láthatja el.

A szélerőműpark ünnepélyes átadásán osztrák és magyar elöljárók egyaránt megjelentek, ugyanis a beruházó cég az osztrák Austrian Wind Power (AWP) és a magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Renerwind Energetikai Kft.

– Jánossomorja önkormányzata kiváló partnernek bizonyult, mindvégig kitartott a projekt mellett és támogatott bennünket – hangsúlyozta dr. Csatai Ferenc, a cég magyar képviselője, aki a terület kiváló fekvésével is indokolja azon döntésüket, hogy a kisvárost választották.

Jánossomorja technikailag a zurndorfi szélcsatorna vonalán fekszik, jellemzően északnyugati irányú szelek dominálnak, vagyis a terület alkalmas szélerőművek gazdaságos üzemeltetésére. A hárommilliárd forintos beruházást banki hitelből fedezték, a cég számításai szerint tíz év a befektetés megtérülési ideje, addig csak a működési költségeket termeli ki.

A beruházás ugyan nem növeli a munkahelyek számát a településen, ám az önkormányzat jelentős összegre számíthat a cégtől befolyt iparűzési adóból. dr. Csatai Ferenc elmondta továbbá: gondolkodnak a további fejlesztéseken, egyelőre azonban az egész szélenergetikai szektort kényesen érintő kvótakorlátozás miatt nem tudnak további lépéseket tenni. Jelenleg 330 megawattban maximálták, hogy mennyi villamos áramot állíthatnak elő országszerte a szélerőművek.

– A Natura 2000-es övezet ugyan behatárolja a lehetőségeinket, Csorna irányában egy nagyobb területet jelöltünk ki újabb szélerőműpark létesítésére, és módosítottuk a rendezési tervet – tájékoztatott Kurunczi Károly polgármester. A cég már tárgyalt az érintett területek tulajdonosaival, szakmailag is előkészítették a terepet. A városvezető szerint az is említésre való tény, hogy a Renerwind beruházása az eddigi legnagyobb egyszeri befektetés a kisváros területén.

Olvasóink írták

  • 1. Tmoha 2008. november 11. 09:17
    „Egyre-másra épülnek a szélerőművek a Kisalföldön, már csak arra vagyok kíváncsi, hogy az egyszerű halandó számára mikor jelentkezik a villanyszámlán az "olcsó" energia?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több táblával jelzik az autósoknak a matricavásárlást

Hegyeshalom - Úgy tűnik, sikerült konszenzusra jutnia a hegyeshalmi határátkelőn működő üzletek… Tovább olvasom