Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Emléktáblák helyesírását vizsgálják

Összesen huszonöt emléktáblán talált helyesírási hibát az ennek ellenőrzésére létrejött önkormányzati munkacsoport. Az újonnan elhelyezendő táblák írásmódjával kapcsolatban is ki kell kérni a véleményüket.
Még a múlt évben, a polgármester kezdeményezésére hozott létre az önkormányzat egy szakértői csoportot a köztéri táblák nyelvhelyességének ellenőrzésére. Erre többek közt a Kisalföld írása nyomán („Hadilábon az anyanyelvvel", Kisalföld, 2011. augusztus 18.) került sor.

A munkacsoport tagjai – Vida István, Tuba László és Böröndi Lajos – a megalakulást követően levélben kérték az iskolák és a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület segítségét a munkához. Az intézmények rendelkezésükre bocsátották azon emléktáblák fotóit, amelyek épületeiken találhatók. Az egyesület ugyancsak elküldte az általa állított táblák listáját.

Az összegzés során a munkacsoport tagjai egyezségre jutottak abban, hogy csak a közterületen, illetve az önkormányzat intézményeiben
található emléktáblák, szobrok feliratainak korrigálására tesznek javaslatot. Így nem vizsgálták az egyetem területén lévő táblákat. Emellett kizárólag az 1989. január 1-jét követően elhelyezett táblák helyesírási javításait szorgalmazzák.

A csoport városszerte összesen huszonöt tábla feliratában talált hibát. Ezeken többségében ragok, zárójelek javítását javasolják, de néhány esetben a szavak helyesírásába is hiba csúszott.

Így például a néhány hónapja a majoroki városrészben állított Fekete István-emlékhelyen is.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén fogadta el a munkacsoport jelentését. Ők egyben felhatalmazást kaptak arra is, hogy folytassák a tevékenységüket. Így a jövőben a közterületen elhelyezendő új táblák feliratairól előzetesen ki kell kérni a munkacsoport állásfoglalását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis okmánnyal próbálkozott

Egy német rendszámú BMW személyautót állítottak meg a mosonmagyaróvári határrendészek kedden… Tovább olvasom